Στα πυρά που εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ εναντίον του, το οποίο κατήγγειλε σεξουαλικά και ρατσιστικά σχόλια από μέρους του στη διάρκεια συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, απάντησε ο αντιδήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Μάριος Πρωτοπαπάς.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ είναι αβάσιμοι, απορρίπτοντάς τους κατηγορηματικά, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια φίμωσής του
Σε σχέση με δημόσιες κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί υπονόμευσης της ομαλής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού και δήθεν απαξιωτικής συμπεριφοράς, ξεκαθαρίζω ότι πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς, οι οποίοι απορρίπτονται κατηγορηματικά.
Σημειώνει ότι «καλώ τη Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ να αφήσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να επικεντρωθεί στο να υπηρετεί με σεβασμό τους δημότες και τα πραγματικά συμφέροντα της κοινωνίας της Λεμεσού. Οι δημότες απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διαφάνεια».
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Πρωτοπαπάς αναφέρει πως «η στοχευμένη και ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχομαι από τη Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και άλλους κύκλους δεν έχει καμία σχέση με την ουσία των πραγμάτων».
Αντίθετα, συνεχίζει, «συνδέεται άμεσα με τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, οι οποίες έχουν μοναδικό στόχο την υπεύθυνη, έγκαιρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση των δημοτών για σοβαρά ζητήματα που τους αφορούν».
Όπως λέει, «η προσπάθεια φίμωσής μου, επειδή επιλέγω να μιλώ δημόσια και υπεύθυνα, δεν συνάδει με τις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ενόχληση που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις μου, ακόμα και στον ίδιο τον Δήμαρχο Λεμεσού, δεν θα με αποτρέψει από το να πράττω το καθήκον μου».
Αναφέρει ακόμα πως «τον περασμένο Οκτώβριο, με επιστολή μου προς τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Γιάννη Αρμεύτη, ζήτησα την καθιέρωση “executive summary” για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης, 48 ώρες πριν από κάθε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, οπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Δυστυχώς, το αίτημα αυτό δεν εισακούστηκε. Πρόκειται για μια πρακτική που θα ενίσχυε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Συμβουλίου».
Υποστηρίζει επίσης ότι «με την καθιέρωση αυτής της μεθόδου, κανένα θέμα δεν θα τίθεται ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς επαρκή διοικητική και νομική τεκμηρίωση, περιορίζοντας το περιθώριο για παρερμηνείες, σκιές και αβάσιμες καταγγελίες που πλήττουν το έργο του Συμβουλίου».
Ξεκαθαρίζω, σημειώνει «προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψω την παραβίαση των θεσμικά προβλεπόμενων διαδικασιών. Θα συνεχίσω, χωρίς φόβο και χωρίς εκπτώσεις, να ενημερώνω τους δημότες για αποφάσεις και διαδικασίες που επηρεάζουν άμεσα την κοινωνία και την ευημερία των πολιτών».
Καταληκτικά, λέει πως «καλώ τη Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ να αφήσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να επικεντρωθεί στο να υπηρετεί με σεβασμό τους δημότες και τα πραγματικά συμφέροντα της κοινωνίας της Λεμεσού. Οι δημότες απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διαφάνεια».
Όσα κατήγγειλε το ΑΚΕΛ
Σε ανακοίνωση της, το πρωί της Παρασκευής, η Δημοτική Ομάδα του κόμματος της Αριστεράς ανέφερε πως, «ο κ. Πρωτοπαπάς επιδεικνύει συστηματική ασέβεια τόσο προς τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Λεμεσού όσο και προς το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, με συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον θεσμικό του ρόλο και τον στοιχειώδη πολιτικό πολιτισμό. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε επανειλημμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά αυτή συνοδεύεται από απαξιωτικά, σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια προς μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλα πρόσωπα, τα οποία δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν καμία θέση σε έναν σύγχρονο, δημοκρατικό Δήμο. Τέτοιες αντιλήψεις προσβάλλουν όχι μόνο τα άτομα που στοχοποιούνται, αλλά και την κοινωνία της Λεμεσού συνολικά».
«Ο κ. Πρωτοπαπάς επιχειρεί να επιβάλει πρακτικές αυθαίρετης εξουσίας, παρεμποδίζοντας συστηματικά την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, διαδίδοντας προς τα έξω ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες και υποκινώντας καταστάσεις που δημιουργούν εντάσεις και ζημιώνουν τον Δήμο. Την ίδια ώρα, φαίνεται να αντιλαμβάνεται το δημοτικό διαμέρισμα Μέσα Γειτονιάς ως προσωπικό του τσιφλίκι, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν έχει κατανοήσει τον θεσμικό του ρόλο ούτε σέβεται την εμπιστοσύνη των πολιτών που τον εξέλεξαν», σημείωσε.
Παράλληλα η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως, «δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλει τέτοιες συμπεριφορές. Δυστυχώς, αυτή τη φορά αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε δημόσια, καθώς η κατάσταση έχει υπερβεί κάθε θεσμικό και πολιτικό όριο. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχθούμε συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συλλογικότητα, τη διαφάνεια, τον σεβασμό στους θεσμούς και τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου».
Όπως ανέφερε, «καλούμε όλους όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να υπηρετούν τον Δήμο και τους δημότες με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα. Την ίδια ώρα, καλούμε τον Δήμαρχο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τερματιστούν οριστικά τέτοιες συμπεριφορές και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος Λεμεσού δεν ανήκει σε κανέναν προσωπικά. Ανήκει στους δημότες του».











