powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Διοικητής ΚΤΚ: Ισχυρή απόδοση για την κυπριακή οικονομία, κανονικότητα η αβεβαιότητα

«Η αβεβαιότητα φαίνεται να αποτελεί τη νέα κανονικότητα, την ίδια στιγμή που ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν εξελίσσεται απλώς, αλλά μετασχηματίζεται με ρυθμούς αποδιοργανωτικής αλλαγής», δήλωσε στο πλαίσιο κεντρικής ομιλίας του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλος Πατσαλίδης. Μιλώντας στο 13ο Banking, Payments & Fintech Forum and Expo που παρουσίασε η Logicom ο κ. Πατσαλίδης ανέλυσε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, τη θέση της Κύπρου στο νέο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, καθώς και τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνουν το μέλλον της τραπεζικής.

Όπως επεσήμανε, το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από «μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές δυναμικές που θολώνουν τον ορίζοντα», γεγονός που καθιστά το πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ολοένα και πιο σύνθετο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιβάλλον της Ευρωζώνης επηρεάζεται από «αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, συνεχιζόμενες συγκρούσεις, κατακερματισμό του εμπορίου, αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προκλήσεις που απορρέουν από τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών».

Αναφερόμενος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Νοεμβρίου 2025, τόνισε ότι «οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι, αν και σε γενικές γραμμές ελεγχόμενοι». Όπως εξήγησε, οι βασικές ευπάθειες συνδέονται με «γεωπολιτικά σοκ, τις δύσκολες δημοσιονομικές προοπτικές σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, τη διασύνδεση του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα με το τραπεζικό σύστημα και την πιθανότητα απότομης ανατιμολόγησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αποτιμήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας ότι «είναι υψηλές και συγκεντρωμένες, ενισχύοντας τους κινδύνους όταν αλλάζουν τα αφηγήματα».

Παρά τις προκλήσεις, ο Διοικητής της ΚΤΚ υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κινείται λίγο πάνω από το 1% και αναμένεται να αυξηθεί μετρίως τα επόμενα χρόνια, ο πληθωρισμός συνεχίζει τη σταδιακή σύγκλισή του προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ, ενώ η ανεργία παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από το 6%». Παράλληλα, σημείωσε ότι και οι τράπεζες της Ευρωζώνης «έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα σε πρόσφατα σοκ, με ισχυρή κερδοφορία και επαρκή κεφαλαιακά και ρευστότητας αποθέματα».

Ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στον βαθύ μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, επισημαίνοντας ότι «διαρθρωτικές τάσεις – κοινωνικές, δημογραφικές, γεωπολιτικές, κλιματικές, γεωοικονομικές και τεχνολογικές – αναδιαμορφώνουν την παραδοσιακή τραπεζική και επανακαθορίζουν το ανταγωνιστικό τοπίο». Όπως τόνισε, «η τεχνολογία αποτελεί τον βασικότερο μοχλό αλλαγής», με τις ψηφιακές τράπεζες να κερδίζουν μερίδιο αγοράς και την καινοτομία να μεταμορφώνει τον τομέα των πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ ως «σημαντική στρατηγική απάντηση», υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι «η διατήρηση της πρόσβασης του κοινού στο χρήμα της κεντρικής τράπεζας σε ψηφιακή μορφή, η στήριξη της νομισματικής κυριαρχίας της Ευρώπης, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις λιανικές πληρωμές και η προώθηση της καινοτομίας, με υψηλά πρότυπα ιδιωτικότητας και ασφάλειας». Ξεκαθάρισε δε ότι «το ψηφιακό ευρώ έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά τα μετρητά και τις ιδιωτικές λύσεις πληρωμών».

Εστιάζοντας στην Κύπρο, ο Διοικητής της ΚΤΚ σημείωσε ότι η εγχώρια οικονομία «συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις», με ρυθμό ανάπτυξης «περίπου 3,5%, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», στηριζόμενο στις υπηρεσίες, τον τουρισμό και τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Όπως ανέφερε, «το δημόσιο χρέος ακολουθεί πτωτική πορεία, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ευνοϊκή και κοντά στην πλήρη απασχόληση».

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, τον χαρακτήρισε «πυλώνα ανθεκτικότητας και μοχλό ανάπτυξης», επισημαίνοντας ότι ο δείκτης Κοινών Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων «είναι περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», ενώ η ρευστότητα συγκαταλέγεται «μεταξύ των ισχυρότερων στην Ευρώπη».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι «περισσότερο από το 70% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως χρησιμοποιούν ήδη, δοκιμάζουν ή εξερευνούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης». Όπως προειδοποίησε, παρά τα σημαντικά οφέλη, «οι τεχνολογίες αυτές αμφισβητούν τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα και εισάγουν νέους λειτουργικούς και μοντελοποιητικούς κινδύνους».

Κλείνοντας, ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης υπογράμμισε ότι «η καινοτομία πρέπει να αγκαλιάζεται, αλλά πάντοτε με θεμέλιο τη συνετή διαχείριση κινδύνων, την ισχυρή διακυβέρνηση και τη σαφή προσήλωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», διαβεβαιώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου «παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο χρήμα και στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς».

Κύριος Χορηγός: Logicom Solutions

Χρυσοί Χορηγοί: Ecommbx, Freedom Holding Corp., PwC Cyprus

Αργυρός Χορηγός: Moneygate, Parsectix, Sliq

Στρατηγικός Συνεργάτης: Cyta Business

Χορηγοί: GZG, IMR/University of Nicosia™, Teroxx, payabl

Υποστηρικτές: Alpha Bank, Bank of Cyprus, CDB Bank, Eurobank, National Bank of Greece (Cyprus), SGBCy 

Εκθέτες: EFFECT, Ellinas Finance, JCC Payment Systems, KLIDI, Profile Software

Με τη στήριξη: ACB, ACEMPI, CFA Society Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: CBN (Cyprus Business News), περιοδικό GOLD, περιοδικό ΙΝ Βusiness, Omega TV, Reporter, Super FM

Οργανωτής: ΙΜΗ

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;