Την πρώτη δέσμη μέτρων ανακοίνωσε η συντεχνία Ισότητα, σε σχέση με την αλλαγή του ωραρίου των αστυνομικών, κάτι που συνεπάγεται με μείωση των ημεραργιών τους, «απαντώντας» και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Φυτιρή, ο οποίος τους ανέφερε πως επρόκειτο για διαταγή του Αρχηγού Αστυνομίας, χωρίς ο ίδιος να παρέμβει, με τον πρόεδρο της συντεχνίας, Νίκο Λοϊζίδη να εξαπολύει πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως πρόκειται για πολιτική απόφαση.
Η Ισότητα ανακοίνωσε τα πρώτα έξι μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, που θα πραγματοποιηθεί για τη συζήτηση του θέματος, το οποίο ενέγραψε αυτεπάγγελτα ο ΔΗΣΥ. Επίσης, στην ανακοίνωσή της, η Ισότητα καταγγέλλει ότι έστειλε επιστολή της στον πρόεδρο της ΜΕΠΑ, καθώς όπως αναφέρει οι ίδιοι δεν έχουν καλεστεί με σκοπό να «ελέγξουν» την απόφαση.
Επίσης, ανακοινώνουν έναρξη νομικής διαδικασίας, ενώ καλούν τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου να κατέλθει μαζί τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. Επιπρόσθετα, η Ισότητα απευθύνει κάλεσμα στα 2,500 μέλη της, ώστε να αποχωρήσουν από όλα τα ταμεία ευημερίας της Αστυνομίας, χρήματα τα οποία, όπως αναφέρουν, διαχειρίζεται ο Αρχηγός της Δύναμης.
Καταληκτικά, ζητούν τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους, σε διαφορετική περίπτωση προαναγγέλλουν προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Αυτούσια η ανακοίνωση της Ισότητας:
Εξαγγελία πρώτης δέσμης μέτρων Συντεχνίας Ισότητας για τη μονομερή, παράνομη και αυθαίρετη μείωση των ημεραργιών των μελών Σωμάτων Ασφαλείας:
1. Στάλθηκε ήδη επιστολή, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα, προς τον Πρόεδρο της ΜΕΠΑ (Μικτή Επιτροπή για Αστυνομία, όπου προεδρεύει ο Γεν. Διευθυντής Υπ. Δικαιοσύνης), για τη μη πρόσκληση της Συντεχνίας Ισότητας στη συνεδρία την ερχόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε να επικρατήσει η άποψη ή η ψήφος των εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας, έναντι της μίας μόνο εκ των δύο συντεχνιών των αστυνομικών που θα είναι παρούσα.
Η Συντεχνία Ισότητα, που απαριθμεί περίπου 2.500 αστυνομικούς ως μέλη, δεν καλέστηκε στη συνεδρία της ΜΕΠΑ. Το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε τετελεσμένα με «έλεγχο» της απόφασης της ΜΕΠΑ εναντίον των αστυνομικών.
2. Έγιναν διαβήματα στη EUROCOP (Ευρωπαϊκό Συνδικάτο Αστυνομικών, στο οποίο είναι μέλος η Ισότητα), για να ξεκινήσει η ενημέρωση της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα, για τη μονομερή παράνομη απόφαση στα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών, σχετικά με τη μείωση ημεραργιών.
Η ενημέρωση θα γίνει για να βρεθούν τρόποι αντίδρασης μέσω της Ευρώπης. Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αστυνομικών της EUROCOP θα γίνει αρχές του 2026 στην Κύπρο.
3. Έναρξη νομικής διαδικασίας για τη μείωση ημεραργιών στην Κυπριακή Δικαιοσύνη.
4. Μαζικό κάλεσμα σε όλα τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη των οικογενειών τους αλλά και συμπαραστάτες από όλη την κοινωνία, για την πρώτη μας συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας αστυνομικών έξω από τη Βουλή, όταν θα οριστεί η συνεδρία της Επιτροπής Νομικών για τις ημεραργίες αστυνομικών.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της συνεδρίας του θέματος στην Επιτροπή Νομικών, ώστε να ενημερωθούν δημόσια οι αστυνομικοί για το αποτέλεσμα μετά τη λήξη, από όσους βουλευτές το επιθυμούν.
Καλούμε και την άλλη συντεχνία των αστυνομικών (Σ.Α.Κ.) να διοργανώσουμε μαζί την πρώτη συγκεκριμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, όπως και τις άλλες αν ακολουθήσουν, οι οποίες θα γίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα Σώματα Ασφαλείας και τον νόμο περί διαδηλώσεων.
Αναμένουμε από την Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει το συντομότερο τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και από τους Προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να είναι παρόντες σε αυτήν.
5. Κάλεσμα όλων των αστυνομικών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να κάνουν άμεση χρήση του νόμιμου δικαιώματός τους με επιστολή προς το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας (email), μέχρι τις 10/1/2026, για αποχώρηση από όλα τα Ταμεία Ευημερίας της Αστυνομίας.
Τα χρήματα του Κεντρικού Ταμείου Ευημερίας τα διαχειρίζεται ως προεδρεύων μέχρι σήμερα ο εκάστοτε Αρχηγός Αστυνομίας.
6. Απαιτούμε άμεση πληρωμή και εξόφληση μέχρι 28/2/2026 ολόκληρου του ποσού που οφείλει εδώ και τρία χρόνια η Αστυνομία για τις επιπρόσθετες ώρες εργασίας (μπλε κάρτες ωρών) στα χιλιάδες μέλη της, για τα έτη 2020, 2021 και 2022 (71 χιλιάδες ώρες επιπλέον εργασίας), μετά τη διαπίστωση στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το 2023.
Χωρίς καμία συμφωνία με τις συντεχνίες, το ίδιο το Αρχηγείο Αστυνομίας δήλωσε γραπτώς ότι θα τις πληρώσει σε τρεις δόσεις μέχρι το 2026 (2024–2025–2026). Είναι ανεπίτρεπτο και παράνομο το γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια δεν πληρώθηκε ούτε μία δόση.
Υπάρχει προφορική ενημέρωση από το Αρχηγείο Αστυνομίας ότι θα αποπληρωθούν στους αστυνομικούς σε τρεις δόσεις μέχρι το 2028 (2026–2027–2028), ενώ παράλληλα για τις χιλιάδες ώρες που εκκρεμούν για τα έτη 2023–2024–2025, κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς θα πληρωθούν.
Αν δεν πληρωθούν όλα τα ποσά μέχρι 28/2/2026, η Συντεχνία Ισότητα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για παραβίαση του περί Μισθών Νόμου εναντίον του εργοδότη των αστυνομικών, καθώς και για τις χιλιάδες ώρες που εργάζονταν επί δεκαετίες περισσότερο πριν την εναρμόνιση με τη Δημόσια Υπηρεσία.
Συναδέλφοι και συναδέλφισσες αστυνομικοί,
προωθήστε τα νόμιμα μέτρα και στηρίξτε τη Συντεχνία σας στον αγώνα για τις οικογένειές σας και την αξιοπρέπειά μας. Είμαστε εργαζόμενοι, δεν είμαστε αριθμοί.
Δώσαμε πίσω στο κράτος από το 2013 εκατοντάδες εκατομμύρια ως αστυνομικοί, με αποκοπές και κατάργηση μεγάλου αριθμού επιδομάτων. Σταθήκαμε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης της πατρίδας ως ασπίδα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Βρισκόμαστε στο έτος 2026 χωρίς ημεραργίες, χωρίς ασφάλεια εν ώρα καθήκοντος, με απλήρωτες ώρες εργασίας, χωρίς σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, χωρίς καθορισμό του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου, με απαρχαιωμένους κανονισμούς λειτουργίας της Αστυνομίας (προαγωγές κ.ά.) και με ελλιπή νομοθεσία απέναντι στο έγκλημα.
Η Πολιτεία μάς άφησε απροστάτευτους.
Ν. Λοιζίδης
Πρόεδρος Κλάδου Αστυνομίας
Συντεχνία Ισότητας











