Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, που συνέρχεται εκτάκτως στις 10 το πρωί, τίθενται σήμερα προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά από διεξοδική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Και στα πέντε νομοσχέδια που οδηγούνται για ψήφιση -το έκτο που αφορά τα τέλη χαρτοσήμων δεν θα τεθεί προς ψήφιση-, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες μετά τις έντονες ανησυχίες και επιφυλάξεις που εξέφρασαν όλες ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Οι περισσότερες αλλαγές σχετίζονται με τις υπερεξουσίες που θα είχε ο Έφορος Φορολογίας, με βάση τα αρχικά κείμενα, όπου -μεταξύ άλλων- θα μπορούσε να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία, να κλείνει επιχειρήσεις, και να ζητά και να λαμβάνει στοιχεία από τράπεζες για φορολογούμενους.
Ωστόσο, μετά τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, εισάχθηκαν αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες, επαναφέροντας στην ουσία την φορολογική μεταρρύθμιση στη σωστή της βάση, σύμφωνα και με τα όσα είχαν εξαγγελθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Φεβρουάριο.
Σημειώνεται πως για την επαναφορά της φορολογικής μεταρρύθμισης στη σωστή βάση, καίριο ρόλο διαδραμάτισαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τα οποία ετοίμασαν και παρουσίασαν στον Υπουργό Οικονομικών σειρά αλλαγών, οι οποίες υιοθετήθηκαν στην ολότητά τους και θα περιληφθούν στα τελικά κείμενα, καθώς και στις τροπολογίες που θα καταθέσουν και θα τεθούν προς ψήφιση μαζί με τα νομοσχέδια.
Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αυτές αφορούν στην αύξηση του αφορολόγητου ποσού, στην διεύρυνση των φορολογικών εκπτώσεων για τέκνα και τόκους εξυπηρετούμενων δανείων, στην αύξηση των αφορολόγητων ποσών σε σχέση με κεφαλαιουχικά κέρδη από πωλήσεις, καθώς και στην κατάργηση του φόρου χαρτοσήμων.
Πάντως, με βάση τη δύναμη και μόνο των τεσσάρων προαναφερθέντων κομμάτων, τα πέντε αναθεωρημένα, πλέον, νομοσχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση, συγκεντρώνουν με άνεση την απαραίτητη πλειοψηφία για να υπερψηφιστούν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για εφαρμογή της μεταρρύθμισης από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Οι αλλαγές
Σημειώνεται πως, με βάση και την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία ετοιμάστηκε ενόψει της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές που έχουν ενσωματωθεί στα αναθεωρημένα κείμενα που θα τεθούν προς ψήφιση, αφορούν τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της υποβολής, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Επίσης, προβλέπουν την παραχώρηση έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος για κεφαλαιουχική δαπάνη αναφορικά με άυλα περιουσιακά στοιχεία στις περιπτώσεις που τα στοιχεία αυτά εισάγονται στην εταιρεία έναντι της έκδοσης μετοχών, δεδομένου ότι η εν λόγω έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί την αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων κατά την ημερομηνία εισαγωγής τους στην εταιρεία.
Ακόμη, μετά τις αλλαγές, περιορίζεται η παραχώρηση έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος για δωρεές ποσού μέχρι €50.000 σε εγκεκριμένα πολιτιστικά ιδρύματα, ενώ γίνεται και κατανομή της δαπάνης για την απόκτηση ή την ανάπτυξη άυλου περιουσιακού στοιχείου κεφαλαιουχικής φύσης που αφορά άυλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αόριστη ωφέλιμη οικονομική ζωή, σε περίοδο 20 ετών, στο πλαίσιο των εκπιπτώμενων από το φορολογητέο εισόδημα δαπανών,
Επιπρόσθετα, θα παραχωρείται υπερέκπτωση σε εργοδότες, αναφορικά με δαπάνες που αφορούν την καταβολή πρόσθετου τιμαριθμικού επιδόματος σε υπαλλήλους με βάση τη Μόνιμη Συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, καθώς και εκπτώσεων για κεφαλαιουχικές δαπάνες στον τομέα της γεωργίας με βάση τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων,
Παράλληλα, επεκτείνεται το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο από €80.000 σε €90.000 για τη διεκδίκηση των προτεινόμενων προσωπικών εκπτώσεων για τέκνα, ενοίκια, τόκους και κεφαλαιουχικές δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς και το δικαίωμα σε έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ύψους €1.500 αναφορικά με τόκους εξυπηρετούμενου δανείου και στην περίπτωση ανέγερσης κύριας κατοικίας.
Με τις αλλαγές, επίσης, εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής έκτακτης εισφοράς για την άμυνα η συγκεκαλυμμένη διανομή μερίσματος στην περίπτωση που εταιρεία πληρώνει προσωπικά έξοδα του μετόχου και στην περίπτωση που μέτοχος λαμβάνει δάνειο ή χρηματική διευκόλυνση από εταιρεία, το οποίο δεν εξοφλεί εντός 12 μηνών, ενώ διατηρείται η υπαγωγή των τόκων που καταβάλλονται από ομόλογα εισηγμένα σε μη ρυθμιζόμενη αγορά σε έκτακτη εισφορά για την άμυνα με συντελεστή 3%.
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, οι αλλαγές αφορούν τη μη καταβολή φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών, σε περίπτωση που η συνολική αξία του συνόλου των διαθέσεων που έχει πραγματοποιήσει πρόσωπο σε μη ρυθμιζόμενη αγορά εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους υπερβαίνει σωρευτικά τις €50.000, την παράταση της ισχύος του μέτρου που αφορά στη μη καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για κέρδος που προκύπτει από τη διάθεση κύριας κατοικίας που χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη αποκλειστικά για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, στις περιπτώσεις που το προϊόν διάθεσης δεν υπερβαίνει τις €350.000 και η διάθεση πραγματοποιείται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, και την περίληψη του διαχωρισμού οικοπέδων, στο πλαίσιο της αντιπαροχής ακίνητης ιδιοκτησίας, στην έννοια της ανταλλαγής και τον καθορισμό προϋπόθεσης ότι σε περίπτωση που η ανέγερση της οικοδομής ή η τιτλοποίηση των οικοπέδων, στο πλαίσιο της αντιπαροχής, δεν ολοκληρωθεί εντός περιόδου πέντε ετών, θα καταβάλλεται φόρος στη λήξη της εν λόγω περιόδου.
Άλλες αλλαγές
Πέραν των πιο πάνω, οι αλλαγές που επήλθαν στα αναθεωρημένα κείμενα περιλαμβάνουν:
- Την αναθεώρηση της πρόνοιας που αφορά στην εξουσία του Εφόρου Φορολογίας να μη συναινέσει στη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας, σε περίπτωση που ο διαθέτης ή ο αγοραστής δεν συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ώστε αυτή να ισχύσει σταδιακά και να αφορά συναλλαγές συνολικής αξίας πέραν των €100.000 ή κύριας κατοικίας αξίας πέραν των €500.000.
- Τη μείωση του ύψους των προτεινόμενων προστίμων και επιβαρύνσεων.
- Τον περιορισμό της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης για φυσικά πρόσωπα κατοίκους της Δημοκρατίας που δεν έχουν εισόδημα μέχρι την ηλικία των 70 ετών.
- Τον περιορισμό των προβλεπόμενων περιόδων που αφορούν στη διατήρηση στοιχείων και λογιστικών βιβλίων από φορολογούμενους, καθώς των περιόδων που θα καλύπτουν οι καταστάσεις που οι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν στον Έφορο Εταιρειών, καθώς και του χρόνου επιβολής φορολογίας εκ των υστέρων μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
- Την υποχρέωση του Εφόρου Φορολογίας να ενημερώνει πρόσωπο το οποίο ο ίδιος εγγράφει στο φορολογικό μητρώο.
- Την παράταση της προθεσμίας υποχρεωτικής εγγραφής εταιρείας στο φορολογικό μητρώο στις 60 ημέρες από την ημερομηνία σύστασης ή εγγραφής της.
- Τη διατήρηση της υφιστάμενης ρύθμισης που αφορά την επιβολή πρόσθετου φόρου λόγω χαμηλού υπολογισμού φόρου.
- Την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων σχετικά με το δικαίωμα του Εφόρου Φορολογίας να ζητά από φορολογούμενους στοιχεία σε σχέση με το αντικείμενο του φόρου για οποιοδήποτε φορολογικό έτος για το οποίο μπορεί να εκδοθεί φορολογία.
- Την παράταση της προθεσμίας υποβολής ετήσιας δήλωσης εργοδότη και τη διαγραφή της προτεινόμενης ρύθμισης για απαίτηση υποβολής μηνιαίας δήλωσης εργοδότη.
- Τη διαγραφή της προτεινόμενης ρύθμισης που αφορά στην ποινική ευθύνη διευθυντή ή αξιωματούχου σε εταιρεία που ενεργεί ως αξιωματούχος σε άλλη εταιρεία για ποινικό αδίκημα που διαπράττει η άλλη εταιρεία.
- Την αναδιατύπωση της πρόνοιας που αφορά τη μη αποδοχή από τον Έφορο Φορολογίας της αναδρομικής διαγραφής διευθυντή από το μητρώο διευθυντών, ώστε να γίνεται με μέγιστο χρονικό όριο ενός έτους από την ημερομηνία παράδοσης της γνωστοποίησης στον Έφορο Φορολογίας.
- Την απαλοιφή της εξουσίας του Εφόρου Φορολογίας να προβαίνει στη λήψη των εισπρακτικών μέτρων δήμευσης, δέσμευσης περιουσίας, εγγραφής εμπράγματου βάρους σε σχέση με οφειλόμενο φόρο, ανεξαρτήτως εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες καθορισμού του ύψους του οφειλόμενου φόρου.
- Την περίληψη ασφαλιστικών δικλείδων σχετικά με την προτεινόμενη εξουσία του Εφόρου Φορολογίας να προβαίνει σε δέσμευση μετοχών έναντι φορολογικών οφειλών.
- Νομοτεχνικής και άλλης φύσεως βελτιώσεις και διορθώσεις για σκοπούς νομικής σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου.
Οι τροπολογίες ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ
Την ίδια ώρα, και με βάση τα όσα συμφώνησαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ με τον Υπουργό Οικονομικών, θα προωθηθούν προς ψήφιση τροπολογίες που αφορούν τόσο τις φορολογικές κλίμακες όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια για φορολογική έκπτωση για τέκνα και φοιτητές.
Ειδικότερα σε σχέση με τις φορολογικές κλίμακες, το αφορολόγητο εισόδημα αυξάνεται στις €22.000, ενώ για εισόδημα από €22.001 – €32.000 θα καταβάλλεται φορολογία 20%, από €32.001 - €42.000 φορολογία 25%, από €42.001 - €72.000 φορολογία 30% και από €72.001 και άνω 35%.
Σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια για φορολογική έκπτωση για τέκνα και φοιτητές, το οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται στις €100.000 μέχρι δύο παιδιά, για τρία και τέσσερα παιδιά στις €150.000 και πέντε παιδιά και άνω στις €200.000 και πρόσθεσε ότι για τις μονογονεϊκές οικογένειες ισχύει η αντίστοιχη αύξηση.
Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις για τέκνα και φοιτητές, για το πρώτο παιδί φορολογική έκπτωση (σε κάθε σύζυγο) είναι €1.000, για το δεύτερο παιδί €1.250 και για το τρίτο παιδί και άνω €1.500, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες η έκπτωση διπλασιάζεται.
Όσον αφορά τις εκπτώσεις για τόκους εξυπηρετούμενου δάνειου και ενοικίου, αυξάνεται η φορολογική έκπτωση από €1.500 στις €2.000 με εισοδηματικό κριτήριο τις €100.000.
Σε σχέση με τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, το αφορολόγητο ποσό για γενική πώληση γης αυξάνεται από €20.000 στις €30.000, για πώληση αγροτεμαχίου από γεωργούς από €30.000 στις €50.000 και για πώληση πρώτης κατοικίας από €100.000 στις €150.000.
Επίσης, με τις τροπολογίες που θα καταθέσουν τα τέσσερα κόμματα, θα καταργηθούν τα τέλη χαρτοσήμων και η φορολόγηση των Ταμείων Προνοίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως τροπολογίες αναμένεται να καταθέσουν και τα υπόλοιπα κόμματα, οι οποίες -όπως φαίνεται- δεν θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να υπερψηφιστούν.











