Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά και οι επόμενες, μπορούν να δημιουργήσουν μια «νέα δυναμική» που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε την Παρασκευή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι ενόψει των δεδομένων το κόμμα του θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμαστεί κατάλληλα, έτσι ώστε να δώσει περιεχόμενο και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να υλοποιηθεί αυτό το οποίο διακηρύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η επιδίωξή είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΑΚΕΛ με τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης συζητήσαν τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και τα διάφορα ζητήματα τα οποία βρίσκονται ενώπιον τους, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται και θέλει να σπάσει το αδιέξοδο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και είναι εκπεφρασμένη η θέση της για να βοηθήσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, πάντοτε βέβαια, στο πλαίσιο του ΟΗΕ που έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση με την επίλυση του προβλήματος».
Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με διάφορα ζητήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και συμφώνησαν ότι θα διατηρήσουν και θα συνεχίσουν την επαφή και τη συζήτηση, γιατί είναι πάρα πολύ χρήσιμο να γνωρίζει ο καθένας πώς προσεγγίζει διάφορα ζητήματα, ενόψει και της κινητικότητας που έχει δημιουργηθεί στο Κυπριακό.
Σε σχέση με την χθεσινή συνάντηση, που έγινε μεταξύ του Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, ο κ. Στεφάνου είπε πως μετέφερε στον κ. Χαν την άποψη του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θεωρεί ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί.
Ανέφερε πως το θεωρούν σημαντικό γιατί στην τοποθέτηση που έγινε μετά από την συνάντηση γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού και όπως είναι γνωστό τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προνοούν για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, για την οποία έγινε ειδική αναφορά έπειτα από την συνάντηση των δύο ηγετών.
«Θεωρούμε», είπε, «ότι η χθεσινή συνάντηση, αλλά και οι άλλες συναντήσεις που προφανώς θα γίνουν βοηθούν στο να δημιουργηθεί μια δυναμική που θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Άλλωστε είναι εκπεφρασμένη η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για να επιδιωχθεί η σύγκληση μιας νέας άτυπης διευρυμένης συνάντησης, στην οποία να συζητηθούν -όχι μόνο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης- αλλά να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την ουσία του Κυπριακού και την ανάγκη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017».
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «ενόψει αυτών των δεδομένων θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμαστεί κατάλληλα, έτσι ώστε να δώσει περιεχόμενο και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτό το οποίο διακηρύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σωστά ότι η επιδίωξή μας είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν».
«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις και ολόκληρο το διαπραγματευτικό κεκτημένο και η όλη προσπάθεια να επικεντρωθεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αν και εφόσον επιτευχθεί για την συζήτηση των εκκρεμούντων ζητημάτων έτσι όπως ο Γενικός Γραμματέας τα καθορίζει στο πλαίσιο που έχει καταρτίσει. Είναι φανερό λοιπόν ότι βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό η ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτές τις εξελίξεις να έχει σαφή σχεδιασμό να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και να είμαστε συνεχώς προσανατολισμένοι στην προσπάθεια να πετύχουμε λύση η οποία θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήτησε δυναμική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η Αννίτα Δημητρίου από τον Γιοχάνες Χαν











