Ενοχλημένη φαίνεται πως είναι η ΕΔΕΚ από τον μίνι ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ναι μεν το κόμμα διατήρησε την μία υπουργική έδρα, αυτή της Μαρίας Παναγιώτου, η οποία είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις, ιδίως μετά τη φονική πυρκαγιά στη Λεμεσό και θεωρείτο ως πρόσωπο το οποίο πιθανότατα να ανασχηματιζόταν, ωστόσο δεν έλαβε επιπλέον θέση στο Κυβερνητικό σχήμα, όπως συνέβη με τα άλλα δύο κόμματα της συμπολίτευσης.
Στελέχη του κόμματος εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη στάση που τήρησε ο Πρόεδρος, αφού ακόμα και υψηλόβαθμα πρόσωπα στην ΕΔΕΚ δεν γνώριζαν καν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα προέβαινε σε ανασχηματισμό, ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσον ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασίου, είχε γνώση για τις αλλαγές στο Κυβερνητικό σχήμα.
Στην ΕΔΕΚ, αισθάνονται αδικημένοι από τον ανασχηματισμό, παρότι αποφεύγουν να το εκφράσουν δημόσια, αφού θεωρούν ότι θα μπορούσε κάποιο από τα στελέχη του να βρίσκεται μεταξύ των προσώπων που θα αποτελούσαν μέρος του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΔΗΠΑ, το κόμμα διατήρησε την θέση Βασίλη Πάλμα στο Υπουργείο Άμυνας, ενώ προσέθεσε άλλο ένα πρόσωπο, τον Μαρίνο Μουσιούττα, στο Υπουργείο Εργασίας, όπου προηγουμένως βρισκόταν ο Γιάννης Παναγιώτου, που προερχόταν από το ΔΗΚΟ.
Μπορεί στην προκειμένη περίπτωση το ΔΗΚΟ να έχασε ένα Υπουργείο, ωστόσο απέκτησε μια άλλη θέση, αυτή του Υπουργείου Ενέργειας, την οποία κατείχε ο Γιώργος Παπαναστασίου και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Δαμιανός, που προηγουμένως βρισκόταν στο πηδάλιο του Υπουργείου Υγείας. Κράτησε ωστόσο και τη θέση του Υπουργείου Υγείας, αφού τον Μιχάλη Δαμιανό αντικαθιστά ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης.
Όπως φαίνεται μέσα από τον ανασχηματισμό, το ΔΗΚΟ μπορεί αριθμητικά να μην κέρδισε, ωστόσο θεωρείται επιτυχία το γεγονός ότι άλλος ένας εκ των αντιπροέδρων κέρδισε θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης. Αντίθετα, στην περίπτωση της ΕΔΕΚ, το κόμμα έμεινε με ένα υπουργό στο Κυβερνητικό σχήμα και πλέον έχει τη μικρότερη εκπροσώπηση από τα κόμματα της συμπολίτευσης.
To κατά πόσον το σοσιαλιστικό κίνημα θα αντιδράσει για τις αποφάσεις του Προεδρικού, θα διαφανεί μέσα από την πρώτη τους αντίδραση, αφού προς το παρόν κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν τοποθετούνται δημόσια ως προς το πως εκλαμβάνουν τις αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος προχώρησε και σε άλλες αλλαγές, φαίνεται να προτίμησε αντί να παραχωρήσει μία από τις υπόλοιπες θέσεις στην ΕΔΕΚ ή στα υπόλοιπα κόμματα της συμπολίτευσης, να τοποθετήσει στις θέσεις τεχνοκράτες, όπως ο Κώστας Φυτιρής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Μουσιούττας φεύγει, Πενηνταέξ έρχεται στη Βουλή-Το επικρατέστερο σενάριο για την Επιτροπή Μεταφορών
- Μίνι ανασχηματισμός χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις-Ο αιφνιδιασμός με Χαρτσιώτη, η δεύτερη πρόταση σε Φυτιρή και αυτοί που τελικά επιβίωσαν
- Ανακοίνωσε ανασχηματισμό ο Πρόεδρος-Αλλαγές σε τέσσερα Υπουργεία και ένα Υφυπουργείο, Επίτροπος Προεδρίας ο Χαρτσιώτης











