powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Αποφασίζουν οι νοσηλευτές για τα επόμενα τους βήματα-Στο τραπέζι το ενδεχόμενο απεργίας, στο πλευρό τους οι γιατροί

Βαθαίνει η κρίση μεταξύ των νοσηλευτών και του ΟΚΥπΥ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται για ακόμη μία φορά το ζήτημα των υπερωριών που επιβάλλονται λόγω της έλλειψης προσωπικού, ένα πρόβλημα που ταλανίζει με ιδιαίτερη ένταση τον τομέα της υγείας και που, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα χρόνιο αγκάθι. Οι νοσηλευτές αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, ενώ το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων παραμένει στο τραπέζι, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση προς τον Οργανισμό.

Στη μάχη που έχει ξεσπάσει, φαίνεται πως έχουν μπει πλέον και οι γιατροί του δημοσίου. Οι τελευταίοι παρουσιάστηκαν φανερά ενοχλημένοι από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Χαράλαμπου Χαριλάου, ο οποίος ανέφερε ότι «οι γιατροί δεν έχουν λόγο» στα ζητήματα που αφορούν τους νοσηλευτές. Η θέση αυτή προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση της ΠΑΣΥΚΙ, η οποία μίλησε για «απόπειρα φίμωσης του ιατρικού σώματος και υποτίμηση του ρόλου του». Ταυτόχρονα κάλεσε τον Οργανισμό να ασχοληθεί επιτέλους με την ουσία του προβλήματος, δηλαδή την υποστελέχωση, τις βάρδιες και την ασφάλεια των ασθενών, ζητήματα που επηρεάζουν οριζόντια το σύνολο των υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ επισημαίνει ότι το σύνολο των περίπου εβδομήντα νοσηλευτών που υπολείπονται για να καλυφθούν οι ανάγκες δεν αποτελεί, όπως υποστηρίζει, τόσο μεγάλο αριθμό που να δικαιολογεί τη λήψη ακραίων μέτρων, όπως η απεργία. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσηλευτήρια ανέρχονται σε περίπου τρεις χιλιάδες πεντακόσιους, ενώ παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις, όχι όμως σε όλα τα νοσηλευτήρια. Ειδικότερα, αναφέρει πως στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού υπάρχει υπεράριθμος αριθμός νοσηλευτών και ότι τα πραγματικά κενά εντοπίζονται στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λάρνακας. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως έχουν ήδη προχωρήσει διαδικασίες για προσλήψεις τουλάχιστον τριάντα εννέα νοσηλευτών για το 2025, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των θέσεων που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2026.

Οι νοσηλευτές, από την άλλη πλευρά, καταγγέλλουν ότι παρά τις πολυάριθμες συζητήσεις και επαφές που προηγήθηκαν με τον Οργανισμό, βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά στα όριά τους. Η ανησυχία για την επόμενη χρονιά, όπως αναφέρουν, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, διότι αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση το 2026 προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο από το 2025. Το γεγονός αυτό επιτείνεται από τον αυξημένο αριθμό αφυπηρετήσεων που αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς, θέσεις οι οποίες, όπως τονίζουν, δεν φαίνεται να πρόκειται να καλυφθούν εγκαίρως.

Παρόλο που από πλευράς Υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ έχουν καταρτιστεί μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί για την ολιστική αντιμετώπιση της έλλειψης νοσηλευτών, η οποία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, η σημερινή εικόνα που επικρατεί, ειδικότερα στα δημόσια νοσηλευτήρια, καταδεικνύει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε περιθώριο διαχείρισης. Η πίεση αυτή επεκτείνεται και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, όπου το προσωπικό δέχεται ακόμη μεγαλύτερη καταπόνηση λόγω της τεράστιας έλλειψης στελέχωσης.

Αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των νοσηλευτών αναμένεται να ληφθούν σήμερα, οπότε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΥΝΟ. Το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων παραμένει ανοιχτό, εφόσον ο ΟΚΥπΥ δεν προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές και εφαρμόσιμες ενέργειες για τη βελτίωση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ καταγγέλλουν ότι από πλευράς ΟΚΥπΥ δεν έχει γίνει οποιαδήποτε κίνηση που να απαντά στα σοβαρά ζητήματα τα οποία έχουν δημοσίως θέσει. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο Τύπου της Συντεχνίας, Θεόδωρο Πετέλη, ο οποίος σημείωσε στον REPORTER ότι η στάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς αποτελεί συνηθισμένη πρακτική του ΟΚΥπΥ να αποφεύγει να τοποθετείται σε ζητήματα που θεωρούνται κρίσιμα και που όφειλε εδώ και καιρό να έχει επιλύσει.

Αναφέροντας ότι πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη χρονιά που η ΠΑΣΥΝΟ επαναφέρει το ζήτημα της στελέχωσης, ο κ. Πετέλης υπογράμμισε πως «συνεχίζουμε να είμαστε υποστελεχωμένοι, συνεχίζουμε να επισημαίνουμε ότι οι αριθμοί μας μειώνονται, ότι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε αμέτρητες ώρες υπό καθεστώς υπερωριών και ότι το προσωπικό αδυνατεί να αντέξει άλλο αυτή την κατάσταση». Υπενθύμισε επίσης τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εξηγώντας ότι «η απάντηση του ΟΚΥπΥ για το κενό των εκατόν είκοσι νοσηλευτών γενικής νοσηλευτικής, παρόλο που υπάρχουν ανάγκες για ακόμη σαράντα στην ψυχική υγεία και πρόσθετες θέσεις στα ασθενοφόρα, ήταν πως θα προσπαθήσει να προσλάβει πενήντα με εξήντα άτομα, εφόσον πρώτα ενταχθούν τα σχετικά κονδύλια στους προϋπολογισμούς και εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία μέσα στο επόμενο έτος».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «οι συμφωνίες που έχουμε με τον Οργανισμό και αφορούν τη στελέχωση δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πραγματικές ανάγκες υπερβαίνουν κατά πολύ τα εκατόν είκοσι άτομα και ότι οι πενήντα ή εξήντα νέες θέσεις δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των αφυπηρετήσεων της χρονιάς». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε αυτή τη φάση, αυτές είναι οι δυνατότητες που φαίνεται να παρουσιάζει ο ΟΚΥπΥ, και για μας είναι ξεκάθαρο ότι οι νοσηλευτές αντιμετωπίζονται ως κόστος που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς του Οργανισμού, καθώς αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ομάδες εργαζομένων στα νοσοκομεία και φαίνεται ότι επικρατεί η αντίληψη πως πρέπει να μειωθεί το σχετικό έξοδο».

Ο κ. Πετέλης ανέφερε ακόμη ότι «τα κενά που αφήνονται είναι τεράστια και το προσωπικό καλείται να εργάζεται πάρα πολλές ώρες υπερωριακά. Η κόπωση είναι πλέον εμφανής και στις πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις υπήρξε ιδιαίτερη ένταση, καθώς οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν πλέον να λειτουργούν κάτω από τόσο πιεστικές και επιβαρυντικές συνθήκες».

Υπέρμετρη εργασία, πιο δύσκολη η επόμενη χρονιά

Αναφερόμενος στα στοιχεία του ΟΚΥπΥ για το πρώτο εξάμηνο του 2025, ο κ. Πετέλης εξήγησε ότι «αναγκαστήκαμε να καλύψουμε, λόγω των τεράστιων κενών, εργασία που αντιστοιχεί σε περίπου διακόσιους επιπλέον νοσηλευτές. Από τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν, το κενό πρέπει να καλυφθεί με οποιονδήποτε τρόπο, και αντιλαμβάνεστε το αποτέλεσμα. Γινόμαστε επικίνδυνοι για τον εαυτό μας και για τους ασθενείς, η ποιότητα των υπηρεσιών μειώνεται, ενώ η προσωπική και οικογενειακή μας ζωή έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Βλέπουμε μάλιστα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη χειρότερη από τη φετινή και θεωρούμε ότι το 2026 θα αποτελέσει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον κλάδο».

Υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη επαρκούς αριθμού νοσηλευτών στην αγορά», σημείωσε πως «φέτος έχουν εγγραφεί εκατόν ενενήντα νέοι νοσηλευτές στον κατάλογο για άδεια εξάσκησης επαγγέλματος από τις αποφοιτήσεις των Πανεπιστημίων και περίπου άλλοι διακόσιοι τριάντα, τόσο Κύπριοι όσο και αρκετοί από το εξωτερικό, κυρίως Έλληνες».

Το πραγματικό ζήτημα, όπως είπε, «είναι ότι ο ΟΚΥπΥ εκτιμά πως μειώνοντας τον αριθμό των νοσηλευτών μειώνει τα λειτουργικά έξοδα και όπου προκύπτουν ανάγκες επιλέγει να καλύπτονται με υπερωριακή εργασία από το υφιστάμενο προσωπικό. Φέτος προσλήφθηκαν μόλις τριάντα άτομα και μέσα στη χρονιά θα υπάρξουν περίπου πενήντα με πενήντα πέντε αφυπηρετήσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να καλυφθούν, με αποτέλεσμα οι πιέσεις να αυξάνονται συνεχώς και το άγχος να διογκώνεται».

Καταλήγοντας ο κ. Πετέλης υπογράμμισε ότι «θα έχουμε συνεδρία στο τέλος της εβδομάδας για να εξετάσουμε όλα τα πιθανά μέτρα και έχουμε ήδη θέσει την απεργία ως το έσχατο μέσο αντίδρασης. Είναι απαραίτητο να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να αντιληφθεί ο Οργανισμός ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι η πολιτική που εφαρμόζεται αποδυναμώνει τα δημόσια νοσηλευτήρια, εξουθενώνει τους εργαζόμενους και μειώνει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασθενείς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, σημείωσε ότι «είναι αναγκαίο ο ΟΚΥπΥ να εντάξει στον προϋπολογισμό του έναν σοβαρό αριθμό νέων νοσηλευτών, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και να μετριάσει το πρόβλημα. Διαφορετικά, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα».

Εξήγησε ακόμη ότι «από τους συνολικά τρεις χιλιάδες πεντακόσιους νοσηλευτές που υπάγονται στον ΟΚΥπΥ, οι περίπου δύο χιλιάδες επτακόσιοι βρίσκονται στον κλινικό χώρο. Πραγματοποιήθηκε μια αναλυτική μελέτη τον Μάιο του 2025 για να διαπιστωθούν οι ανάγκες και από τη μελέτη προέκυψε ένας σαφής αριθμός. Από αυτόν υπολείπονται εβδομήντα πέντε νοσηλευτές ώστε να συμπληρωθεί ο συμφωνημένος αριθμός που πρέπει να υπάρχει στα δημόσια νοσηλευτήρια. Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός αφυπηρετήσεων, τόσο αυτών που γίνονται βάσει ηλικίας όσο και ενός απρόβλεπτου αριθμού πρόωρων αφυπηρετήσεων. Πέραν αυτών, υπάρχει επιπλέον ένας αριθμός εκατόν πενήντα θέσεων για τις οποίες δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ο τρόπος κάλυψής τους. Πρέπει να ενταχθεί ένας σοβαρός αριθμός νέων θέσεων στον προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να περιοριστεί το πρόβλημα, και αν αυτό δεν γίνει θα προκύψει σοβαρό θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;