Στις 3 Οκτωβρίου 2025, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων, Αλέξανδρος Κληρίδης, είχε αποστείλει νέα καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένορκη δήλωση κρατούμενου που αποφυλακίστηκε, ο οποίος προέβαινε σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς, ενώ σε συνδυασμό με άλλες τέσσερις που είχε αποστείλει, οι οποίες μιλούσαν για απειλές, εκφοβισμούς, ξυλοδαρμούς και διαφθορά στις τάξεις των Φυλακών, ζητούσε για άλλη μια φορά τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από την Νομική Υπηρεσία, παρά την σοβαρότητα των ισχυρισμών, η οποία εντούτοις επέλεξε να διερευνήσει ισχυρισμούς άλλης κρατούμενης, η οποία είχε καταθέσει και ενώπιον του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, που διερευνούσε τις καταγγελίες σε βάρος του νυν Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να προκύπτει οτιδήποτε. Αντιθέτως, καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί και ο κ. Αιμιλιανίδης εισηγήθηκε την ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού.
Ο εν λόγω κρατούμενος, μεταξύ άλλων, κατέθεσε πως του προσφέρθηκαν ανταλλάγματα προκειμένου να καταθέσει εναντίον της πρώην Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, κας Άννας Αριστοτέλους και της πρώην Ανώτερης Λειτουργού, κας Αθηνάς Δημητρίου, οι οποίες αποχώρησαν από το πηδάλιο των Κεντρικών περί τα τέλη 2022, ενώ ενέπλεξε τους ισχυρισμούς της και την εν λόγω κατάδικο, η οποία σήμερα ισχυρίζεται πως μεταφερόταν εκτός Φυλακών.
Είπε ότι και η ΧΧ θα μιλήσει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ότι θα δώσει μια ψεύτικη κατάθεση και θα αποφυλακιστεί, και ότι η κόρη της θα φύγει από τη χώρα επειδή θα πάρει χρήματα. Θυμάμαι επίσης ότι είπε: «είδες τι έγινε με τον μοναδικό μάρτυρα (τον γιατρό) στην εκκρεμή υπόθεση της ΧΧ — τώρα είναι σε κώμα και η υπόθεσή της θα κλείσει». Της είπα ότι η ΧΧ σε τουλάχιστον δύο δικαστικές υποθέσεις έχει ήδη πει ψέματα (στην υπόθεση του ΧΧ για τα ναρκωτικά και στην υπόθεση ανθρωποκτονίας). Όταν είδα τη ΧΧ στον δρόμο προς τον οδοντίατρο, μετά από αυτό, μου είπε ότι θα κάνει τα πάντα και οτιδήποτε για να βγει έξω, ακόμα κι αν χρειαστεί να πει ψέματα ακόμη και για τη δική της μητέρα. Τον προηγούμενο μήνα, η ΧΧ πήγαινε συνεχώς στο γραφείο της Μαρίας Σιαλή και λάμβανε ιδιαίτερη μεταχείριση, επειδή η Μαρία της έλεγε ότι ακόμα και με μια φωτογραφία photoshop ή μια ψεύτικη φωτογραφία θα καταστρέψει τις κυρίες (δηλαδή την Άννα και την Αθηνά).
Είχε κληθεί στον Αιμιλιανίδη, αναφορές στα sms της Sosos
Η εν λόγω κρατούμενη είχε καταδικαστεί το 2015 και το 2016 εντάχθηκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης που την αποδέχθηκε μαζί με άλλους κρατούμενους και στην συνέχεια, αφού το ολοκλήρωσε, αποφυλακίστηκε.
Στις 20 Ιουνίου 2022, η τότε Διεύθυνση των Φυλακών, είχε προβεί σε καταγγελία εναντίον του πρώην Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, για τις παράνομες συνομιλίες του με βαρυποινίτη, που είχε καταδικαστεί σε πολυετή ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών. Στα πλαίσια της έρευνας του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, είχε κληθεί και η συγκεκριμένη πρώην κρατούμενη, καθώς - πέραν των άλλων - υπήρχαν αναφορές για ισχυρισμούς που προβάλλονται και σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο REPORTER, στα εν λόγω μηνύματα που αποστέλλονταν μεταξύ των δύο, με τον Μιχάλη Κατσουνωτό να ήταν αποθηκευμένος στο κινητό του βαρυποινίτη ως «Soso» και «Χαρά», υπήρχαν αναφορές στο όνομα της, ενώ σε αυτά τα πλαίσια ο πρώην Διοικητής της ΥΚΑΝ φαίνεται να είχε αναφέρει «θέλω να κάνω κάποια πράγματα πριν να φύγουν τα κορίτσια από τις φυλακές». Επίσης, σε άλλο μήνυμα ο αξιωματικός, απαντώντας στον κρατούμενου που τον ενημερώνει πως ψάχνει βίντεο, του αναφέρει «το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω».
Η πρώην κρατούμενη είχε κληθεί ενώπιον του Αιμιλιανίδη, το πόρισμα του οποίου, σύμφωνα επίσης με στοιχεία που κατέχει ο REPORTER, έδειξε ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό, ενώ είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε βίντεο, «ούτε καν ενδείξεις» πως εκβιαζόταν η Διεύθυνση των Φυλακών, αντιθέτως πως ένα τέτοιο βίντεο έψαχνε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, με σκοπό να καταστρέψει την Άννα Αριστοτέλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο
Ξανά πίσω στις Κεντρικές για εμπορία ναρκωτικών
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η εν λόγω κρατούμενη τον Οκτώβριου του 2022, δηλαδή ενώ είχε αποχωρήσει η Άννα Αριστοτέλους και ένα δύο μήνες πριν αποχωρήσει η Αθηνά Δημητρίου, επέστρεψε πίσω ως υπόδικος για σοβαρή υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και για παράνομη παραμονή της στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λίγους μήνες αργότερα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών, με προβλεπόμενη αποφυλάκιση το 2030, για τα ακόλουθα αδικήματα:
- Κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α' με σκοπό την προμήθεια του σε άλλα πρόσωπο
- Προμήθεια ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β' σε άλλα πρόσωπα
- Επίθεση κατά οργάνου τηρήσεις της τάξεως κατά τη διάρκεια εκτέλεση του καθήκοντος του 4. Απόπειρα καταστροφής αποδεικτικού στοιχείου
- Παράνομη χρήση ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεις Α' και
- Παραμονή στη Δημοκρατία της Κύπρου μετά τη λήξη της άδεια παραμονής
Επανασύλληψη για διακίνηση μέσα από το κελί της
Στις 10 Φεβρουαρίου 2023, η Αστυνομία είχε προχωρήσει στην σύλληψη 54χρονου γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείο, για κατοχή crystal και κοκαΐνης, ο οποίος επέβαινε εκείνη την ώρα σε όχημα που οδηγούσε 22χρονος αλλοδαπός στην Λευκωσία.
Ακολούθησαν άλλες δύο συλλήψεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η εν λόγω βαρυποινίτισσα, ενώπιον της οποίας υπήρχε μαρτυρία, ότι ήταν το πρόσωπα που καθοδηγούσε για την παραλαβή των ναρκωτικών, όπως κατέθεσε ο ένας εκ των υπόπτων, ενώ σε έρευνα στο κελί της, είχε εντοπιστεί κινητό τηλέφωνο.
Η υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει, ενώ τον Φεβρουάριο του 2026 είναι ορισμένη η επόμενη δικάσιμος, με τέσσερα συνολικά πρόσωπα να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ανάμεσα τους και η βαρυποινίτισσα.
Διαβάστε για περισσότερα για την υπόθεση εδώ: Σε δίκη ο γιατρός που πιάστηκε με crystal και κοκαΐνη-Συνδέθηκε και κατάδικος
Ζήτησε ανταλλάγματα για να δώσει μαρτυρία
Στα πλαίσια διερεύνησης των κατ΄ ισχυρισμών εγγράφων που βρέθηκαν στην οικία δεσμοφύλακα, σύμφωνα με μαρτυρία που φαίνεται να εξασφάλισαν δικηγόροι, η εν λόγω κρατούμενη - κατά τον περασμένο Μάιο - αναζητούσε το τηλέφωνο στελέχους της Αστυνομίας, προκειμένου να μιλήσει, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα μεταφέρθηκε σε διάφορες περιπτώσεις στο Αρχηγείο Αστυνομίας και σε άλλες, ανακριτές, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Αρχηγείου, Ανδρέα Ανδρέου, την επισκέφθηκαν στις Κεντρικές.
Η εν λόγω κρατούμενη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε δώσει καταθέσεις, τις οποίες δεν υπέγραψε, αφού αίτημα της ήταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα μαρτύρων, κάτι που συνεπάγεται με αναστολή της ποινής που της επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο, καθώς και της άλλης σοβαρής υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος της.
Εν τέλει, αν και οι ισχυρισμοί βρίσκονταν ενώπιον της Αστυνομίας από το περασμένο καλοκαίρι, η κατάδικος πριν από μόλις μερικές ημέρες (σ.σ 20 Νοεμβρίου), μεταφέρθηκε εκτός Φυλακών και σε συγκεκριμένα αστυνομικά κρατητήρια, κάτι που σχολιάστηκε ευρέως στις Κεντρικές, δεδομένου πως στο πρόγραμμα μαρτύρων συνήθως εντάσσονται μάρτυρες για υποθέσεις φόνων, ναρκωτικών κτλ, ενώ δεν υπάρχει προηγούμενο όπου κρατούμενος εντάσσεται στο εν λόγω πρόγραμμα, για τέτοιου είδους υπόθεση. Σημειώνεται πως η μεταφορά οποιουδήποτε κρατούμενου εκτός Φυλακών και η ένταξη του στο πρόγραμμα μαρτύρων, εγκρίνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα ή τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα που χειρίζεται τις ποινικές υποθέσεις.
Η αναπάντητη επιστολή και η συγκυρία στην απάντηση
Στα πλαίσια των όσων εκτυλίσσονταν στο παρασκήνιο, το οποίο τους τελευταίους μήνες είναι έντονο, η δικηγόρος της πρώην Ανώτερης Λειτουργού, Λητώ Καριόλου, είχε αποστείλει τον περασμένο Ιούλιο επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, με αίτημα να της παραδοθεί το πόρισμα του Αιμιλιανίδη, ώστε να ασκήσει τα νομικά της δικαιώματα.
Η επιστολή παρέμεινε αναπάντητη μέχρι χθες το πρωί, 26 Νοεμβρίου 2025, όπου λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας απάντησε πως δεν προτίθεται να το παραδώσει το πόρισμα. Συγκυριακά, το μεσημέρι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, εξέδωσε ανακοίνωση με τα όσα τεκταίνονται τις τελευταίες ημέρες με τις διαρροές περί παραίτησης του, ενώ λίγη ώρα αργότερα το φως της δημοσιότητας είδε η εν λόγω υπόθεση από τον Άλφα. Το timing προκάλεσε ερωτήματα, δεδομένου πως επρόκειτο για διεργασίες που ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούλιο. Τόσο ο δικηγόρος της Άννας Αριστοτέλους, όσο και η δικηγόρος της Αθηνάς Δημητρίου, Κρίς Τριανταφυλλίδης και Λητώ Καριόλου αντίστοιχα, μίλησαν για μεθοδευμένα δημοσιεύματα και υπόγειες μεθόδους, συνδέοντας τη διαρροή με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το θέμα του Σάββα Αγγελίδη.
Της πιο πάνω επιστολής, περί αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, ακολούθησε δεύτερη επιστολή από την κ. Καριόλου στον Γενικό Εισαγγελέα, καταγγέλλοντας στην ουσία συνωμοσία και πιθανή ψευδορκία, υποβάλλοντας εκ νέου αίτημα για παράδοση του πορίσματος Αιμιλιανίδη, ενώ έθεσε θέμα ασφάλειας για την πελάτιδα της, λόγω «εμμονικής στοχοποίησης» της κ. Δημητρίου.
Η εν λόγω επιστολή παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη, ωστόσο η Αστυνομία διερευνά τους ισχυρισμούς της κρατούμενης, ενώ στα πλαίσια των εξετάσεων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λήφθηκαν καταθέσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα, που ήδη απέρριψαν αρχικούς ισχυρισμούς. Ωστόσο στην συνέχεια λήφθηκαν νέες καταθέσεις από την εν λόγω κρατούμενη.
Πάντως, οι δικηγόροι Αριστοτέλους και Δημητρίου, εμφανίστηκαν έντονοι, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς, ενώ εμμέσως πλην σαφώς, έδειξαν αντίποινα και άσκηση πίεσης, εκφράζοντας ωστόσο την θέση πως «η εργαλειοποίηση της ποινικής διαδικασίας για άσκηση πίεσης, αποτελούν πρακτικές ασύμβατες με το κράτος δικαίου, την ΕΣΔΑ και τις θεμελιώδεις αρχές προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».
Αδύνατο...
Πάντως, οι ισχυρισμοί περί μεταφοράς οποιουδήποτε κρατούμενου εκτός Φυλακών, φαντάζει αδύνατη για όσους γνωρίζουν την λειτουργία των Φυλακών, ειδικότερα από την γυναικεία πτέρυγα. Πέραν του ότι υπάρχουν κάμερες και θεωρείται αδύνατο ένας κρατούμενος να βρίσκεται σε βαλίτσα, ώστε να μεταφερθεί εκτός και να μην γίνει αντιληπτός, για να περάσει κάποιος από την γυναικεία πτέρυγα εκτός Φυλακών, θα πρέπει να εξέλθει περίπου από δέκα πόρτες που δεν ανοίγουν αυτόματα, το Φρουραρχείο και τις αψίδες, ενώ ακολούθως θα πρέπει ανοίξουν άλλες δυο πόρτες μέχρι να εξέλθει από τις Φυλακές για να φτάσει στον χώρο στάθμευσης.











