Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα εργαστούμε ώστε η ΕΕ να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον Απεσταλμένο της ΕΕ για το Κυπριακό Γιοχάνες Χαν στο περιθώριο του ΣΕΥ.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης του ΣΕΥ ήταν μεταξύ άλλων, η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Σαχέλ και το Σουδάν. Οι Υπουργοί παρακάθισαν, επίσης, σε άτυπο γεύμα για τις σχέσεις ΕΕ-ASEAN, με τους Υπουργούς των χωρών που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Σε παρέμβασή του για την Ουκρανία, ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχία της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, θα εργαστούμε ώστε η ΕΕ να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της χώρας σε όλα τα επίπεδα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης, στη στήριξη της Κύπρου για υιοθέτηση νέου πακέτου κυρώσεων, αλλά και τη σημασία αντιμετώπισης του φαινομένου του σκιώδους στόλου και της παράκαμψης των κυρώσεων από τρίτες χώρες.
Αναφορικά με την Μέση Ανατολή, καλωσόρισε το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με το σχέδιο του Προέδρου Τράμπ για τη Γάζα, ενώ σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε για τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε κατά τη διάρκεια των επαφών του στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, σε συνάρτηση με το σχετικό σχέδιο έξι σημείων του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, το οποίο επικεντρώνεται στους πυλώνες της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ασφάλειας και της ανάκαμψης.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στη Γάζα εξακολουθεί να είναι ασταθής, η διατήρηση της εκεχειρίας είναι εξαιρετικής σημασίας. H ΕΕ οφείλει να έχει ενισχυμένη παρουσία και εμπλοκή σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο», κατέληξε.
Σε παρέμβασή του για την κατάσταση στο Σουδάν, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στη χώρα και στην τραγικά επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση. Επεσήμανε ότι η ΕΕ μπορεί, και πρέπει, να διαδραματίσει ρόλο, λαμβάνοντας μέτρα για την άμεση προστασία των αμάχων και για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι, «οφείλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα τόσο την Τετραμερή Συμμαχία (ΗΠΑ, ΗΑΕ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) και την προσπάθειά της για άμεση εκεχειρία, όσο και την περαιτέρω εμπλοκή του ΟΗΕ».
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης για λογοδοσία και της επέκτασης των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων. Εξέφρασε δε ανησυχία για τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται για τη θαλάσσια ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η επιδείνωση της κατάστασης επηρεάζει σημαντικά την ΕΕ.
Μετά τις εργασίες του Συμβουλίου, ακολουθεί η Σύνοδος Δωρητών για την Παλαιστίνη και δείπνο του Υπουργικού Φόρουμ ΕΕ - Ινδοειρηνικού.
Πηγή: ΚΥΠΕ











