powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ο διαγωνισμός που δίνει «Βήμα» στους μαθητές να γίνονται εκδότες εφημερίδας-Οι τέσσερις φάσεις και τα οφέλη για τα σχολεία

Την ευκαιρία σε μαθητές, να γίνουν εκδότες εφημερίδας, η οποία θα περιγράφει τη καθημερινότητά τους και τη σχολική κοινότητα, δίνει ο διαγωνισμός της γνωστής εφημερίδας το «Βήμα», που για δεύτερη χρονιά επεκτείνεται και στην Κύπρο και γίνεται σιγά-σιγά θεσμός. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα διαγωνισμό μέσα από τον οποίο οι μαθητές διδάσκονται τις δυσκολίες για έκδοση μίας εφημερίδας, αλλά και τη χαρά του δημοσιογράφου να ψάχνει και να παράγει ειδήσεις, που στόχο έχουν την αντικειμενική μετάδοση των γεγονότων. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το «ΒΗΜΑ», η εφημερίδα με τις βαθιές ρίζες στον κόσμο της εκπαίδευσης και της πνευματικής καλλιέργειας στέκεται διαχρονικά θεματοφύλακας της γνώσης και συνοδοιπόρος της έρευνας, του πολιτισμού και των γραμμάτων. Όπως διαμηνύεται, με αυτό το αίσθημα ευθύνης, θεώρησε χρέος του, το 2020, να ανοίξει διάπλατα τις σελίδες του στα σχολεία όλης της Ελλάδας με το θεσμό των Μαθητικών Εφημερίδων, δίνοντας στους μαθητές έναν δικό τους χώρο για να αφήσουν ελεύθερη τη φωνή τους, να μιλήσουν για τις αγωνίες και τα όνειρά τους, να καταθέσουν σκέψεις και να αναζητήσουν την αλήθεια μέσα από έρευνες, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις. Έναν χώρο όπου πρόσωπα και γεγονότα ζωντανεύουν μέσα από την πένα των παιδιών.

Το 2024, ανταποκρινόμενοι σε εκατοντάδες αιτήματα από κάθε γωνιά της σχολικής κοινότητας, θεμελίωσε έναν νέο θεσμό: τον Πανελλαδικό και Παγκύπριο Διαγωνισμό Σχολικών Εφημερίδων. Έναν θεσμό που έδωσε πνοή στη δημιουργικότητα, ενίσχυσε την ερευνητική ματιά και προσκάλεσε τα παιδιά να ανακαλύψουν τη δύναμη του Τύπου.

Αυτό που αναφέρεται είναι πως μετά τη μεγάλη επιτυχία και την ένθερμη υποδοχή του από την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, η εφημερίδα «το ΒΗΜΑ» και ο Θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων προκήρυξαν τον δεύτερο Πανελλαδικό και Παγκύπριο Διαγωνισμό Σχολικών Εφημερίδων και Δημοσιογραφίας για το σχολικό έτος 2025-2026. Μέσα από το διαγωνισμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, θα σχεδιάσουν και θα συντάξουν την ύλη της εφημερίδας του σχολείου τους, συμμετέχοντας έτσι σε μια δημιουργική διαδικασία που συνδυάζει τη γραφή, την έρευνα, τη συνεργασία και την καλλιέργεια του κριτικού γραμματισμού. και θα την υποβάλλουν προς ψήφιση, σύμφωνα με την πρόσκληση συμμετοχής. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλα τα Λύκεια στην Ελλάδα και την Κύπρο και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού Κύπρου. 

Μέσα από τον θεσμό αυτό, το ΒΗΜΑ επιδιώκει να ενισχύσει τη σχέση των νέων με τον λόγο, τη γνώση και τη δημοκρατία της έκφρασης, να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία και να δώσει στις μαθήτριες και στους μαθητές ένα αληθινό βήμα έκφρασης και δημιουργίας. Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής για τα σχολεία έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου 2025, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή.

Η οργάνωση και διεξαγωγή του Διαγωνισμού αναλαμβάνεται από την εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ», σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Πανεπιστημίου Γρανάδας Ισπανίας, καθώς τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού Κύπρου. Ακαδημαϊκοί συνεργάτες του διαγωνισμού είναι επίσης το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων (ΕΟΕ). Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από τους πρυτάνεις των πέντε πανεπιστημίων, τον διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, τους προέδρους του ΙΕΠ και του ΕΟΕ, τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, καταξιωμένους πανεπιστημιακούς, καθώς και εκπροσώπους της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ. 

Ο Διαγωνισμός σχολικών εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ» θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις.

Α’ φάση: Δήλωση συμμετοχής

Το χρονικό διάστημα για να δηλώσουν τα σχολεία την συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό  ορίζεται από τις 20 Οκτωβρίου 2025 μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2025 (23:59). Η υποβολή θα γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του Διαγωνισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τίθεται ένα φυσικό πρόσωπο (ο διευθυντής ή υπεύθυνος καθηγητής του σχολείου) ως πρόσωπο επικοινωνίας. Η επιτυχής και εμπρόθεσμη δήλωση συμμετοχής είναι αναγκαία για τη συμμετοχή ενός σχολείο στη Β’ Φάση του διαγωνισμού.

Β’ Φάση: Υποβολή Σχολικής Εφημερίδας

Η υποβολή των Σχολικών Εφημερίδων θα γίνει ηλεκτρονικά από τις 2 Μαρτίου 2026 έως τις 8 Μαρτίου 2026 (23:59). Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των υποψηφιοτήτων, όλες οι εκδόσεις θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων και Ακαδημαϊκών που θα έχει συσταθεί ειδικά για τα βραβεία.

Γ’ Φάση: Ανακοίνωση βραχείας λίστας-ψηφοφορία κοινού

Η επιτροπή θα καταρτίσει τη βραχεία λίστα των υποψηφίων Σχολικών Εφημερίδων, από την οποία θα προκύψουν οι εφημερίδες που θα διακριθούν στο τέλος της διαδικασίας. Η βραχεία λίστα θα αναρτηθεί στη επίσημη ιστοσελίδα του Διαγωνισμού την 1η Απριλίου 2025 και θα περιλαμβάνει σε μορφή pdf ολόκληρες τις σχολικές εφημερίδες που περιλαμβάνονται σε αυτή. Ο τελικός αριθμός των φύλλων που θα συμπεριληφθούν στη βραχεία λίστα θα καθοριστεί ύστερα από την εισήγηση της κριτικής επιτροπής.

Κατά το διάστημα 1η Απριλίου 2025 έως 26 Απριλίου 2025 (23:59) θα είναι ανοιχτή η φόρμα ψηφοφορίας για το κοινό, προκειμένου να ψηφίσουν ένα (1) σχολικό φύλλο που πιστεύουν ότι αξίζει να διακριθεί. Η ψηφοφορία του κοινού θα έχει συντελεστή 40% και η ψηφοφορία της επιτροπής θα έχει συντελεστή 60% επί του αποτελέσματος.

Όσον αφορά τα βραβεία καλύτερων κείμενων, θα προκύψουν αποκλειστικά από την εισήγηση στης κριτικής επιτροπής. Θα αξιολογηθούν όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί σε όλα τα σχολικά φύλλα των οποίων η συμμετοχή ήταν έγκυρη και όχι μόνο τα κείμενα που φιλοξενούνται στις σχολικές εφημερίδες της βραχείας λίστας.

Δ’ φάση: Τελετή βράβευσης

Η βράβευση των διακριθέντων φύλλων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση τον Μάιο 2026, όπου θα λάβουν μέρος μόνο οι μαθητές/τριες και οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί των σχολικών εφημερίδων που θα τιμηθούν με βραβείο ή άλλη διάκριση. Τα έξοδα μετακίνησης της Δ’ φάσης βαρύνουν αποκλειστικά τους διαγωνιζόμενους δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Για την συμμετοχή υποβολής στον Διαγωνισμό και περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site https://www.tovima.gr/tovimatonmathiton/deyteros-diagonismos-sxolikon

Για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση μπορείτε να αποστείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση tovimatonmathiton@tovima.gr. Υπεύθυνες Επικοινωνίας: κ.κ. Έλενα Κίτσιου, Χριστίνα Χριστοπούλου.

;