Ανένδοτοι είναι και οι δάσκαλοι, όσον αφορά στο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι προχωρούν με δίωρη στάση εργασίας στις 26 Νοεμβρίου, αφού θεωρούν ότι πρέπει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας να υπάρχει κάτι συμφωνημένο.
Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, μιλώντας στον Ant1 ανέφερε πως «η ΠΟΕΔ ανακοινώνει σήμερα, σε περίπτωση που η Βουλή προχωρήσει με την κατ’ άρθρο συζήτηση σε στάση εργασίας στις 26 Νοεμβρίου, την επόμενη Τετάρτη από τις 7:30 μέχρι τις 9:30. Αν γίνει κατ’ άρθρο θα υπάρξει κινητοποίηση έξω από τη Βουλή. Δεν έχει αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν με κατ’ άρθρο συζήτηση. Ο ΔΗΣΥ έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις. Αν απαντηθούν θα προχωρήσουν. Στη δική μας αντίληψη θεωρούμε ότι αυτό ενδέχεται να αλλάξει η κατάσταση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλαξε η ώρα της συνεδρίας της Επ. Παιδείας για το σχέδιο αξιολόγησης-Ζήτημα να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές
Η κα. Βασιλείου επεσήμανε πως «είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Δεν είναι αυτοσκοπός η απεργία. Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν προχωρήσει και στην Ολομέλεια της Βουλής να υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων».
Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ επεσήμανε, δε, ότι οι βουλευτές «έχουν μπροστά τους ένα μη συμφωνημένο νομοθέτημα που αφορά εργασιακά δεδομένα συγκεκριμένου κλάδου και σίγουρα σε κατ’ άρθρο συζήτηση με την ευκαιρία που δίνεται να μπαίνουν τροποποιήσεις και θέματα, είναι ένα επικίνδυνο πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που αφήνονται πολλοί κίνδυνοι σε τι θα καταλήξει και τι θα συμφωνηθεί, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και να μείνουμε αμέτοχοι».
Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε παρέμβαση για το θέμα, ο οποίος σημείωσε την αποφασιστικότητα της εκτελεστικής εξουσίας να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ειδικότερα η θεσμοθέτηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου οροσήμου είναι άμεσα συνδεδεμένη με €60 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν να μην διεξαχθούν μαθήματα λόγω απεργίας ΟΕΛΜΕΚ οι γονείς-«Ακατόρθωτο 48,000 μαθητές να μεταβούν στα σχολεία στις 11»
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χαθεί έστω και ένα ευρώ που αφορά τη χώρα μας και τους Κύπριους πολίτες», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση αποτελεί βασικό μεταρρυθμιστικό πυλώνα που εντάχθηκε ορθά στο Σχέδιο Ανάκαμψης από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κοινοβουλευτική συζήτηση για τη μεταρρύθμιση αρχίζει την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα κόμματα θα ανταποκριθούν στην ανάγκη προώθησης της αλλαγής.
«Δεν μπορεί εν έτη 2025 οποιοσδήποτε να αρνείται την αξιολόγηση. Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, είτε θεσμικά είτε μέσα από την κοινωνία και είμαι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο ορόσημο, το οποίο μάλιστα είναι συνυφασμένο με 60 εκατομμύρια ευρώ θα περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αμέσως», είπε.
Υπέρ του σχεδίου αξιολόγησης οι γονείς Δημοτικής
Θέση υπέρ της προώθησης του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, παίρνει η Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης με ανακοίνωσή της, εκφράζοντας την προσδοκια ότι, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, «δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία του συστήματος αξιολόγησης που κατατέθηκε, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε μια άλλη μορφή του υφιστάμενου συστήματος».
Αναφέρει στην ανακοίνωση ότι «μετά τον διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και τις τεκμηριωμένες θέσεις που κατατέθηκαν, υπήρξαν σημαντικές συγκλίσεις, γεφυρώνοντας τις αποστάσεις μεταξύ ΥΠΑΝ και εκπαιδευτικών» και προσθέτει ότι «είναι ευκαιρία με θάρρος να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές και καινοτόμες αλλαγές σεβόμενοι πάντα και την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία είναι άμεσα επηρεαζόμενη».
Εκφράζει την άποψη ότι «το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να στηρίζει πιθανές αδυναμίες ή ελλείψεις που υπάρχουν» και ότι «παρέχει τις δικλείδες ασφαλείας για πιθανά λάθη ή/και σκοπιμότητες που πλήττουν τους υπό αξιολόγηση εκπαιδευτικούς».











