Ξεφεύγει η κατάσταση, όσον αφορά στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΟΕΛΜΕΚ και το Υπουργείο Παιδείας λόγω της άρνησης της οργάνωσης των καθηγητών να αποδεχτεί την πρόταση του Υπουργείου για το νέο σχέδιο αξιολόγησης, με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Ταλιαδώρο να προβαίνει σε ένα σεξιστικό σχόλιο, την ώρα που τοποθετείτο για το θέμα. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, η οποία σημείωσε πως πρόκειται για την πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου Παιδείας και θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ μιλούσε στον Ant1 για την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και τόνισε ότι δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει πρόταση. Μάλιστα, είχε αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχθηκε να τους δει, ενώ άκουσε μόνο την υπουργό του. «Για μας δεν είναι να πάρουμε παράσημα. Αν κάποιοι θέλουν να πουν ότι για πρώτη φορά βρέθηκε μία γυναίκα να αλλάξει το σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, δεν μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει η υστεροφημία οποιουδήποτε ή οποιασδήποτε, ούτε αν θέλει να καρπωθεί ενόψει εκλογών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλαξε η ώρα της συνεδρίας της Επ. Παιδείας για το σχέδιο αξιολόγησης-Ζήτημα να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές
Το σεξιστικό σχόλιο του κ. Ταλιαδώρου προκάλεσε έντονη ενόχληση, ειδικά τη στιγμή που αψηφά την πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου που είναι αρμόδιο για την παιδεία και κατ’ επέκταση την προϊστάμενη της ΟΕΛΜΕΚ. Πέραν τούτου, πρόκειται για μία αναφορά που αναπαράγει στερεότυπα μίας άλλης δεκαετίας, την ώρα που στην ηγεσία εκπαιδευτικής οργάνωσης βρίσκεται γυναίκα.
Την αναφορά του προέδρου της οργάνωσης καθηγητών, που ειρίσθω εν παρόδω έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι πρόκειται για άτομα που πλάθουν τους μαθητές και η αναπαραγωγή τέτοιων θέσεων είναι προβληματική και προσβλητική, θέλησε να σχολιάσει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία τόνισε πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι εκπρόσωποι των οργανώσεων.
«Θα ήθελα να κάνω μία σύντομη και μικρή παρέμβαση για την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ προς την υπουργό Παιδείας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένταση, ένσταση και διαφωνία όσον αφορά το σύστημα αξιολόγησης, όμως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμαι όρους ‘βρέθηκε μία γυναίκα, μετά από 50 χρόνια να αλλάξει το σχέδιο αξιολόγησης’ με υποτιμητικό τρόπο».
Η κα. Χριστοδούλου επεσήμανε, δε, ότι «δεν γίνεται ο δημόσιος λόγος να εκτρέπεται σε σχόλια που αναπαράγουν συνειδητές ή ασυνείδητες προκαταλήψεις. Είναι η υπουργός Παιδείας, η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου που έχει θέσει ως προτεραιότητα την αξιολόγηση και ο δημόσιος λόγος πρέπει να αποτελείται από σεβασμό».











