powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Νέα σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο-«Υπάρχει ακολουθία μετασεισμών από το πρωί»

Νέα σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Κύπρο, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου με εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση-Καμιά αναφορά για ζημιές

Η δόνηση ήταν αισθητή σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ήταν αισθητός και σε περιοχές της Τουρκίας και του Λιβάνου. Σημειώνεται πως ακολούθησε μετασεισμός κλίμακας 3,5 Ρίχτερ.

5321971506065289 image

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ο σεισμός ήταν διάρκειας δύο λεπτών και πρόκειται για τον έχτο σεισμό των τελευταίων έξι ωρών. Ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι σημειώθηκε νέος σεισμός, που εκτιμάται ότι ήταν έντασης γύρω στα 5 Ρίχτερ, αλλά θα πρέπει να μελετηθεί για να επιβεβαιωθεί το ακριβές μέγεθος του.

Ερωτηθείς αν ο σεισμός αυτός ήταν μεγαλύτερης ισχύος από αυτόν που σημειώθηκε το πρωί, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι «ακόμα δεν ξέρουμε, πιθανόν να είναι ελαφρώς πιο χαμηλός».

«Υπάρχει μια ακολουθία μετασεισμών και σεισμών από το πρωί, που πρέπει να μελετηθεί», ανέφερε. Όπως είπε, αναμένεται να συνεχιστούν οι σεισμοί, και το φαινόμενο παρακολουθείται από το σεισμολογικό κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Στην εφαρμογή του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου καταγράφονται πάνω από 12 μετασεισμοί από το πρωί, που κυμαίνονται από 2,2 μέχρι 4,1 ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές από σεισμό, λέει η Πολ. Άμυνα

Στο μεταξύ, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών ή εκτεταμένες ζημιές σε υποστατικά μετά τον πρωινό σεισμό στην περιοχή της Πάφου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Άμυνα, η οποία σημειώνει ότι είναι σε επικοινωνία με τις ουσιώδεις υπηρεσίες και τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

«Το προσωπικό και οι εθελοντές της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας παραμένουν σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας σε πολίτες», προσθέτει, υπενθυμίζοντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από σεισμό.

Αναφέρει ότι σε κλειστούς χώρους πρέπει να στερεώνονται γερά στους τοίχους τα ράφια και οι βιβλιοθήκες, να απομακρύνονται από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα, να τοποθετούνται στα χαμηλότερα ράφια τα μεγάλα και βαριά αντικείμενα, και να απομακρύνονται μακριά από κρεβάτια και καναπέδες.

Σημειώνει ότι τα πιο ασφαλή μέρη στο σπίτι, στο σχολείο, στον χώρο εργασίας ή απασχόλησης είναι κάτω από ανθεκτικά τραπέζια, γραφεία ή θρανία, μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες, μακριά από εξωτερικούς τοίχους.

Αναφέρει ότι πρέπει να στρεώνονται καλά ο θερμοσίφωνας και τα ντεπόζιτα καυσίμων και νερού, τα φωτιστικά και οι ανεμιστήρες οροφής, να ελέγχεται το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, να κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και υγραερίου, να υπάρχει φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών και πυροσβεστήρας.

Συστήνει, επίσης, να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος συνάντησης μετά τον σεισμό, μακριά από κτίρια, δέντρα και τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

Συστήνει, επίσης, ψυχραιμία και προστασία κάτω από ανθεκτικό έπιπλο, ή στα γόνατα με τα χέρια στο κεφάλι, μακριά από γυάλινες επιφάνειες. Συστήνει να μην απομακρυνθεί ο κόσμος από το σπίτι και να μην βγει στο μπαλκόνι.

Σε ψηλά κτίρια λέει ότι πρέπει οι ένοικοι να απομακρυνθούν από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους, να παραμείνουν στον χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση, να μη χρησιμοποιήσουν ανελκυστήρα και να μην στέκονται κοντά σε ανοιχτά παράθυρα.

Σε ανοιχτό χώρο, συστήνει απομάκρυνση από κτήρια, βράχους, ηλεκτρικούς πασσάλους ή αντικείμενα που δυνατόν να πέσουν και να σας τραυματίσουν. Σημειώνει, επίσης, ότι σε παράκτιες περιοχές μπορεί έπειτα από δυνατό σεισμό να δημιουργηθούν κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος που θα σαρώνουν τις ακτές.

Για προστασία από τσουνάμι σε παράκτια περιοχή καλείται το κοινό να παρατηρεί αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος και να κατευθυνθεί σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. 

Σε οδηγούς και επιβάτες οχημάτων συστήνει να σταθμεύσουν χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, μακριά από πολυώροφες οικοδομές, πασσάλους ή βράχους, και να μην περάσουν από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Μετά τον σεισμό συστήνει άμεση βοήθεια σε παιδιά, αλλά και ανάπηρα, ανήμπορα, άρρωστα ή ηλικιωμένα άτομα, αλλά να μη μετακινούνται σοβαρά τραυματίες. Αν κάπου έχει ξεσπάσει φωτιά, αναφέρει αυτή να κατασβήνεται πριν πάρει διαστάσεις. Συστήνει, επίσης, να μην εισέρχεται ο κόσμος σε χώρους με ζημιές και βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Για απομάκρυνση από τα κτήρια πρέπει να χρησιμοποιείται το κλιμακοστάσιο και να κλείσουν οι διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.

Το σταθερό ή κινητό τηλέφωνο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων, κάτι το οποίο εμποδίζει τον ομαλό συντονισμό των ενεργειών των Υπηρεσιών ανταπόκρισης που έχουν ως αποστολή την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Τέλος, συστήνει να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις για να μένουν ανεμπόδιστα τα συνεργεία διάσωσης και να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρχών και μην δίνεται σημασία σε φημολογίες.

Δεν καταγράφηκαν ζημιές από σεισμό στην Αγ.Μαρίνα Κελοκεδάρων και όλοι οι κάτοικοι είναι καλά, λέει ο κοινοτάρχης

Δεν καταγράφηκαν ζημιές στην κοινότητα της Αγίας Μαρίνας Κελοκεδάρων και όλοι οι κάτοικοι είναι καλά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίας Μαρίνας Κελοκεδάρων Μάριο Στυλιανο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Στυλιανού ανέφερε πως στην κοινότητα διαμένουν 33 κάτοικοι εκ των οποίων οι μισοί είναι αλλοδαποί και οι υπόλοιποι Ελληνοκύπριο,ι εκ των οποίων οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.

Όλοι οι κάτοικοι είναι καλά και δεν υπήρξε, είπε, κανένας τραυματισμός, στα 30 με 35 περίπου δευτερόλεπτα που διήρκησε ο σεισμός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;