Απέρριψε τελικά η ΠΟΕΔ το τροποποιημένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, αναφορικά με το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, με την οργάνωση να περιμένει τα επόμενα βήματα της Βουλής, που κλήθηκε να λάβει αποφάσεις.
Το 100μελες συμβούλιο της ΠΟΕΔ είχε συνεδρία την Πέμπτη, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος οι αλλαγές στις οποίες προέβη το Υπουργείο Παιδείας, μετά και το νέο κύκλο διαβουλεύσεων που πραγματοποίησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι στις αρχικές δηλώσεις της ηγεσίας της οργάνωσης διαφάνηκε ότι υπήρχε ενδεχόμενο να υπάρχει σύγκλιση και να αποδεχτούν, εντούτοις η απόφαση είναι εντελώς διαφορετική, αφού απορρίφθηκε εκ νέου το νομοσχέδιο.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της οργάνωσης «η ΠΟΕΔ δεν μπορεί να αποδεκτεί ως έχει, τη δεδομένη στιγμή, το Νομοσχέδιο για το Σχέδιο Αξιολόγησης, καθώς δεν αποτελεί προϊόν συμφωνημένου διαλόγου μεταξύ ΠΟΕΔ και ΥΠΑΝ. Παρά τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις και προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, παραμένουν οι διαφωνίες για τη συμμετοχή του Διευθυντή στην αριθμητική αξιολόγηση καθώς και για τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Παρακολούθησης».
Επιπλέον, αναφέρει η ΠΟΕΔ «απουσιάζει σαφές και ολοκληρωμένο πλάνο όσον αφορά στους ανθρώπινους πόρους, που θα στηρίξουν την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου. Χωρίς την απαραίτητη στήριξη, το Σχέδιο καθίσταται πρακτικά ανεφάρμοστο».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «¨ως ΠΟΕΔ τονίζουμε εκ νέου την ανάγκη να παρουσιαστεί επίσημα το πλάνο του Υπουργείου (με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα) για τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθεί το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης, το οποίο θα ξεκινάει ταυτόχρονα με την εφαρμογή του.
Η ΠΟΕΔ απαιτεί:
• Πριν το Νομοσχέδιο προωθηθεί στη Βουλή, να συμφωνηθεί πλήρως με την ΠΟΕΔ, ώστε να διασφαλιστεί ότι αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και όχι μονομερούς απόφασης.
• Τα μέτρα στήριξης να δοθούν ταυτόχρονα με την εφαρμογή του Σχεδίου Αξιολόγησης (Διοικητικός Χρόνος Διευθυντή και ΒΔ, υποστήριξη απλών εκπαιδευτικών, νέες Οργανικές θέσεις κλπ)».
Η άρνηση των δασκάλων δημιουργεί νέα δεδομένα στον τομέα της παιδείας, αφού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προάγγελος νέας κρίσης, δεδομένου ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία πρόθεση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, έχει τονίσει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ότι «ο διάλογος έχει τερματιστεί. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
Αυτή τη στιγμή, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΟΕΛΜΕΚ, η οποία επίσης θα κληθεί να λάβει αποφάσεις, με τη στάση της να είναι ήδη γνωστή και να οδεύει προς απόρριψη του νομοθετήματος. Σημειώνεται πως και η ΟΛΤΕΚ κλήθηκε να λάβει αποφάσεις, με τη στάση τους να είναι εξ αρχής θετική προς την αλλαγή που προωθείται.











