Παρά το γεγονός πως ο Τουφάν Ερχιουρμάν έχει στην πραγματικότητα σταματήσει οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη στο Κυπριακό, καθυστερώντας τόσο την συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και την έλευση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ στην Κύπρο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση της ύπαρξης κάποιας συζήτησης και κάποιας κινητικότητας, ενδεχομένως σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις επικρίσεις εναντίον του.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από τις παράνομες «εκλογές», ο Ερχιουρμάν διακήρυττε ότι θα επιδιώξει αμέσως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δεν πρόκειται να περιμένει και ότι θα προωθήσει την διαπραγμάτευση, ώστε να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε λόγω της άρνησης του Ερσίν Τατάρ. Στην πραγματικότητα, όμως, λόγω της στάσης της Άγκυρας, που δεν διευθετεί την επίσκεψή του εκεί, έχει μείνει με τα χέρια δεμένα. Δεδομένου ότι, όπως έχει αποδείξει, δεν είναι πρόθυμος να αγνοήσει ή να παρακάμψει την κατοχική χώρα, αλλά επιδιώκει να βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση μαζί της, τα πράγματα έχουν περιέλθει σε ένα τέλμα, που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων επί Τατάρ. Η διαφορά ήταν πως ο «προκάτοχος» του ήταν απόλυτα ικανοποιημένος με την απουσία οποιασδήποτε προόδου στο Κυπριακό, ενώ ο Ερχιουρμάν θεωρητικά επιδιώκει την επανέναρξη του διαλόγου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναμονή ο Έρχιουρμαν για «επίσημη πρόσκληση» από την Άγκυρα
Στα κατεχόμενα, η απουσία πρόσκλησης από την Άγκυρα ερμηνεύεται ως μορφή διαχείρισης της κατάστασης από πλευράς Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει να ξαναβάλει το Κυπριακό σε τροχιά συνομιλιών, εξού και οι δημόσιες τοποθετήσεις του δεν αποκλίνουν καθόλου από τη πολιτική των δύο κρατών που ακολουθείτο τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, οποιαδήποτε αλλαγή φαίνεται ότι θα του δημιουργήσει προβλήματα με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ήδη έχει δηλώσει πως ήρθε πλέον ο καιρός για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Ενδεχομένως ο Τούρκος Πρόεδρος να αναμένει το κατάλληλο timing για να διεκδικήσει κάποιου είδους ανταλλάγματα, ίσως σε σχέση με τα Ευρωτουρκικά, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε να αξίζει τον κόπο η σύγκρουση που θα προκύψει στο εσωτερικό.
Η κατοχική χώρα συνεχίζει σταθερά να στέλνει τα ίδια μηνύματα. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, για παράδειγμα, κατηγόρησε την ΕΕ αναφορικά με την ετήσια έκθεση προόδου, πως «επαναλαμβάνει τις νομικά αβάσιμες και μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και των Ε/κ, αγνοώντας τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς» και, ως εκ τούτου, επανέλαβε τη θέση πως δεν μπορεί να διαδραματίσει αντικειμενικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού. Υποστήριξε, μάλιστα, πως η Κομισιόν «υπονομεύει» τις προοπτικές μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Μέχρι, πάντως, να αποφασίσει η Τουρκία τι οδηγίες θα δώσει στον Ερχιουρμάν, αυτός θα πρέπει να δικαιολογεί -ενδεχομένως πρώτα και κύρια στους «ψηφοφόρους» του- το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει άπραγος, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του. Για αυτό και τις προηγούμενες ημέρες τα έβαλε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, επειδή βασικά είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και λειτουργεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παίρνει την άδειά του για να αποφασίζει για την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι παρεμβαίνει και ότι έχει σε εξέλιξη κάποιου είδους διάλογο, έστω μέσω δημόσιων δηλώσεων, ο Ερχιουρμάν σχολίασε το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ, λέγοντας ότι παραγκωνίζει την τ/κ κοινότητα και υπονομεύει το κλίμα για λύση του Κυπριακού. Τέτοιο κλίμα, βεβαίως, δεν υπάρχει, όταν ο ίδιος καθυστερεί την όποια συζήτηση και φυσικά ζητήματα κυριαρχίας του κράτους δεν έχουν καμία θέση στην διαπραγμάτευση. Ωστόσο επέλεξε να χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο ανειλικρινή, ένας χαρακτηρισμός που μάλλον βαραίνει περισσότερο τον ίδιο, που άλλα έλεγε και άλλα κάνει προς το παρόν στην πράξη.
Ακολούθως, ο Τουφάν Ερχιουρμάν μετέβη στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, προσπαθώντας ξεκάθαρα να δείξει πως υπάρχει κάποια κινητικότητα και επιδεικνύει ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα. Υπενθυμίζεται ότι επί μήνες, κατόπιν των σχετικών συμφωνιών που έγιναν ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες, συζητείτο η διάνοιξη τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης, η οποία ωστόσο προσέκρουε στην μόνιμη άρνηση του Ερσίν Τατάρ αλλά και του κατοχικού στρατού, που με διάφορες αιτιάσεις ήθελαν, βασικά, να ανοίξει μόνο η Μια Μηλιά, ώστε να μειωθεί η κίνηση στον Άγιο Δομέτιο, χωρίς να επηρεάζονται οποιεσδήποτε θέσεις του τουρκικού στρατού.
Ο Ερχιουρμάν πήγε στο οδόφραγμα και συνομίλησε με τον κόσμο που περίμενε για να περάσει, για να καταγράψει από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Επί της ευκαιρίας ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν εργασίες υποδομής εκεί και ότι συζητά με τον ΗΕ μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται. Ανέφερε, μάλιστα, ότι συζητά συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για τη διέλευση ασθενοφόρων.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέου σημείο διέλευσης οχημάτων στη Λευκωσία, για μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιο θα είναι αυτό και αν διαφοροποιείται η θέση του από αυτή που εξέφραζε ο Τατάρ, η οποία, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, ήταν αποτέλεσμα απόφασης του κατοχικού στρατού. Σε περίπτωση που αυτό επαναβεβαιωθεί, δεν αναμένεται ο Ερχιουρμάν να είναι σε θέση να κάνει πίσω και να επιτρέψει τις διελεύσεις από τα συγκεκριμένα σημεία. Υπενθυμίζεται ότι από τουρκικής πλευράς προτείνονταν η Μια Μηλιά και η Λουρουτζίνα και από ελληνικής πλευράς το Πυρόι-Αθηένου και τα Κόκκινα, όμως στην πραγματικότητα στόχος από τουρκικής πλευράς ήταν να ανοίξει η Μια Μηλιά που τη βόλευε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Πήγε να ελέγξει τις διελεύσεις στον οδόφραγμα Αγ. Δομετίου ο Ερχιουρμάν-Ανακοίνωσε εργασίες υποδομής από τον Δεκέμβρη
- Ο Ερχιουρμάν θέλει ο Πρόεδρος να παίρνει την άδειά του για να λαμβάνει αποφάσεις-Εξαπέλυσε επίθεση για τα ενεργειακά
- Έγιναν... Τούρκοι στην Άγκυρα με την έκθεση της Κομισιόν-«Η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να διαδραματίσει αντικειμενικό ρόλο»











