powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ανακοινώνει εντός ημερών το πόρισμα για την καταγγελία Χριστοφίδη για ΔΗΣΥ και χρυσά διαβατήρια η Αρχή Κατά της Διαφθοράς

Εντός των επόμενων ημερών, χωρίς να αποκλείεται να γίνει και πριν το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς το πόρισμά της για τις καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, οι οποίες ενέπλεκαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα με οικονομικό όφελος για το Δημοκρατικό Συναγερμό. Την ίδια ώρα, η Αρχή προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση ενός ακόμη πορίσματος για υπόθεση που ακόμη δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς για το 2026. Ο κ. Πογιατζής, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, επεσήμανε πως «την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε πόρισμα για ακόμη μία και μετά θα έχουμε για ακόμη μία. Έχουμε συμπληρώσει το πόρισμα για την καταγγελία του κ. Χριστοφίδη, εισφορές στο Συναγερμό και κάποια θέματα των διαβατηρίων. Την άλλη δεν την έχουμε δημοσιοποιήσει».

Ο κ. Πογιατζής σημείωσε πως εντός του μηνός ή αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί πόρισμα για άλλη μία υπόθεση, που αφορά αυτεπάγγελτη εξέταση για ιχθυοτροφείο στην Τριμίκλινη.

Ο Επίτροπος Διαφάνειας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανώνυμων καταγγελιών που δέχεται η Αρχή. «Οι περισσότερες απορρίπτονται επειδή δεν έχουμε στοιχεία. Πρέπει να μας δώσει αρκετά στοιχεία. Υπήρχαν περιπτώσεις που κατάληξαν σε έρευνα. Μπορεί να έχουν βάση οι καταγγελίες τους».

Υπενθυμίζεται πως οι καταγγελίες του κ. Χριστοφίδη έγιναν αρχικά ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου το 2022. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής είχε αναφερθεί σε πέντε περιπτώσεις ατόμων που έλαβαν χρυσό διαβατήριο και είχε αναφέρει πως «σε αυτές τις πέντε περιπτώσεις που καταφέραμε να εντοπίσουμε, ένα συνολικό ποσό ύψους 205,000 ευρώ έχουν κατατεθεί ως εισφορά στον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες, λίγο πριν ή λίγο μετά από την πολιτογράφησή τους. Δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα και υπόνοιες για άμεση σύνδεση της εισφοράς προς το κυβερνών κόμμα με την πολιτογράφησή τους».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Επίτροπος Διαφάνειας πάλι ενώπιον της Βουλής είχε αναφέρει πως η Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς είχε λάβει τις καταγγελίες και βρίσκονταν υπό μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες ΑΚΕΛ για εισφορές επενδυτών σε ΔΗΣΥ-Εμπλέκει δικηγορικά Υπουργών

Με αγορά υπηρεσιών οι πλείστοι λειτουργοί της Αρχής

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Αρχής, ο κ. Πογιατζής σημείωσε πως ανέρχεται σε 1,997,000 ευρώ και το μεγαλύτερο ποσό είναι για έρευνες και αγορά υπηρεσιών. «Περίπου 357,000 ευρώ είναι για αγορά υπηρεσιών για άτομα κοντά μας. Δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό, από τα 18 τα 13 είναι με αγορά υπηρεσιών. Δεν αναφέρεται στο σημείωμα αυτό. Την Πέμπτη πέρασε το νομοσχέδιο και τώρα πάμε με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Το υπόλοιπο ποσό περίπου 633,000 ευρώ είναι για έρευνες. Είναι έξοδα διοικητικά, που έχουμε για διεξαγωγή των ερευνών».

Ο Επίτροπος Διαφάνειας επεσήμανε, δε, ότι «έχουμε εκπονήσει σχέδιο δράσης που έχει εγκριθεί. Με βάση τις συστάσεις της GRECO θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2026. Αυτό το κονδύλι για το 2026 φαίνεται ότι θα υπάρξει ανάγκη. Στις διοικητικές δαπάνες υπάρχει ποσό για στάθμευση. Η Αρχή διαθέτει χώρο στάθμευσης επειδή είχε φροντίσει το Υπουργείο να ενοικιάσει ένα χώρο, όμως τώρα ο ιδιοκτήτης το ζητά για ιδιωτική χρήση. Αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα».

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, ο Επίτροπος Διαφάνειας επεσήμανε ότι όσον αφορά στο θέμα της υποστελέχωσης, ο κ. Πογιατζής σημείωσε πως «με τα 18 άτομα που έχουμε νομίζω ανταποκρινόμαστε αρκετά καλά. Λαμβάνουμε μία καταγγελία την ημέρα. Μπορεί να είναι ασήμαντη, μπορεί να είναι με φακέλους, box files κλπ. Πιθανό να έχει ανοίξει ο δρόμος για μόνιμο προσωπικό. Έχουμε τη στήριξη της Βουλής, που κινήθηκε πολύ γρήγορα. Έχουμε κάνει οργανόγραμμα, το προωθήσαμε στο ΥΠΟΙΚ και μετά θα πάει Υπουργικό».

Ο Επίτροπος Διαφάνειας πρόσθεσε πως υπάρχει διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης, από το προσωπικό της Αρχής, καθώς «ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι διαφθορά" και "πολλές αφορούν διαφορές μεταξύ γειτόνων», όπως είπε. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, η εξέταση του 90-92% των υποθέσεων που παραλαμβάνονται τερματίζεται σε αυτό το στάδιο, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις στέλνεται απάντηση. Όπως εξήγησε, αυτή η πρακτική, εξοικονομεί και πόρους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου παραλήφθηκαν 523 καταγγελίες. Συμπληρώθηκαν οι 274 και εκκρεμεί ακόμη η εξέταση 249.

Συνολικά, ξεκίνησαν 14 έρευνες. Από τις 7 που συμπληρώθηκαν, οι 2 στάλθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα και δημοσιοποιήθηκαν. «Ενώπιον μας έχουμε δύο πορίσματα», είπε, σημειώνοντας ότι το ένα θα δημοσιευτεί την επόμενη βδομάδα και ακόμα ένα εντός Νοεμβρίου. Ερωτηθείς από τον κ. Τορναρίτη ποιες υποθέσεις αφορούν αυτά, είπε ότι η πρώτη αφορά την καταγγελία του κ. Χριστοφίδη για εισφορές προς τον ΔΗΣΥ, που σχετίζονται με το πρόγραμμα πολιτογράφησης, και η δεύτερη την υπόθεση της Τριμίκλινης.

«Δεν υπάρχει νομοθετική πρόνοια που να μας δίνει το δικαίωμα να ζητήσουμε τον λόγο από τον Γενικό Εισαγγελέα», απάντησε σε ερώτηση του κ. Δαμιανού και της κ. Ατταλίδου, αναφορικά με την τύχη των πορισμάτων μετά που αποστέλλονται στη Νομική Υπηρεσία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;