powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ορίζοντας η παγκύπρια συνδιάσκεψη για τα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ-Περιμένει επιστροφές ΕΔΕΚιτών ο Αναστασίου, επαφή με Ευσταθίου

Μπορεί η ΕΔΕΚ να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά τις συμφωνίες της για τα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του 2026, ωστόσο τα ονόματα που φέρονται να έχουν κλειδώσει αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται μετά την παγκύπρια συνδιάσκεψη του κόμματος που ορίστηκε για τις 9 Νοεμβρίου. 

Η ηγεσία του κόμματος αναμένει ότι κατά την εν λόγω ημερομηνία θα επιστρέψουν πρόσωπα τα οποία έχουν διαγραφεί ή αποστασιοποιηθεί από το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα, επί Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Νίκο Αναστασίου να θέτει ως προτεραιότητά να τους πείσει να επανενταχθούν στους κόλπους της ΕΔΕΚ, για χάρη της ενότητας του κόμματος. 

Αρμόδια πηγή, μιλώντας στον REPORTER, διαμήνυσε ότι θα υπάρξουν αρκετά στελέχη τα οποία θα επιστρέψουν, που σε περίπτωση που το πράξουν θα δώσουν μια νέα δυναμική στο κόμμα και θα συσπειρώσουν τους υποστηρικτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ενώ αναμένεται να λάβουν και θέση στα ψηφοδέλτια για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2026, εάν το επιθυμούν. 

Μεγάλο κεφάλαιο για την ΕΔΕΚ θεωρείται ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος διαγράφηκε με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, μετά την απόφασή του να μην στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές, επιλέγοντας να σταθεί δίπλα στον Γιώργο Κολοκασίδη. Ο κ. Ευσταθίου ουδέποτε αναγνώρισε την διαγραφή του, ενώ στη Βουλή ανεξαρτητοποιήθηκε και χαρακτηρίζεται πλέον ως μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασίου, θα έχει επαφή με τον κ. Ευσταθίου, σε μια προσπάθεια να ρίξει γέφυρες για επιστροφή του στο κόμμα. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ γνωρίζει ότι ο Κωστής Ευσταθίου ήταν ανέκαθεν ένας πιστός στρατιώτης του κόμματος και ο οποίος μπορεί μέσα από την εκλεξιμότητά του να δώσει μια νέα δυναμική στο κόμμα, το οποίο βάσει των μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεων βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του. Ο κ. Ευσταθίου έλαβε συνολικά 2.986 ψήφους κατά τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021, τερματίζοντας στην πρώτη θέση για το κόμμα από όλους τους υποψήφιούς του παγκύπρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζει ψηφοδέλτιο με εκπλήξεις η ΕΔΕΚ, δεν αποκλείονται εσωκομματικές κάλπες-Τρέχουν να κλείσουν εκκρεμότητες

Την ίδια ώρα, σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα ψηφοδέλτια σε Λευκωσία και Λεμεσό, που είναι και οι μεγαλύτερες επαρχίες τόσο σε ψηφοφόρους, όσο και σε έδρες στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα, κλειστό θεωρείται το ψηφοδέλτιο στην Πάφο, για το οποίο αναμένονται, όπως είχε αναφέρει αρμόδια πηγή, εκπλήξεις με πολύ γνωστά ονόματα ΕΔΕΚιτών να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Μάλιστα, για το εν λόγω ψηφοδέλτιο δεν αποκλείεται να χρειαστούν και εσωκομματικές εκλογές για την επιλογή των προσώπων που θα συμμετάσχουν, όμως αυτό θα ξεκαθαρίσει μετά τις ανακοινώσεις του κόμματος 

Σημειώνεται ότι η αποχώρηση του Ηλία Μυριάνθους που συμπλήρωσε το όριο θητειών του, δίνει έρεισμα σε αρκετά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για είσοδό τους στη Βουλή να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση. Το ίδιο ισχύει και στη Λάρνακα, όπου μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Αποστόλου που είχε μεγάλη εκλεξιμότητα, μπορούν να διεκδικήσουν με περισσότερες πιθανότητες την εκλογή τους, άλλοι ενδιαφερόμενοι. 

Τα ψηφοδέλτια της Λάρνακας και της Αμμοχώστου, παρότι δεν έκλεισαν στον βαθμό των υπόλοιπων πόλεων, εντούτοις υπάρχουν συμφωνίες με πέραν των μισών υποψηφίων και μετά την παγκύπρια συνδιάσκεψη το εν λόγω ποσοστό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ για την Κερύνεια εκτιμάται ότι δεν θα προκύψουν δυσκολίες για την εξεύρεση των τριών υποψηφίων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα ψηφοδέλτια θα βρίσκονται και πρόσωπα που συμμετείχαν σε προηγούμενες αναμετρήσεις, είτε αυτές ήταν Βουλευτικές, είτε Ευρωεκλογές, ωστόσο η ΕΔΕΚ επιχειρεί να κρατήσει εντελώς κλειστά τα χαρτιά της, τη δεδομένη στιγμή. 

Η ηγεσία εκτιμά ότι με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός Νοεμβρίου, τα ποσοστά του κόμματος θα αυξηθούν και θα πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή, όπως είναι και ο στόχος που έχει τεθεί από την ανάληψη της Προεδρίας από τον κ. Αναστασίου, ο οποίος ανέλαβε ρόλο μεταβατικού ηγέτη, για να οδηγήσει το κόμμα στις Βουλευτικές, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον ή στη διάδοχό του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απουσία συνεννόησης στην ΕΔΕΚ, η έλλειψη αντανακλαστικών και η μάχη με τις απώλειες

;