Υλικό για καταφύγια που στάλθηκε μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου του Σχεδίου Αμάλθεια έφτασε στη Γάζα, ανακοίνωσε το Σάββατο το ΥΠΕΞ.
"Το υλικό στάλθηκε ύστερα από στενή συνεργασία με τους εταίρους μας UNOPS και την οργάνωση All Hands Hearts", αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανάρτηση στο Χ. S
Προσθέτει ότι η διανομή στις οικογένειες βρίσκεται σε εξέλιξη και παράλληλα βρίσκεται καθ' οδόν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.
Υπενθυμίζεται πως, η κυπριακή πρόταση έξι σημείων για τη Γάζα προωθήθηκε ως ευρωπαϊκό σχέδιο. Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης, στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Αιγύπτου, την παρουσίασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, ως ευρωπαϊκή και φαίνεται ότι υιοθετείται ως μέρος της ευρύτερης προσέγγισης της ΕΕ στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Η Λευκωσία, άλλωστε, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής μας, κάτι που αναμένεται να ενταθεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.
Μιλώντας κατά την έλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στην εφαρμογή του σχεδίου του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Γάζα και σε αυτό το πλαίσιο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σήμερα, θα έχω την ευκαιρία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να το παρουσιάσω με λεπτομέρεια, ζητώντας από τους συναδέλφους μου, από την ΕΕ να υιοθετήσει το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως σχέδιο της ΕΕ», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε μετά από συνεννόηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Ανέφερε, μάλιστα, πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου του Συμβουλίου, της Προέδρου της Επιτροπής και του Προέδρου της Αιγύπτου, η κ. φον ντερ Λάειεν παρουσίασε τις κυπριακές προτάσεις ως ευρωπαϊκές προτάσεις.
Ταυτόχρονα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε και μηνύματα στους εταίρους αναφορικά με την Τουρκία. «Καμία χώρα, τρίτη χώρα, η οποία κατέχει εδάφη ή απειλεί την ασφάλεια κρατών μελών δεν μπορεί να συμμετάσχει, να αξιοποιήσει τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», τόνισε, αναφέροντας οτι η κυπριακή θέση έχει υιοθετηθεί. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας, υπέδειξε πως αν κάποιες χώρες που θέλουν να γίνουν κράτη μέλη της ΕΕ ακολουθούσαν τις κυρώσεις, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές.
«Θέλω να ξεκινήσω με το χθεσινό δείπνο που είχαμε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, μέσα στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου που έγινε ποτέ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο. Θέλω να θυμίσω ότι η χώρα μας, μαζί με την Ελλάδα και κάποια άλλα μεσογειακά κράτη, εδώ και καιρό υποστήριζαν την ανάγκη αυτής της στρατηγικής συνεργασίας με την Αίγυπτο, κάτι που μετουσιώθηκε σε πρώτο στάδιο με την επίσκεψη της Πρόεδρου της Επιτροπής, την οποία συνόδευα μαζί με άλλους ηγέτες στην Αίγυπτο το 2024», ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Χριστοδουλίδης.
Επίσης εξήγησε ότι, «είχαμε την πρώτη σύνοδο, και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται σε αυτήν την συγκυρία, σε μια συγκυρία που χθες, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή του σχεδίου του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα της Γάζας». «Και ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα σχέδιο το οποίο έγινε μετά από συνεννόηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, με το Ισραήλ και σήμερα θα έχω την ευκαιρία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να το παρουσιάσω σε λεπτομέρεια, ζητώντας από τους συναδέλφους μου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υιοθετήσει το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του, επειδή και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στο σχέδιο, στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία επαναλαμβάνω έγινε μετά από συνεννόηση και με την Πρόεδρο της Επιτροπής».
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό, και αναφέρθηκα και χθες βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί, το γεγονός ότι έχει υιοθετηθεί το Σύμφωνο για την Μεσόγειο. Είναι σημαντικό όπως κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας εργαστούμε έτσι ώστε αυτό το σύμφωνο να μετουσιωθεί από ένα κείμενο σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την ευρύτερη περιοχή και της Μεσόγειου αλλά και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, δείχνοντας στην πράξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λόγο και ρόλο στην περιοχή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
«Από εκεί και πέρα γνωρίζετε ότι είμαστε λιγότερες από 70 μέρες από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος μας, πέραν των όσων έχω προαναφέρει, είναι να ενισχύσουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς. Και όλα τα θέματα που έχουμε σήμερα στην ατζέντα του Συμβουλίου, ακριβώς αποσκοπούν σε αυτό το σκοπό. Όταν λέμε ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας σε όλους τους τομείς, μιλάμε στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στην ψηφιακή μετάβαση, στα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες», εξήγησε.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση, ο Πρόεδρος είπε πως «η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική και χαίρομαι γιατί κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης της Πρόεδρου της Επιτροπής, του Πρόεδρου του Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, η Πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε τις κυπριακές προτάσεις, τις δικές μας προτάσεις, ως ευρωπαϊκές προτάσεις και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εργαστούμε έτσι αυτές να υλοποιηθούν σε συνδυασμό και με άλλες προτάσεις που υπάρχουν έτσι ώστε το σχέδιο του Αμερικανού Πρόεδρου να εφαρμοστεί». «Γιατί σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο δεν περάσουμε στην επόμενη φάση, αντιλαμβάνεστε τους κινδύνους που υπάρχουν με μια νέα κρίση στην περιοχή και ποιοι στο τέλος της ημέρας θα υποστούν και τις επιπτώσεις», προειδοποίησε.
Ανέφερε, παράλληλα, πως δεν μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητούμε για παράδειγμα το μεταναστευτικό, να είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους, να είναι ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες μας και την ίδια στιγμή να μην ασχολούμαστε με την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής που ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών έρχονται από την περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Ως ευρωπαϊκή προωθείται η κυπριακή πρόταση για τη Γάζα-Σαφή μηνύματα για την Τουρκία από τον Πρόεδρο
- Παρουσιάζει στους ομολόγους του την πρότασή του για τη Γάζα ο Πρόεδρος-Σημαντική η ευρωπαϊκή εμπλοκή, γέφυρα η Κύπρος
- Ανέλυσε το σχέδιο των έξι σημείων της ΚΔ για τη Γάζα ο Χριστοδουλίδης-«Όταν υπάρξουν οι συνθήκες, θα πρέπει να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση











