powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας η προώθηση της διεύρυνσης EE-«Η Κύπρος θα ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής»

Βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ θα είναι η προώθηση της ατζέντας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, την Τρίτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Μπλένκοβιτς, μετά τη συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ.

Σημειώνοντας ότι η επίσκεψή του είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κροατία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, είπε ότι λαμβάνει χώρα επίσης στο πλαίσιο των επαφών με τα κράτη μέλη της ΕΕ ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο σε 70 ημέρες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψή του παρείχε μια ευκαιρία για συντονισμό και συζήτηση σε βασικά ζητήματα, που αναμένεται να κατέχουν εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή ατζέντα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Διαβεβαίωσε, ανέφερε, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Μπλένκοβιτς, ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, η Κύπρος θα ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής, εργαζόμενη για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της στρατηγικής αυτονομίας και της ενότητας, είπε ο Πρόεδρος σύμφωνα με την Προεδρία. 

Μια βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, συνέχισε, θα είναι επίσης η προώθηση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων.

"Η Κύπρος παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής ανοιχτών θυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βασίζεται φυσικά στην αξία και την εκπλήρωση των καθορισμένων κριτηρίων. Πιστεύουμε ότι η διεύρυνση αποτελεί στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για ολόκληρη την ήπειρο και, σε αυτό το πλαίσιο, θα εργαστούμε για να διατηρήσουμε τη δυναμική στη διαδικασία ένταξης των υποψήφιων χωρών και να διασφαλίσουμε ότι η διεύρυνση θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επεσήμανε.

Όσον αφορά την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στη συνάντηση επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς και στην προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών στη Μέση Ανατολή.

Η ενίσχυση της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρύτερη Μέση Ανατολή θα είναι επίσης "μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας μας", δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το νέο σύμφωνο για τη Μεσόγειο σηματοδοτεί ένα ιστορικό θετικό βήμα προς τα εμπρός, μια αλλαγή για την αναζωογόνηση των σχέσεών μας με τους εταίρους της νότιας γειτονίας με απτά έργα που προωθούν τη συνδεσιμότητα, τη βιωσιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα".

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ "θα θέσει την εφαρμογή του συμφώνου ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον σκοπό αυτό στοχεύουμε επίσης να φιλοξενήσουμε μια συνάντηση τον επόμενο Απρίλιο με τη συμμετοχή ηγετών τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την ευρύτερη Μέση Ανατολή", τόνισε.

Είπε, ακόμη, ότι είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της Κροατίας για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και να εκφράσει την ειλικρινή εκτίμηση της Λευκωσίας για τη διαχρονική στάση της Κροατίας και τη συνεχή υποστήριξή της για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού,  σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, τις αξίες, τις αρχές και τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι ένας τομέας για περαιτέρω συνεργασία είναι η άμυνα, ειδικά υπό το πρίσμα του κοινού  οράματος για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Το επερχόμενο Μνημόνιο Συνεργασίας στην Ασφάλεια και την Άμυνα, το οποίο αναμένουμε να υπογράψουμε σύντομα, θα παράσχει το πλαίσιο για μια πιο δομημένη και ενισχυμένη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα", πρόσθεσε.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της συνάντησης της Βουδαπέστης μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για να διατηρήσουν την ενότητα με τις ΗΠΑ στην αναζήτηση λύσης για την Ουκρανία, και ταυτόχρονα να αποφύγουν μια κακή συμφωνία για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχικά χαιρέτισε κάθε πρωτοβουλία που θα τερματίσει την ξένη εισβολή και κατοχή της Ουκρανίας.

"Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως κάναμε με το σχέδιο των 20 σημείων του Προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και στην πραγματικότητα η Κύπρος εργάζεται για την εφαρμογή του σχεδίου. Για να υπάρξει μια επιτυχημένη έκβαση στη Βουδαπέστη μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Πούτιν, νομίζω ότι αν πρόκειται να συζητήσουν για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι παρών, επειδή καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την παρουσία της χώρας που επηρεάζεται άμεσα, της χώρας που βρίσκεται υπό κατοχή", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;