powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Χαρτογραφεί την εικόνα και κλειδώνει στις αλλαγές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ΥΠΕΣ-Μετά τις εκλογές ανοίγει η συζήτηση

Την ανάγκη για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναγνώρισε στο σύνολό της η Κυβέρνηση, αλλά και η Βουλή, με το μείζον ζήτημα να εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος αριθμός αντιδημάρχων. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη στιγμή γίνεται χαρτογράφηση της εικόνας, ειδικά μετά και την ψήφιση της νομοθεσίας για να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των αντιδημάρχων, ώστε όταν κριθεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος να προωθηθούν σχετικές τροποποιήσεις. Κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τις Βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2026.

Μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον περασμένο Ιούλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εντοπίσει τη ρίζα κάποιων προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν. Το ένα αφορά στο μεγάλο αριθμό των αντιδημάρχων, που ανέρχεται στους 93, κάτι που είχε κακίσει πολλάκις ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ακόμη και πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης τον Ιούλιο του 2024, τονίζοντας πως είναι υπερβολικά πολλοί και θα πρέπει να μειωθούν. Παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών, τα κόμματα δεν προέβησαν στις απαιτούμενες αλλαγές, που σημειωτέο τα ίδια είχαν προωθήσει κατά τη συζήτηση της μεταρρύθμισης πριν την ψήφισή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τριών ταχυτήτων οι ΕΟΑ, τρέχουν ενάντια στο χρόνο-Μάχη για στελέχωση πριν το τέλος του έτους

Σημειώνεται πως ένα πρόβλημα που είναι άμεσα συνυφασμένο με τον μεγάλο αριθμό αντιδημάρχων αφορά στο γεγονός ότι η νομοθεσία όπως είχε ψηφιστεί, δεν προνοούσε τον καθορισμό αρμοδιοτήτων για εκείνους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα που αντιδήμαρχοι δεν είχαν κανένα καθήκον και απλά πληρώνονταν. Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Εσωτερικών είχε προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα καθορίζονταν τα καθήκοντα των αντιδημάρχων.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποιες αντιδράσεις, για το γεγονός ότι τα καθήκοντα που έχουν αντιδήμαρχοι δεν είναι εκτελεστικά, όπως των δημάρχων. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται ένα βήμα προς τη διόρθωση στρεβλώσεων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή δεδομένων, για αξιολόγηση.

Το μείζον ζήτημα για την Κυβέρνηση είναι ο αριθμός 93 για τους αντιδημάρχους. Ένας αριθμός που κρίνεται αναγκαίος να μειωθεί, κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα υπογράμμισε ότι πρέπει να προωθηθούν αλλαγές. Στο μεταξύ, την ανάγκη για τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τους αντιδημάρχους έχει αναγνωρίσει και η Βουλή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, το τελευταίο διάστημα, προβαίνει σε διάφορες ασκήσεις επί χάρτου και χαρτογράφηση της κατάστασης, ώστε να καταρτίσει τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει. Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα ο ένας αντιδήμαρχος ανά δήμο, κάτι που σημαίνει ότι από 93 θα γίνουν αυτόματα 20, ενώ άλλο σενάριο είναι ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου να καθορίζεται και ο αριθμός των αντιδημάρχων.

Σε τέτοια περίπτωση, η εκλογή των αντιδημάρχων θα είναι οριζόντια και όχι ανά δημοτικό διαμέρισμα. Ουσιαστικά, με βάση αυτό το σενάριο, οι δημότες θα πρέπει να εκλέξουν τον ή τους αντιδημάρχους για όλο το Δήμο, όπως συμβαίνει και με το Δήμαρχο. Στόχος είναι να μην υπάρχει διαχωρισμός των δημοτικών διαμερισμάτων, αφού τα καθήκοντα που θα αναλαμβάνουν οι αντιδήμαρχοι θα είναι οριζόντια για όλο το Δήμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορθώσεις στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης προανήγγειλε ο ΠτΔ-Νέες εισηγήσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές

Μετά τις εκλογές η προώθηση αλλαγών

Πάντως, με τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή, διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προωθηθούν αλλαγές στη νομοθεσία. Κι αυτό επειδή οι επικείμενες Βουλευτικές εκλογές βάζουν ένα αόρατο φρένο στις προσπάθειες, αφού κανένα κόμμα και κανένας βουλευτής δεν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τις τοπικές Αρχές.

Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα προωθηθούν μετά τον Μάιο του 2026 και με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Πράγμα που σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2026 ενδέχεται να ανοίξει η συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε τέτοια περίπτωση, δεδομένου ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαΐου του 2026 και θα είναι αρκετά πιεσμένο το χρονοδιάγραμμα για να καταρτιστεί σε σώμα η νέα Βουλή. Πέραν τούτου, το χρονικό περιθώριο που θα υπάρχει για να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις πριν το φθινόπωρου του 2026 είναι ελάχιστο.

Σημειώνεται πως οι επικείμενες εκλογές ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού διαπιστώθηκαν ήδη περιπτώσεις που ενώ κατέχουν αξίωμα, διεκδικούν και μία θέση στο Κοινοβούλιο. Μία περίπτωση είναι του αντιδημάρχου Αγλαντζιάς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει ήδη θέσει την υποψηφιότητά του με το Δημοκρατικό Συναγερμό, ενώ όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν κλείσουν τα ψηφοδέλτιά τους τα κόμματα. Σε περίπτωση που άτομα που κατέχουν αξίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εισέλθουν στο νέο Κοινοβούλιο, τότε θα πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές για ανάδειξη των διαδόχων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισαν οι αλλαγές στην ΤΑ-Τα οριζόντια καθήκοντα για αντιδημάρχους και τα σενάρια για τα επόμενα βήματα

;