powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Πιάνει δουλειά το επόμενο δεκαήμερο ο πρώτος Συνήγορος του Ασθενή-Οι στόχοι Χαραλαμπίδη και τα επόμενα βήματα

Με επτά μήνες καθυστέρηση διορίστηκε ο πρώτος Συνήγορος του Ασθενή, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνων από τους ίδιους τους ασθενείς, που ζητούσαν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου θεσμού ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους δικαιούχους του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο Μάριος Χαραλαμπίδης είναι το πρόσωπο που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), η οποία χαιρέτισε με ικανοποίηση την απόφαση και εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει στην εδραίωση και την αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμού. Η σχετική νομοθεσία είχε εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο ο διορισμός καθυστέρησε, καθώς ενώπιον του Υπουργείου Υγείας είχαν τεθεί αρκετά ονόματα, γεγονός που επιβράδυνε τη διαδικασία μέχρι την κατάληξη στο πρόσωπο του κ. Χαραλαμπίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο κ. Χαραλαμπίδης αναμένεται να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του εντός του επόμενου δεκαήμερου, με πιθανή επίσημη ημερομηνία της 18 Οκτωβρίου. Οι προσδοκίες για τη λειτουργία του θεσμού είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς ο νέος Συνήγορος καλείται να φέρει εις πέρας μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα αποστολή, με στόχο την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του συστήματος υγείας. Ο κ. Χαραλαμπίδης θεωρείται ένα από τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα για να αναλάβουν τον ρόλο, καθώς από το 2021 εκτελεί καθήκοντα Εκτελεστικού Διευθυντή της Europa Donna Κύπρου και στο παρελθόν διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΟΣΑΚ, αποκτώντας σημαντική εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν τους ασθενείς.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο νέος Συνήγορος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, επισημαίνοντας πως αναμένεται εντός του επόμενου δεκαημέρου να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του. «Αναλαμβάνω με αίσθημα ευθύνης έναντι των ασθενών και πλήρη συνείδηση του έργου που απαιτείται για να οικοδομηθεί, για πρώτη φορά στην Κύπρο, ένας μηχανισμός προστασίας των ασθενών που θα λειτουργεί εντός και εκτός ΓεΣΥ, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ακόμη πως «ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενούς έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό και σημαντικό κενό. Στόχος είναι να καταστεί ουσιαστικό εργαλείο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον τομέα της υγείας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η συνεργασία με όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους φορείς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του θεσμού. «Θα πρέπει όλοι να συμβάλουν με υπευθυνότητα στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος», σημείωσε, απευθύνοντας παράλληλα θερμές ευχαριστίες προς την ΟΣΑΚ «από τις τάξεις της οποίας προέρχομαι, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια».

Ποια είναι τα καθήκοντά του

Με βάση τη νομοθεσία, ο Συνήγορος του Ασθενή θα παρακολουθεί τις πρακτικές και τις ενέργειες των παρόχων υπηρεσιών υγείας που αφορούν ή επηρεάζουν τα δικαιώματα των ασθενών. Παράλληλα, θα παρακολουθεί την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που προωθούνται από τους παρόχους αναφορικά με τα δικαιώματα των ασθενών και θα υποβάλλει εισηγήσεις και προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για τη βελτίωση και προώθηση πολιτικών στον συγκεκριμένο τομέα.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα καθήκοντα του Συνηγόρου συγκαταλέγεται η λήψη, εξέταση και διαχείριση παραπόνων ή καταγγελιών επείγουσας φύσης που σχετίζονται με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ασθενών. Σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι οι καταγγελίες δεν είναι επείγουσες, θα διαβιβάζονται στην αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων. Επιπλέον, ο Συνήγορος ή λειτουργός εξουσιοδοτημένος από αυτόν θα μπορεί να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις σε παρόχους υπηρεσιών υγείας, να ετοιμάζει εκθέσεις με παρατηρήσεις, εισηγήσεις και προτάσεις για την κατάσταση των δικαιωμάτων των ασθενών στη Δημοκρατία και να καταγράφει περιπτώσεις παραβίασής τους.

Οι εκθέσεις που θα ετοιμάζει το Γραφείο του Συνηγόρου θα δημοσιεύονται και θα διατίθενται στο κοινό, ενώ εντός δώδεκα μηνών από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού θα εκδοθούν κατευθυντήριες γραμμές για τον σεβασμό, την προστασία και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ασθενών στους χώρους υγείας.

Παράλληλα, ο Συνήγορος θα διοργανώνει σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαφωτιστικές εκστρατείες για την ενημέρωση του κοινού και ειδικότερα των ασθενών για τα δικαιώματά τους, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Σε περίπτωση που οι προτάσεις του επηρεάζουν τη λειτουργία άλλης αρχής, θα διαβουλεύεται με αυτήν πριν την προώθηση οποιασδήποτε απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της.

Επιπλέον, θα συνεργάζεται με τα αρμόδια υπουργεία, τις υπηρεσίες, τους κοινωνικούς φορείς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Κάθε χρόνο θα υποβάλλει Ετήσια Έκθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία θα περιλαμβάνει τις διαπιστώσεις, παρατηρήσεις και εισηγήσεις του, καθώς και προτάσεις για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Θα παρακολουθεί επίσης τις πολιτικές που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμοί, υποβάλλοντας εισηγήσεις για την εφαρμογή τους και για την προσαρμογή καλών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο.

Για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του, ο Συνήγορος θα διαθέτει Γραφείο, το οποίο θα στελεχωθεί με δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους αορίστου χρόνου ή ωρομίσθιο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας, που θα υπηρετούν, μετακινούνται ή αποσπώνται στο Υπουργείο Υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες του θεσμού.

Με τον διορισμό του κ. Χαραλαμπίδη, αναμένεται να διοριστούν και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής με την οποία θα συγκαλεί σύσκεψη δύο φορές τον χρόνο. Τα μέλη της θα ανέρχονται στα οκτώ και θα προέρχονται από την ΟΣΑΚ, τον ΠΙΣ, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαίων, την Επίτροπο Διοικήσεως, τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπή Βιοηθικής και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

;