powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Αδιευκρίνιστα πολλά σημεία της πρότασης Τραμπ για τη Γάζα-«Τώρα μπαίνουμε στα δύσκολα»

Σε δυο λόγους αποδίδει την ανταπόκριση της Χαμάς στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα ο διεθνολόγος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας του ΤΕΠΑΚ, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, αναλύοντας στο ΚΥΠΕ τα κρίσιμα σημεία του σχεδίου Τραμπ. Υπογράμμισε πως "τώρα μπαίνουμε στα δύσκολα, διότι υπάρχουν πολλά σημεία του σχεδίου αδιευκρίνιστα και τώρα θα επιχειρηθεί να γίνει διευκρίνιση αυτών των στοιχείων».

Ο πρώτος λόγος της στάσης της Χαμάς, σημείωσε, είναι για να μην απομονωθεί η οργάνωση ακόμα και από τα αραβικά κράτη που είναι θετικά έναντι του παλαιστινιακού, καθώς τυχόν άρνησή της για αποδοχή του σχεδίου θα έδινε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, με την έγκριση του Τραμπ, το πράσινο φως για πλήρη κατάληψη της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς ο διχασμός της Χαμάς μπορεί να τορπιλίσει την ειρήνη-«Ναι» από πολιτικούς, βλέπουν τη συμφωνία ως παράδοση οι ένοπλοι

«Το σχέδιο Τραμπ και η αποδοχή του από τον Νετανιάχου λειτούργησε σαν εργαλείο να φύγει το Ισραήλ από τη διπλωματική απομόνωση μετά και τη ΓΣ του ΟΗΕ και την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, από χώρες συμμαχικές. Έδειξε (ο Νετανιάχου) ότι είναι έτοιμος να πάει σε μια συμφωνία και έριξε το μπαλάκι στην Χαμάς. Τυχόν απόρριψη του σχεδίου από την Χαμάς θα σήμαινε ‘νομιμοποίηση’ να συνεχίσει αυτό που έκανε, με την ευθύνη της Χαμάς», ανέφερε.

Ως δεύτερο λόγο ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε το ότι πολλά αραβικά κράτη, και η Τουρκία, κάλεσαν τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο. Άρα, είπε, δέχθηκε πιέσεις από χώρες που παραδοσιακά στήριξαν πολύ ανοικτά τη Χαμάς, όπως η Τουρκία, το Κατάρ.

Κρίσιμο θεωρεί ο Χαράλαμπος Χρυσοστόμου το ότι η Χαμάς δεν έχει αποδεχθεί το σχέδιο ως έχει, αρκετά σημεία του οποίου δεν είναι γνωστά δημοσίως, αλλά να το συζητήσει. Συζητήθηκε, σημείωσε, ένα σχέδιο χωρίς την Χαμάς και η αποδοχή του ως αντικείμενο συζήτησης, ξαναβάζει την Χαμάς ως διαπραγματευτή στο παιχνίδι.

Σε παρατήρηση ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να εφαρμόσει το πρώτο μέρος του σχεδίου, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για παγοποίηση και όχι για τερματισμό των επιχειρήσεων κι αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ από την Γάζα. «Τώρα μπαίνουμε στα δύσκολα, διότι υπάρχουν πολλά σημεία του σχεδίου αδιευκρίνιστα και τώρα θα επιχειρηθεί να γίνει διευκρίνιση αυτών των στοιχείων».

Ως παράδειγμα σημείου που χρήζει διευκρίνισης σημείωσε την αναφορά σε αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα σε τρεις φάσεις, χωρίς αυτές δεν καθορίζονται χρονικά όπως ούτε ο τρόπος που θα γίνουν. Αυτό, είπε, θα ζητήσει η Χαμάς να διευκρινιστεί και ποιος θα το εγγυηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα μετά από το κάλεσμα Τραμπ για τερματισμό των βομβαρδισμών

Αδιευκρίνιστο επίσης είναι το ποιος θα εγκρίνει και πότε θα εγκατασταθεί η μεταβατική διοίκηση της Γάζας από Παλαιστίνιους τεχνοκράτες, με τον κ. Χρυσοστόμου να λέει ότι θα είναι άτομα από την Γάζα, που δεν ανήκουν ούτε στην Χαμάς, ούτε στην Φατάχ. Σε μεταγενέστερο στάδιο, συνέχισε, θα δουν κατά πόσον η Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης (όπου είναι η Φατάχ) θα έχει κάποιο ρόλο στη διοίκηση της Γάζας.

Θεωρεί δε ο κ. Χρυσοστόμου κρίσιμο το ερώτημα ποιος θα εγκρίνει αυτά τα άτομα «ποιοι θα συνθέσουν την μεταβατική διοίκηση και ποιοί θα την εγκρίνουν".

"Αυτό είναι κρίσιμο για το Ισραήλ, όπως η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων για την Χαμάς», ανέφερε.

Κρίσιμο θεωρεί και τον όρο για τον αφοπλισμό της Χαμάς, διερωτώμενος εάν όντως θ’ αποδεχθεί η οργάνωση την παράδοση των όπλων και ποιος είναι ο τρόπος που αυτό θα γίνει. Σημείωσε ότι με βάση το σχέδιο Τραμπ, όσοι παραδώσουν τα όπλα και θέλουν να παραμείνουν στη Γάζα θα έχουν αμνηστία και όσοι δεν θέλουν να παραμείνουν, θα φύγουν από τη Γάζα για μια χώρα που θα τους δεχτεί. Εάν οι μαχητές της Χαμάς εμφανιστούν παραδίδοντας τα όπλα τους, θα γίνουν γνωστοί στο Ισραήλ, το οποίο δεν θα έχει αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα, ανέφερε.

Διερωτήθηκε επίσης ποιος θα δεχθεί τα μέλη της Χαμάς που θα φύγουν από την Γάζα κι έτσι ενδεχομένως να γίνει στόχος του Ισραήλ. Η πρώτη φάση του σχεδίου, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστόμου, είναι πιο εύκολο να υλοποιηθεί, δηλαδή η παγοποίηση των επιχειρήσεων. Εκκρεμούν, είπε, τρία κρίσιμα ζητήματα: ποιοι θ’ απαρτίσουν την μεταβατική διοίκηση και ποιος θα τους εγκρίνει, πως θα αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός και με ποιες εγγυήσεις και πώς θα γίνει ο αφοπλισμός της Χαμάς.

Υπάρχει αμοιβαία καχυποψία, ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, και παίζεται ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών μεταξύ Νετανιάχου και Χαμάς τώρα για μελλοντική απόρριψη ή κατάρρευση του σχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαιρετίζει τις εξελίξεις για τη Γάζα η διεθνής κοινότητα-«Εφικτές η εκεχειρία και η απελευθέρωση ομήρων»

Ερωτηθείς για τη Δυτική Όχθη, ο Χαράλαμπος Χρυσοστόμου είπε ότι αυτή δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο Τραμπ, αλλά τα Αραβικά και μουσουλμανικά κράτη στην σύνοδο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, είχαν βάλει όρους, όπως όχι περεταίρω εποικισμούς, ούτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για μόνιμη και διαρκή ειρήνη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι το σχέδιο Τραμπ αποτελεί μια «διευθέτηση για τη Γάζα», αλλά το Ισραήλ δεν αποδέχεται να συζητήσει θέμα αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης. Ακόμα και να λειτουργήσουν όλα καλά στη Γάζα, πρόσθεσε, μιλούμε πάλι για μια μεταβατική περίοδο, βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη, που δεν λύνει το θέμα του παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

;