Τρία νέα προϊόντα από Ιταλία και Ισπανία μπαίνουν στο ευρωπαϊκό «πάνθεον» των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, οι ελιές Λιγουρίας Olive taggiasche liguri», το βόειο αλλαντικό από Τρεντίνο «Carne Salada del Trentino» είναι τα νέα προϊόντα των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ). Επιπλέον, ο λευκός, ροζέ και ερυθρός οίνος «Tharsys» από τη Ρεκουένα, προστίθεται στις Προστατευόμενες Ονομασίες Προελεύσεως (ΠΟΠ) της ΕΕ, ενισχύοντας περαιτέρω την κληρονομιά και την ποιότητα της ευρωπαϊκής γαστρονομίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι ελιές «Olive taggiasche liguri» αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Λιγουρίας, με τις ελιές taggiasca να έχουν ρίζες που χάνονται στον χρόνο. Τους πρώτους ελαιώνες φύτεψαν Βενεδικτινοί μοναχοί στο Τάτζα τον 10ο αιώνα, προσαρμόζοντας το δέντρο σε ένα μοναδικό μικροκλίμα. Η περιοχή, σαν φυσική αψίδα μεταξύ θάλασσας και βουνών, προστατεύει τις ελιές από τους παγετούς και τους ισχυρούς ανέμους, παρέχοντας ιδανικές συνθήκες για μια ποικιλία γνωστή για τη γονιμότητά της, αλλά και την ευαισθησία της στις ακραίες θερμοκρασίες. Οι ελιές αυτές, είτε ως τέτοιες είτε ως πάστα, αποτελούν ένα από τα εμβληματικά προϊόντα της ιταλικής Μεσογείου.
Από το Τρεντίνο έρχεται η «Carne Salada del Trentino», ένα παραδοσιακό αλλαντικό από βόειο κρέας, με ισχυρή γεύση ώριμου κρέατος και ένα ελαφρύ άρωμα μπαχαρικών. Η παραγωγή και η συσκευασία του γίνονται αποκλειστικά στην Αυтоνομία του Τρέντο, με εξαίρεση μερικές δήμους, ενώ η μέθοδος επεξεργασίας του χρονολογείται από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – μια παράδοση που έχει σχεδόν εκλείψει αλλού, αλλά διατηρήθηκε ζωντανή στη βόρεια Ιταλία.
Τέλος, η Ισπανία προσθέτει στο χάρτη των προστατευμένων κρασιών το «Tharsys», ένα κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί που παράγεται στην περιοχή της Ρεκουένα, όπου οι αμπελώνες και τα υπόγεια κελάρια αποτελούν μέρος του τοπίου από τον 16ο και 19ο αιώνα αντίστοιχα. Τα κρασιά αυτά ξεχωρίζουν για τα ποικίλα αρώματά τους: από τις έντονες νότες μπλε λουλουδιών στα νεαρά κόκκινα, μέχρι τις καπνιστές και νότες μπαχαρικών των ροζέ που ωριμάζουν σε βαρέλια.
Με αυτές τις νέες εγγραφές, η ΕΕ δεν προστατεύει μόνο τη γαστρονομική κληρονομιά, αλλά και τις τοπικές οικονομίες, την παραδοσιακή γνώση και την ποιότητα που κάνουν τα ευρωπαϊκά προϊόντα μοναδικά στον κόσμο.
Πηγή: ΚΥΠΕ