Την απόφασή τους για κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο, ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μετά την πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της ΣΕΚ, στη Λευκωσία, σε σχέση με το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ATA). Οι συντεχνίες θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας την Παρασκευή.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, πλαισιωμένος από την Γενική Γραμματέα της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τον Πρόεδρο της ΔΕΟΚ, Στέλιο Χριστοδούλου, και τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατή Ματθαίου, σε δηλώσεις του μετά την δίωρη συνάντηση, είπε ότι έχουν λάβει πρόσκληση και ότι θα πάνε στη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής με τον Υπουργό Εργασίας, «με θετική διάθεση» και ότι «ανάλογα με τις θέσεις ή την προσέγγιση η οποία θα μας αναλυθεί, έχουμε πάρει απόφαση και είμαστε εξουσιοδοτημένοι να ενεργοποιήσουμε προηγούμενες αποφάσεις για την κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο».
- Διαβάστε εδώ: Μέτωπο εργοδοτών για αντιμετώπιση καυτών ζητημάτων της οικονομίας-Τα θέματα ψηλά στην ατζέντα με επίκεντρο την ΑΤΑ
Στις δηλώσεις του, ο κ. Μάτσας είπε ότι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που συναποτελούν την συνδικαλιστική σύσκεψη, «αξιολογώντας τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την παναπεργία αλλά και τους όρους εντολής που έχουμε λάβει από τους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν απεργήσει, επαναεπιβεβαιώνουμε την θέση και τη στάση μας σε σχέση με την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης του θεσμού της ΑΤΑ, στο πλαίσιο των θέσεων και εισηγήσεων που έχουν τεθεί ενώπιον του Υπουργού Εργασίας».
«Καλούμε το Υπουργείο αλλά και την εργοδοτική πλευρά να εμπλακούν σε μία διαδικασία, η οποία θα βρίσκεται στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας, έτσι ώστε ο θεσμός της ΑΤΑ να αποκατασταθεί πλήρως, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τις εισηγήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για να μπορέσει ο θεσμός να επεκταθεί και να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων τόσο μέσα από την εφαρμογή της ΑΤΑ στον κατώτατο μισθό όσο και μέσα από την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την διασφάλιση ότι οι συλλογικές συμβάσεις, ιδιαίτερα οι κλαδικές, αφορούν το σύνολο των εργαζομένων», είπε.
Παράλληλα, συνέχισε, «πρέπει και μπορούν να δοθούν φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο και της φορολογικής μεταρρύθμισης, για να επεκτείνουμε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, υιοθετώντας βέβαια και επεκτείνοντας και την πολιτική ‘καμία δημόσια σύμβαση χωρίς συλλογική σύμβαση’».
«Θα πάμε στη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής με τον Υπουργό Εργασίας, έχοντας λάβει πρόσκληση με θετική διάθεση, αλλά με απόλυτη προσήλωση στις θέσεις αρχών που έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει ενώπιον του Υπουργού και των εργοδοτών και ανάλογα με τις θέσεις ή την προσέγγιση η οποία θα μας αναλυθεί, έχουμε πάρει απόφαση και είμαστε εξουσιοδοτημένοι να ενεργοποιήσουμε προηγούμενες αποφάσεις για την κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο», είπε ο κ. Μάτσας.
Ερωτηθείς αν θα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής και μετά θα ανακοινωθούν οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα, ο κ. Μάτσας είπε ότι θα δώσουν την δυνατότητα στην συνάντηση της Παρασκευής «να ξεκαθαρίσουν και να συγκεκριμενοποιηθούν οι προσεγγίσεις της κυβέρνησης, να αξιολογήσουμε την δυνατότητα που ενδεχομένως να δίνεται για αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ, αλλά από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι δεν θα δεχτούμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις».
Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που λήφθηκε από τους απεργούς, ήταν ξεκάθαρη και η συλλογική θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων σήμερα «ότι αν χρειαστεί θα κλιμακώσουμε τα μέτρα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν στην περίπτωση που δεν τους δοθεί γραπτώς αυτό το οποίο έχουν χαρακτηρίσει ως ‘επικοινωνιακό πυροτέχνημα’, η νέα πρόταση δηλαδή του Υπουργού Εργασίας, θα σημαίνει άμεσα απεργιακά μέτρα, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ο Υπουργός Εργασίας «γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις θέσεις μας που είναι πλήρως συμβατές με το ‘ΑΤΑ στη φιλοσοφία της’. Γνωρίζει επίσης πάρα πολύ καλά τις θέσεις μας για το τί για μας σημαίνει η υλοποίηση αυτού που έχουν ως θέση πολιτικής ανακοινώσει, ‘ΑΤΑ για όλους’».
Και εκείνο το οποίο αναμένουμε την Παρασκευή, συνέχισε, «είναι ακριβώς επ’ αυτών των θέσεων, διότι δεν θα ξεκινούμε να συζητούμε εκ του μηδενός. Εάν και εφόσον υπάρχει από την Κυβέρνηση η βούληση επ’ αυτών των θέσεων να βρεθεί λύση, πρόσθεσε, «μπορεί να βρεθεί λύση η οποία να διατηρεί την ΑΤΑ στη φιλοσοφία της, όπως είμαστε κοινά δεσμευμένοι όλοι από την μεταβατική συμφωνία» και ταυτόχρονα στις παραμέτρους που έχει αναφέρει ο κ. Μάτσας, «να προχωρήσουμε και στην επέκταση του αριθμού των εργαζομένων που καλύπτονται από ΑΤΑ που είναι ένας βασικός μας στόχος». Αν συνεχίσει η κατάσταση να παραμείνει ως έχει σήμερα, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενεργοποιήσουμε τις αποφάσεις μας, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Χαραλάμπους είπε «γραπτώς ή όχι, δεν είναι αυτό το οποίο είναι ουσιαστικό». «Εκείνο το οποίο είναι ουσιαστικό είναι να μην υπάρχουν θέσεις στο τραπέζι είτε από την Κυβέρνηση είτε από τους εργοδότες, οι οποίες επί της ουσίας αποδομούν το θεσμό της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής», σημείωσε.
Σε παρατήρηση ότι υπάρχει αδιέξοδο από τις 30 Ιουνίου, και ότι ο κοινωνικός διάλογος συνεχίζεται στον απόηχο του ντε φάκτο αδιεξόδου, και ερωτηθέντες πώς θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα, εάν την Παρασκευή δεν υπάρχουν εύλογα σημάδια τα οποία να δικαιολογούν την συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «υπάρχουν οι δυνατότητες, και αυτό είναι που θα προσπαθήσουμε να πούμε στον Υπουργό, να έχουμε συμφωνία.
Και αυτές οι δυνατότητες μόλις έχουν προδιαγραφεί. Από εκεί και πέρα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε στις εργασιακές σχέσεις και σε αυτά τα ζητήματα, υπάρχουν και εργαλεία μέσα από τα οποία να βρίσκουμε λύσεις».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συμφωνία δεν θα γίνει με τον Υπουργό αλλά μεταξύ των τριών κοινωνικών εταίρων, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η συμφωνία βεβαίως και θα γίνει μεταξύ των τριών κοινωνικών εταίρων «και αυτά τα οποία έχουμε πει για τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν αφορούν και την Κυβέρνηση, αφορούν και τους εργοδότες».
Πρέπει να σημειώσουμε, είπε ο κ. Μάτσας, το γεγονός ότι το πλαίσιο της συζήτησης, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, είναι πολύ συγκεκριμένο. «Είμαστε στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπάρχει μία απόλυτη δέσμευση και προσήλωση, αλλά και ανάγκη στην πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ. Από κει και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι θα διαπιστώσουμε την Παρασκευή αν υπάρχει σαφής πρόθεση από την Κυβέρνηση, σεβόμενη το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και αξιοποιώντας το, να προχωρήσουμε στην προοπτική της θετικής κατάληξης», είπε.
Σημειώνοντας ότι «ο κοινωνικός διάλογος νοσεί», ο κ. Μάτσας είπε ότι θα διαφανεί την Παρασκευή αν η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τον κοινωνικό διάλογο, να αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο και να δώσει τη δυνατότητα της προοπτικής.
«Από κει και πέρα, αν τα πράγματα δεν εξελιχτούν ομαλά, είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι αλλά και σεβόμενοι τον κόσμο, να προχωρήσουμε στην κλιμάκωση των μέτρων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στη συμφωνία περιλαμβάνεται καθολική ΑΤΑ, ο κ. Μάτσας είπε ότι στη μεταβατική συμφωνία γίνεται «ρητή αναφορά» στη φιλοσοφία της ΑΤΑ. «Η φιλοσοφία της ΑΤΑ είναι μία και μοναδική, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο», αλλά και ότι πρέπει να περάσει με το σωστό μήνυμα προς την κοινωνία, είπε.
«Η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ θα δώσει την δυνατότητα και την ώθηση, αξιοποιώντας και τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή μας, να την επεκτείνουμε για να καλύψουμε το σύνολο των εργαζομένων», ανέφερε.
«Είναι γι' αυτό που είπα ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο συζητάμε και διαπραγματευόμαστε με σημείο αναφοράς τη μεταβατική συμφωνία, οτιδήποτε εκτός αυτού του πλαισίου, όπως ήταν και η προσπάθεια για πολλούς μήνες, κυρίως από την πλευρά των εργοδοτών, δημιουργεί συνθήκες αποδόμησης του θεσμού, αποδόμησης της διαδικασίας και δαιμονοποίησης του», είπε. Οφείλει το Υπουργείο Εργασίας, είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ, να επαναφέρει την διαπραγμάτευση στη σωστή της διάσταση.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν την Παρασκευή θα ζητήσουν από τον Υπουργό να εξηγήσει το περιεχόμενο της πρότασης ΑΤΑ για όλους, η κ. Χαραλάμπους είπε «το έχουμε ήδη ζητήσει».
«Εμείς δεν θυμηθήκαμε το 'ΑΤΑ για όλους', τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εδώ και χρόνια λέμε ότι η απορρύθμιση του συστήματος εργασιακών σχέσεων, το ότι υπογράφουμε συμβάσεις και οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν αυτές τις συλλογικές συμβάσεις, ή αρνούνται να συνομολογήσουν συλλογικές συμβάσεις, μας έχει οδηγήσει σε αυτό το οποίο σήμερα βιώνουμε, ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων να μην έχει αυτό το βασικό ωφέλιμο», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν αυτό θα γίνει με διάταγμα ή χωρίς, η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός είναι με διάταγμα, άρα με διάταγμα θα μπει και η ΑΤΑ. «Για μας η ουσία δεν είναι το μέσο, για μας, η ουσία είναι το περιεχόμενο», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στο ουσιώδες, πρώτο ότι η ΑΤΑ πρέπει να είναι ΑΤΑ και δεύτερον ότι αυτό που θα συμφωνηθεί, μπορεί και υπάρχουν εργαλεία για να καλύψει μεγαλύτερους αριθμούς εργαζομένων» σημείωσε.
«Δεν συζητούμε για δύο διαφορετικές ΑΤΑ», σημείωσε ο κ. Μάτσας. «Η ΑΤΑ είναι μία και πρέπει να εφαρμόζεται ομοιόμορφα. Προκύπτει ως δικαίωμα αυτή τη στιγμή και ιδίως μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως και από κει και πέρα, να δημιουργηθούν οι συνθήκες επέκτασης της εφαρμογής της και για το σύνολο των εργαζομένων», είπε.
Σημειώνοντας ότι, στην ελληνική γλώσσα «όποιο λεξιλόγιο και αν χρησιμοποιούμε, η έννοια του πυροτεχνήματος είναι μία στιγμιαία έκφανση μιας πρόθεσης χωρίς περιεχόμενο», είπε, «αυτό που αναμένουμε, αυτό που είναι επιβεβλημένο από την Κυβέρνηση, είναι σε αυτή τη διακήρυξη, η οποία μας δόθηκε προφορικά, να δοθεί περιεχόμενο.
Όταν δοθεί συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο να μπορεί να διαβαστεί να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα που θα πρέπει να δημιουργηθεί για να επεκταθεί ο θεσμός και να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων», ανέφερε. Αυτή τη στιγμή όμως, συνέχισε, προέχει, τις επόμενες μέρες να δημιουργηθούν οι συνθήκες, οι ικανές δυνατότητες που θα αποκαταστήσουν πλήρως τον θεσμό.
«Αυτό είναι το βασικό σημείο αναφοράς για να μπορούμε σταθερά και στέρεα να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που αφορά την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, είπε ότι η ομάδα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, έχει εξουσιοδοτηθεί από τις 13 συνδικαλιστικές οργανώσεις, «ανάλογα με τις εξελίξεις να πάρουμε αποφάσεις, αν χρειαστεί, για κλιμάκωση των μέτρων». «Ευχή μας είναι να μην χρειαστεί. Ευχή μας είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο 24ωρης παναπεργίας, ο κ. Ματθαίου είπε ότι δεν έχουν συζητήσει ακόμη τις λεπτομέρειες, «ανάλογα με τις εξελίξεις». «Όπως έχω πει, ευχή μας είναι να μη χρειαστεί κλιμάκωση», κατέληξε.