powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

«Δεν μπορούν να συμμετάσχουν τρίτες χώρες στην ενιαία αμυντική συμμαχία»-Η σπόντα Μητσοτάκη προς την Τουρκία

Να μην συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία τρίτες χώρες που απειλούν με πόλεμο μέλη της Ένωσης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. «Είναι στο χέρι τους να οικοδομήσουν καλές σχέσεις με την Ευρώπη αλλά αυτό προυποθέτει σεβασμό των αρχών της» είπε ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την στήριξή του στην Πολωνία, που υπερασπίστηκαν τα ανατολική σύνορα της ΕΕ, απέναντι σε μια ανοικτή παραβίαση του εναέριου χώρου τους.

«Ως μέλη μιας ισχυρής Ευρώπης οφείλουμε να αποδεικνύουμε επί του πεδίου ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία παραβίαση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο φόντο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για ένα κοινό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες όπως η αντιαεροπορική- αντιπυραυλική προστασία και δήλωσε αισιόδοξος που θα τεθεί επί τάπητος σε επόμενες συζητήσεις. Ξεκαθάρισε, δε, για μία ακόμη φορά πως «σε μία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας δεν μπορούν να είναι χώρες που απειλούν κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το ουκρανικό παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε τη δημόσια στήριξη στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου και την έναρξη των σχετικών συνομιλιών, στις οποίες η Ουκρανία θα μπορεί να συμμετέχει.

«Ανεπίτρεπτη παραβίαση του εδάφους του Κατάρ»

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαστε πολύ ανήσυχοι μετά την ανεπίτρεπτη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας στο Κατάρ».

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η Ελλάδα «στηρίζει έμπρακτα τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για την εκεχειρία στη Γάζα» και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε επίσης στις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα στη Γάζα.

«Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο μεταναστευτικό και τις αυξημένες αφίξεις των τελευταίων ημερών.

«Μετά από μια περίοδο ηρεμίας καταγράφονται σημαντικές αφίξεις τις τελευταίες 48 ώρες» σημείωσε.

«Απαιτείται ακόμη πιο συντονισμένη προσπάθεια προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ κατά των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Χρειάζεται κάθε δυνατή στήριξη από την ΕΕ στα κράτη πρώτης γραμμής» τόνισε.

Ανάγκη για κοινή ενεργειακή αγορά

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον νέο προϋπολογισμό της Ευρώπης, τόνισε πως «η Ελλάδα προσέρχεται με σχέδιο» και πως γενικά έχει «θετική διάθεση απέναντι στις προτάσεις τις Επιτροπής», ενώ επεσήμανε τις προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της αγροτικής Πολιτικής.

Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε πως ακριβώς στο πλαίσιο της έμφασης που δίνει στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα, υπάρχει η ανάγκη για δημιουργία μίας κοινής ενεργειακής αγοράς, που θα επιτρέπει να διαμορφωθούν παρεμφερείς τιμές ενέργειας.

Εύσημα Κόστα σε Μητσοτάκη: «Εντυπωσιακή η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε την πορεία της οικονομίας στη χώρα μας «εντυπωσιακή και πολύ σημαντική».

Στις δηλώσεις του τόνισε υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι μία πολύ σημαντική χώρα «στην Ένωσή μας», ενώ παράλληλα εξήρε την εμπειρία στα «νότια σύνορα της ΕΕ».

Πηγή:cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;