powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Βάζει κάτω προτεραιότητες και σχεδιάζει το έργο της για το 2026 η Κυβέρνηση

Τη μεγάλη συνεδρία της χρονιάς πραγματοποιεί σήμερα, από τις 10:00 το πρωί, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για μία συνεδρία που, από την ανάληψη των καθηκόντων του Νίκου Χριστοδουλίδη, έχει μετατραπεί σε ορόσημο σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο, καθώς σε αυτήν γίνεται ανασκόπηση και τίθενται προτεραιότητες ενόψει της νέας χρονιάς.

Οι συνεδρίες αυτές τείνουν να είναι πολύωρες και να συνοδεύονται από γεύμα και οι Υπουργοί έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν τα εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν τους πυλώνες διακυβέρνησης των δικών τους Υπουργείων, ώστε να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις που θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο που θα κινηθεί η Κυβέρνηση το επόμενο ημερολογιακό έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ στο επίκεντρο του Υπουργικού στο Τρόοδος

Στην ατζέντα του Υπουργικού βρίσκονται ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας, αλλά η προσοχή στρέφεται κυρίως στο κυβερνητικό έργο και τις προτεραιότητες για το 2026. Το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να δει έναν έναν τους Υπουργούς του και να αποκτήσει μία σφαιρική εικόνα σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης των στόχων που τέθηκαν, τις εμβληματικές δράσεις που έχουν προχωρήσει και τις εκκρεμότητες που παραμένουν. Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα γίνει και ο πρώτος σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά, αφού θα αποφασιστούν οι βασικές προτεραιότητες και τα κυριότερα έργα που θα προωθηθούν, ώστε να ενταχθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, που ήδη καταρτίζεται.

Σημειώνεται ότι οι Υπουργοί έχουν υπόψιν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους, καθώς έχουν προηγηθεί και ξεχωριστές επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, το προηγούμενο διάστημα, στις οποίες είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν τις σκέψεις τους, σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους. Αυτά, συνεπώς, θα ληφθούν υπόψιν στις προτάσεις και στη συζήτηση.

Είναι προφανές ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα για το 2026 είναι το τεράστιο πρότζεκτ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μία εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, ιδιαίτερα για τα μικρότερα κράτη-μέλη, και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει μεγάλη εμπειρία, καθώς είναι μόλις η δεύτερη φορά που ήρθε η σειρά της από την ένταξή της στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, αναμένεται να ριχθεί τεράστιο βάρος, ώστε η χώρα μας να ανταπεξέλθει στο έπακρον, με ένα άκρως επιτυχημένο και παραγωγικό εξάμηνο. Για αυτό και μέρος της σημερινής συνεδρίας είναι αφιερωμένο σε μία εις βάθος ενημέρωση από την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, θα γίνει συνολική συζήτηση και συντονισμός σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Εξήγησε ότι κατά διαστήματα οι Υπουργοί, που έχουν σημαίνοντα ρόλο, ενημερώνονται για τα θέματα που αφορούν τα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και ξεχωριστές συναντήσεις με την κ. Ραουνά. «Τώρα θα γίνει μία συνολική συζήτηση και συντονισμός», σημείωσε, καθώς άρχισε να κορυφώνεται η προετοιμασία.

Πάντως, η μεγάλη αυτή συνεδρία προηγείται του ανασχηματισμού, που εξακολουθεί να παραμένει στις εκκρεμότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόθεση του Νίκου Χριστοδουλίδη να προχωρήσει σε αλλαγές είναι δεδομένη, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμη τον κατάλληλο χρόνο για το φρεσκάρισμα του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που οι εκτιμήσεις μεταθέτουν πλέον για μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη. Η διαδικασία προγραμματισμού που γίνεται τώρα, βέβαια, δεν επηρεάζεται από τα πρόσωπα, καθώς αφορά τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία και όχι τους πολιτικούς τους προϊστάμενους. Συνεπώς, όταν ο Πρόεδρος αποφασίσει να προχωρήσει με τον ανασχηματισμό, οι διάδοχοι θα παραλάβουν έτοιμο σχεδιασμό, τον οποίο θα κληθούν να υλοποιήσουν.

;