powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Μηδενική ανοχή σε νέους οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ-Στόχος η μείωση θανάτων στην άσφαλτο

Μηδενική ανοχή στις τροχαίες παραβάσεις από νέους οδηγούς, αλλά και στη χρήση αλκοόλ από αρχάριους οδηγούς, επιδιώκει η Βουλή, μέσω τροποποιήσεων της ισχύουσας νομοθεσίας, με στόχο να εξαλειφθούν οι θάνατοι νεαρών ατόμων στην άσφαλτο. Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις που εφαρμόζονται στα εξώδικα πρόστιμα που επιβάλλονται, δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας και του Υπουργείου Μεταφορών, αναμένεται τόσο η αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται σε νέους οδηγούς, ειδικότερα όταν εντοπίζονται υπό την επήρεια αλκοόλ, όσο και η εισαγωγή νέων μηχανισμών παρακολούθησης και εφαρμογής των νόμων.

Οι τέσσερις προτάσεις νόμου κατατέθηκαν από τον βουλευτή Πάφου του ΔΗΚΟ, Χρύσανθο Σαββίδη, οι οποίες τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών. Ο ίδιος, κατά την τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε πως είναι υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τους νέους, ενώ σημείωσε ότι η πρόταση νόμου για τον περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο του 2025 «είναι για τα δικά σας παιδιά, για τα δικά μας παιδιά. Δυστυχώς, οι νέοι οδηγοί που κάθονται στο τιμόνι, λόγω του νεανικού αυθορμητισμού και της νεανικής αντίληψης ότι όλα μπορούν να τα καταφέρουν την ώρα που οδηγούν, είναι συνήθως τα θύματα της ασφάλτου».

Επισήμανε πως «θέλουμε οι νέοι μας να διασκεδάζουν, αλλά τους θέλουμε ζωντανούς, να οδηγούν χωρίς να έχουν καταναλώσει αλκοόλ και να αποκτήσουν οδική συνείδηση. Με αυτή την πρόταση νόμου θα βάλουμε αυτή την ψηφίδα, διότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, έχουν υιοθετήσει τη μηδενική ανοχή στο αλκοόλ για όλους τους οδηγούς, χωρίς εξαιρέσεις».

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπαστυνόμος της Τροχαίας Αρχηγείου, Τάσος Ασσιήκης, εξήγησε πως σήμερα, με βάση τη νομοθεσία, για τους κατόχους άδειας οδήγησης τα τρία πρώτα χρόνια, υπάρχει μία διαβάθμιση των εξώδικων προστίμων, η οποία ανέρχεται στα 9 mg, όπως και για κάποιες ειδικές κατηγορίες οδηγών. Στους υπόλοιπους οδηγούς ισχύει το ανώτατο όριο αλκοόλης στα 22 mg.

Σημείωσε πως «από ένα ανώτατο όριο αλκοόλης και πάνω, εξαναγκαζόμαστε, λόγω των προνοιών της νομοθεσίας αλλά και της επίδρασης που έχει το αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό ενός οδηγού, να προχωρούμε, αντί σε εξώδικη ρύθμιση, σε προσαγωγή τους ενώπιον δικαστηρίου». Υπογράμμισε ότι εάν εντοπιστεί υπέρβαση του ορίου πέραν του 55%, δεν μπορεί να εκδοθεί εξώδικο. Η διαβάθμιση στην εξώδικη ρύθμιση είναι η πρώτη κατηγορία η οποία εντάσσεται στα 125 ευρώ, η δεύτερη στα 250 ευρώ και η τρίτη στα 500 ευρώ, που αποτελεί και το ανώτατο όριο που μπορεί να εκδώσει ένας αστυνομικός επί τόπου.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός μικρού περιθωρίου λάθους των συσκευών, περίπου ένα με δύο milligram, που διενεργούν τα αλκοτέστ, τόνισε ότι «βάσει των οδηγιών που δόθηκαν και παλαιότερα για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν τα μέλη της Αστυνομίας στον χειρισμό των παραβατών, υπάρχει μία ελαστικότητα ως προς την εφαρμογή του νόμου, ώστε, αντί στα 22 mg, να αρχίζει η εφαρμογή του νόμου από τα 25 mg, ως ένα όριο ανοχής».

Από πλευράς τους, οι εκπρόσωποι διαφόρων τμημάτων του Υπουργείου Μεταφορών εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους όσον αφορά τις τροποποιήσεις του νόμου, ωστόσο τόνισαν πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι για τους νέους οδηγούς θα υπάρξει μηδενική ανοχή στη χρήση αλκοόλ.

Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι «οι προτάσεις νόμου έχουν ως βασικό υπόβαθρο ότι υιοθετούν το στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας, το οποίο θα πρέπει να αποτελεί το Ευαγγέλιο προς την κατεύθυνση της οδικής ασφάλειας. Στο σχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη ότι θα πηγαίναμε σε μηδενική ανοχή για τους αρχάριους οδηγούς».

Εξήγησαν ότι πολλές φορές παρεξηγείται η έννοια του «αρχάριου ή νέου οδηγού» και ξεκαθάρισαν πως «πρόκειται για τους οδηγούς που θα πάρουν την άδεια τους και θα μετρήσει για τα πρώτα τρία χρόνια, καθώς δεν έχουν αποκτήσει όλη εκείνη την εμπειρία. Εμείς τους βοηθούμε σταδιακά, ώστε να μην υπάρχει και ο επιβαρυντικός παράγοντας του αλκοόλ». Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου σημείωσαν ότι το ίδιο θα ισχύει και για κάποιον οδηγό που θα αποκτήσει άδεια σε μεγαλύτερη ηλικία, για τα πρώτα τρία χρόνια οδήγησης.

Από πλευράς του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο εκπρόσωπος του δήλωσε ότι συμφωνεί πλήρως με τα νομοσχέδια, ωστόσο όσον αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε οικονομικά μη ανεξάρτητα άτομα, σημείωσε πως «προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα μέτρο σε άτομα τα οποία δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητα και θα τους επιβάλλουμε πρόστιμο από το 0 μέχρι το 9. Αν θέλουμε να πάρουμε πραγματικά μέτρα όσον αφορά τους νέους οδηγούς, πρέπει να είμαστε αυστηροί. Το να πληρώνει ο πατέρας ενός 18χρονου 120 ευρώ, δεν είναι μέτρο αποτρεπτικό. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αν θέλουμε να επιβάλλουμε στους νέους οδηγούς ποινές που θα τους αποτρέπουν πραγματικά από το να οδηγούν μετά από κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα».

Δεν κάνει χάρη ούτε το Γενικό Χημείο

Η εκπρόσωπος του Γενικού Χημείου του κράτους σημείωσε ότι «από πλευράς μας γίνονται μετρήσεις του αλκοόλ στο αίμα». Ξεκαθάρισε πως οι εξετάσεις διεξάγονται κανονικά, χωρίς τη χρήση συσκευών εισπνοής, όπως συμβαίνει στην Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, «οι συσκευές έχουν όρια ανίχνευσης που προφανώς διαφέρουν από συσκευή σε συσκευή».

Παράλληλα πρότεινε, για την αποφυγή της ανομοιομορφίας στα αλκοτέστ, να γίνει «τροποποίηση στο λεκτικό και να διαγραφούν οι επιτρεπόμενες ποσότητες αλκοόλης στην εκπνοή και να προστεθεί, για σκοπούς απόδειξης της παραβίασης των διατάξεων της νομοθεσίας, να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της εξέτασης εκπνοής ή αίματος, δεδομένου ότι σε αυτά έχει εντοπιστεί αλκοόλη, ανεξάρτητα από την ποσότητα».

Σε παρέμβαση του, ο κ. Ασσιήκης ξεκαθάρισε ότι, όσον αφορά τη νομοθεσία για την πραγματοποίηση ανάλυσης αίματος αντί άλκοτεστ με συσκευή εκπνοής, «δεν επιτρέπεται να ζητηθεί από άτομο που βρίσκεται στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη, η παροχή δείγματος εκπνοής ή αίματος για σκοπούς εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου, εκτός αν ο γιατρός που έχει την επίβλεψη αυτού του προσώπου το επιτρέψει, υπό τον όρο ότι δεν θα επηρεάσει την ιατρική περίθαλψη».

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ζήτησε όπως την επόμενη φορά που θα τεθούν προς συζήτηση οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις, να κληθούν το Υπουργείο Παιδείας και ο Οργανισμός Νεολαίας, ώστε «να διαπιστωθεί τι πάει λάθος και γιατί βρισκόμαστε στις υψηλότερες θέσεις σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ από νέους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει η συζήτηση για στέρηση άδειας σε νέους οδηγούς που είναι θετικοί σε άλκοτεστ-Η πρόταση στο τραπέζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;