powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ελαττωματικοί αερόσακοι, κίνδυνοι ατυχημάτων και πυρκαγιών-Τα οχήματα που επηρεάζονται από τις ανακλήσεις του RAPEX

Το πόρισμα για τους ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ που εξέδωσε η Ερευνητική Επιτροπή πριν από περίπου ένα μήνα, πέραν των ενδεχόμενων ποινικών, πειθαρχικών και πολιτικών ευθυνών για την κρίσιμη περίοδο από το 2013 μέχρι το 2024, προέβαινε επίσης σε εισηγήσεις για τον τρόπο ενημέρωσης μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και κατ' επέκταση του κοινού για ενδεχόμενες ανακλήσεις οχημάτων, μέσω του συστήματος RAPEX. 

Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Μεταφορών προχωρά σε εβδομαδιαία ενημέρωση του κοινού, σε σχέση με τις ανακλήσεις οχημάτων, μέσω του συστήματος, για τις οποίες καλεί τους διανομείς του κατασκευαστή να ελέγξουν κατά πόσον επηρεάζονται οχήματα στην Κύπρο και να ενημερώσουν τους πολίτες. 

Μετά τις δεκαοκτώ περιπτώσεις οχημάτων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν άλλες οκτώ, τρεις εκ των οποίων αφορούν σύσταση μη χρήσης τους λόγω ελαττωματικών αερόσακων, που ενδεχομένως μπορούν εάν πυροδοτηθούν να εκτοξεύσουν θραύσματα και να τραυματίσουν επιβαίνοντες. 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για οχήματα μάρκας Chevrolet Aveo T300, Cruze και Orlando Trax, με χώρα ειδοποίησης τη Γαλλία, για τα οποία, σύμφωνα με την περιγραφή του συστήματος RAPEX, «το προωθητικό αέριο στον αερόσακο του οδηγού ενδέχεται να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Εάν οι αερόσακοι ενεργοποιηθούν, μπορεί να προκληθούν θραύσματα από τον αερόσακο που θα προκαλέσουν τραυματισμό στους επιβάτες του οχήματος».

Επηρεάζονται οχήματα Cruze που κατασκευάστηκαν από 2.12.2008 μέχρι 25.7.2013 και οχήματα TRAX με κατασκευή από 27.2.2013, έως 21.2.2014. Σε ό,τι αφορά στα οχήματα Orlando αφορούν οχήματα με κατασκευή από 27.9.2010 μέχρι 26.11.2013μ, ενώ τέλος τα AVEO T300 από 9.2.2011, έως 15.2.2014.

Επίσης, ανακαλούνται οχήματα Peugeot Ion, για τα οποία διαπιστώθηκε επίσης στη Γαλλία, πως «η δομή των αερόσακων οδηγού και συνοδηγού μπορεί να έχει υποστεί φθορά. Εάν οι αερόσακοι ενεργοποιηθούν, θα μπορούσαν να προκληθούν θραύσματα από τον μηχανισμό φουσκώματος αέρα, θα μπορούσαν να τραυματίσουν τους επιβάτες του οχήματος». Το σύστημα διευκρινίζει ότι επηρεάζονται οχήματα που κατασκευάστηκαν από  13.10.2010 μέχρι 20.07.2016

Για τον ίδιο λόγο ανακαλούνται οχήματα Citroen C-Zero, καθότι διαπιστώθηκε επίσης στη Γαλλία πως «η δομή των αερόσακων οδηγού και συνοδηγού μπορεί να έχει υποστεί φθορά. Εάν οι αερόσακοι ενεργοποιηθούν, θα μπορούσαν να προκληθούν θραύσματα από τον μηχανισμό φουσκώματος αέρα, θα μπορούσαν να τραυματίσουν τους επιβάτες του οχήματος». Το σύστημα διευκρινίζει ότι επηρεάζονται οχήματα που κατασκευάστηκαν από  11.10.2010 μέχρι 13.06.2016.

Η εισήγηση του συστήματος RAPEX, είναι όπως διακοπεί η οδήγησή τους μέχρι την αλλαγή των αερόσακων. 

Κίνδυνος ατυχημάτων και πυρκαγιών

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες μάρκες οχημάτων, προκύπτει κίνδυνος για τραυματισμούς και πυρκαγιές από ελαττωματικά εξαρτήματα που εντοπίστηκαν σε τέσσερα αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα. 

Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζονται οχήματα Mini Countryman με χώρα ειδοποίησης τη Γερμανία, τα οποία κατασκευάστηκαν από 19/06/2025 μέχρι 25/06/25. Για τα συγκεκριμένα οχήματα διαπιστώθηκε «λανθασμένη βίδωση του καλωδίου γείωσης που μπορεί να αυξήσει την αντίσταση επαφής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του βιδωτής σύνδεσης. Επιπλέον, αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU), αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

Με ειδοποίηση, επίσης από τη Γερμανία, στη λίστα τοποθετήθηκαν οχήματα BMW F70, F74 U06, τα οποία κατασκευάστηκαν από 19/06/25 έως 25/06/25. Στα εν λόγω οχήματα διαπιστώνεται όπως και στα Mini, «λανθασμένη βίδωση του καλωδίου γείωσης που μπορεί να αυξήσει την αντίσταση επαφής, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε υπερθέρμανση της βιδωτής σύνδεσης. Επιπλέον, αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU), αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς». 

Ενημέρωση προκύπτει ακόμα και για οχήματα Porche Panamera και Porche Taycan που κατασκευάστηκαν από 19/12/2024 μέχρι 22/05/25, επίσης από τη Γερμανία. Στα οχήματα φαίνεται πως διαπιστώθηκε «κατασκευαστικό ελάττωμα στο πνευματικό ελατήριο που μπορεί να προκαλέσει διαρροή αέρα, με αποτέλεσμα την πτώση του επιπέδου του οχήματος στη μία πλευρά. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει περιορισμένη λειτουργία του αμορτισέρ και να επηρεάσει τη δυναμική οδήγησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος».

Τέλος, από τα αυτοκίνητα επηρεάζονται τα Lamborghini Revuelto με ημερομηνίες κατασκευής από 21/12/23 μέχρι 24/06/25. Σύμφωνα με ειδοποίηση από τη Γερμανία, στα συγκεκριμένα οχήματα διαπιστώθηκε ότι «οι πείροι στερέωσης που κρατούν ανοιχτά τα πνευματικά ελατήρια των πτερυγίων των θυρών, ενδέχεται να αποσπαστούν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των θυρών υπό το βάρος τους, δημιουργώντας κίνδυνο τραυματισμού των χρηστών. Το εν λόγω πρόβλημα θα μπορούσε επίσης να δυσχεράνει το άνοιγμα των θυρών, ιδίως από το εσωτερικό του οχήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Επιπρόσθετα, επηρεάζεται από τις ειδοποιήσεις του RAPEX, μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα, μάρκας Kawasaki Ninja ZX-6R, που κατασκευάστηκε από 31/07/23 μέχρι 28/05/25, αφού διαπιστώνεται ότι «οι βίδες στερέωσης του στροφαλοθαλάμου ενδέχεται να έχουν σφιγτεί υπερβολικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα του κύριου ρουλεμάν του στροφαλοφόρου άξονα και σε ασυνήθιστους θορύβους, ενώ στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα, με αποτέλεσμα ατύχημα και σοβαρούς τραυματισμούς».

Για όλα τα πιο πάνω οχήματα και τις μοτοσικλέτες γίνεται σύσταση για ανάκλησή τους από τους διανομείς του κατασκευαστή.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα εν λόγω οχήματα δεν κυκλοφορούν στην Κύπρο, ωστόσο το ΤΟΜ οφείλει να ενημερώσει τους διανομείς για όλες τις μάρκες οχημάτων που προκύπτουν ανακλήσεις.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών καλεί τους κατασκευαστές, αντιπροσώπους, διανομείς του κατασκευαστή, εισαγωγείς και πωλητές, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν διαθέσει ή διαθέτουν τέτοια προϊόντα στην αγορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ενημερώσουν σχετικά το Τμήμα. Όπως επεξηγεί σε ανακοίνωσή του, οι πιο πάνω οικονομικοί φορείς οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα εν λόγω προϊόντα να ανακληθούν όπως προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία.

Το Τμήμα καλεί επίσης τους καταναλωτές, σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω:

i. αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες, όπως επικοινωνήσουν με τον κατασκευαστή ή αντιπρόσωπο ή διανομέα του κατασκευαστή για οδηγίες.

ii. εξαρτήματα, όπου κρίνεται σκόπιμο, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν αμέσως στο σημείο από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί (εφόσον είναι εφικτό), ενημερώνοντας σχετικά τον πωλητή.

Στην περίπτωση που κατασκευαστής, αντιπρόσωπος, διανομέας του κατασκευαστή, εισαγωγέας ή πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονο του, στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή μέσω της ιστοσελίδας www.consumer.gov.cy

Για περεταίρω πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση recalls@rtd.mcw.gov.cy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;