powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Οι βλάβες είναι αναπόφευκτες, η απουσία κρατικής πρόνοιας για το νερό και το ρεύμα είναι πολιτική επιλογή

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 1η Μαΐου 2025: Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, υπογράφει διμερή διευθέτηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Διεθνών Οργανισμών των ΗΑΕ για μεταφορά κινητών μονάδων αφαλάτωσης στην Κύπρο. Δημοσιεύονται και φωτογραφίες των μονάδων, που ετοιμάζονται να σταλούν στη χώρα μας. Όπως ανακοινώνεται, με αυτή τη διευθέτηση, η Κύπρος θα είναι σε θέση να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή αφαλατωμένου νερού κατά 15,000 κυβικά μέτρα.

Λάρνακα, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση, 26 Μαΐου 2025: Η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, μεταβαίνει στο λιμάνι της Λάρνακας όπου επιβλέπει την παραλαβή και εκφόρτωση των κινητών μονάδων αφαλάτωσης. Ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς τους στα σημεία που επιλέχθηκαν.  

Μονή, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση, 22 Ιουλίου 2025: Το Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία της πρώτης κινητής μονάδας αφαλάτωσης, έπειτα από τεχνικές δοκιμές και την επίλυση επιμέρους προβλημάτων. Σε νέα ανακοίνωση, στις 6 Αυγούστου, αναφέρθηκε πως τέθηκαν σε λειτουργία οι 12 από τις 13 μονάδες αφαλάτωσης που παραχωρήθηκαν στην Κύπρο από τα ΗΑΕ και αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει και η τελευταία.

Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση, 12 Αυγούστου 2025, νωρίς το απόγευμα: Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου ενημερώνει το κοινό ότι η κάλυψη της ηλεκτρικής ζήτησης, μεταξύ των ωρών 18:30-22:00, αναμένεται να είναι οριακή λόγω τεχνικών προβλημάτων και περιορισμών και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περικοπών καταναλωτικού φορτίου για λόγους διατήρησης της ασφαλούς λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση, 12 Αυγούστου 2025, 18:41 το απόγευμα: Ξεκινούν εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος, ανά ομάδες, για 30 λεπτά, λόγω του συνδυασμού ψηλών θερμοκρασιών, αυξημένης ζήτησης και έκτακτης βλάβης στο Βασιλικό, μέχρι να εξισορροπηθεί η ζήτηση ρεύματος με την παραγωγή.

Με το νερό κάτι καταφέραμε, έστω στο τσακ και με προβλήματα στην άρδευση και τους γεωργούς να φωνάζουν. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενημέρωσε, παράλληλα, την Ένωση Κοινοτήτων, ότι θα καλύπτει τα έξοδα για μεταφορά πόσιμου νερού με βυτιοφόρα προς κοινότητες που αντιμετωπίζουν έκτακτο πρόβλημα λειψυδρίας λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Κουτσά στραβά το βγάζουμε το καλοκαίρι, χωρίς να ψάχνουμε με την στάμνα κάποια βρύση που να έχει ακόμα νερό. Η Κυβέρνηση, παράλληλα, προσπαθεί για επιπλέον μονάδες αφαλάτωσης σε Λεμεσό, Λάρνακα και Αμμόχωστο, με στόχο την ολοκλήρωση τους μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Με τον ηλεκτρισμό, όμως, δεν ήμασταν τόσο τυχεροί. Μετά που κινδυνεύσαμε να μείνουμε χωρίς ρεύμα τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, ο κίνδυνος επανήλθε τις πιο θερμές μέρες του καλοκαιριού. Και τελικά συνέβη το πιο ανώδυνο από τα πιθανά σενάρια. Οι περικοπές έγιναν προγραμματισμένα και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος ενός συνολικού black out. Έγιναν όμως, ενώ αυτό δεν έπρεπε καν να ήταν σενάριο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2025, μία χώρα δυσκολεύεται να καλύψει τις πλέον βασικές ανάγκες των πολιτών της. Αυτές που διαχωρίζουν τον αιώνα που ζούμε από τον Μεσαίωνα. Αυτές που, με εξαίρεση κάποιο μεγάλο, απροειδοποίητο γεγονός, δεν θα έπρεπε να θεωρούνται κάτι λιγότερο από αυτονόητες στην εποχή που ζούμε. Όμως εδώ είναι Κύπρος. Ανατολική Μεσόγειος. Λίγο Ευρώπη εκεί που μας παίρνει, λίγο κοσμάρα μας.

Διαδοχικές Κυβερνήσεις επέτρεψαν στην χώρα μας να ακροβατεί μεταξύ του σήμερα και του Μεσαίωνα. Δεν φρόντισαν οι βασικές ανάγκες να καλύπτονται πάντα και όχι να εξαρτώνται από τον καιρό. Διαδοχικές Κυβερνήσεις ήξερα το ρίσκο και καμία τους δεν έκανε αρκετά, ώστε σήμερα να αναζητούμε λύσεις ανάγκης σε φιλικές χώρες και προγραμματισμένες περικοπές.

Δεν ήταν πως δεν ξέραμε για την κλιματική αλλαγή και δεν ήταν ορατά τα προβλήματα που θα επέφερε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ήταν πως δεν ξέραμε για την ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο στις ΑΠΕ. Ήταν που δεν το πράτταμε. Με διάφορες δικαιολογίες, για διάφορους λόγους. Με πρωτοβουλίες που έπεσαν στο κενό, με πολιτικούς καβγάδες. Με αδιαφορία για το μέγεθος του προβλήματος που θα κληροδοτούσαμε στους επόμενους.

Και οι επόμενοι ήρθαν και φρόντισαν να έχουμε νερό στα σπίτια μας διά της… διπλωματικής οδού. Για το ρεύμα δεν τα κατάφεραν τόσο καλά. Προώθησαν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά χωρίς δυνατότητες αποθήκευσης, με αποτέλεσμα, μάλιστα, συχνά να λαμβάνεται η απόφαση να κλείσουν τα φωτοβολταϊκά των απλών πολιτών για να προστατεύουν το σύστημα και εξακολουθούν να αναζητούν λύσεις και αναμένουν ολοκλήρωση έργων. Το κυπριακό φυσικό αέριο δεν το είδαμε ποτέ -βασικά ούτε και το ξένο- και το βάρος στην ηλεκτροπαραγωγή εξακολουθεί να πέφτει σε πολύ μεγάλο βαθμό στις συμβατικές δυνατότητες της ΑΗΚ, η οποία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί από την στιγμή που δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για τις ανάγκες που υπάρχουν. Κάπως έτσι, μία από τις πιο θερμές μέρες του χρόνου, ήταν εκτός λειτουργίας τέσσερις «ταλαιπωρημένες» μηχανές, με την ΑΗΚ να εξηγεί πως οι βλάβες είναι αναπόφευκτες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, για διάφορους λόγους η εγκατάσταση νέων γεννητριών στη Δεκέλεια έχει καθυστερήσει χρόνια. Όχι μια εβδομάδα, όχι κάποιους μήνες, ολόκληρα χρόνια. Με την έλευση του φυσικού αερίου, ανέφερε, θα προστεθούν πολύ μεγάλες μονάδες, τόσο από την ΑΗΚ, όσο και από ιδιώτες, «οπότε το πρόβλημα λύνεται».

Μόνο που συζητούμε για το φυσικό αέριο από τότε που αρκετοί πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου σήμερα ήταν αγέννητοι. Η συζήτηση ξεκίνησε επί θητείας του Νίκου Ρολάνδη, ο οποίος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εμπορίου στις αρχές του 2003, πριν καν γίνουμε δηλαδή… Ευρωπαίοι. Έκτοτε συζητούσαμε για χερσαίους τερματικούς, πλωτές μονάδες, αγοράσαμε και της ΑΗΚ κάτι μονάδες διπλής χρήσης που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μόνο με πετρέλαιο, ανακαλύψαμε δικό μας φυσικό αέριο, αγοράσαμε και ένα πλοίο που δεν το είδαμε μπροστά μας, τα τσουγκρίσαμε με τους Κινέζους και ακόμη περιμένουμε να έρθει το φυσικό αέριο και να λυθεί το πρόβλημα.

Έφυγε ο Κληρίδης, ήρθε ο Παπαδόπουλος, έφυγε και αυτός και ήρθε ο Χριστόφιας (που λόγω της τραγικής έκρηξης στο Μαρί πήραμε όλοι μια παρατεταμένη γεύση Μεσαίωνα σε ό,τι αφορά το ρεύμα), ακολούθησαν δέκα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη και μετά ο Νίκος Χριστοδουλίδης και γίνονται αναγκαστικές περικοπές ρεύματος για να τα βγάλουμε πέρα. «Σε όλα έχουμε προβλήματα. Δεν είναι μόνο στον ηλεκτρισμό. Είναι στο νερό, στην ανομβρία, στις φωτιές, παντού. Ο λόγος είναι ότι δεν προγραμματιζόμαστε. Αντιδρούμε. Γίνεται ένα πρόβλημα και πάμε να το μπαλώσουμε. Κι έτσι πάμε από πρόβλημα σε πρόβλημα, χωρίς μακροχρόνιους σχεδιασμούς», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Χαράλαμπος Έλληνας, σε μία πολύ σύντομη περίληψη της κατάστασης.

Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Δεν αφορά έναν Πρόεδρο ή έναν Υπουργό. Αφορά ένα κράτος που δεν μπορούσε να δει πιο μακριά από το σήμερα. Που δεν μπορούσε να προβλέψει τα προβλήματα του αύριο, που δεν μπορούσε να προσαρμοστεί, που δεν μπορούσε να κάνει σωστό και υλοποιήσιμο σχεδιασμό. Που δεν έτρεχε σωστά τις διαδικασίες, που δεν έπειθε, που ίσως δεν νοιαζόταν αρκετά.

Οι βλάβες είναι, ναι, αναπόφευκτες. Όπως και τα ξαφνικά και τα απρόβλεπτα. Δεν είναι, όμως, αναπόφευκτο να μην προνοεί το κράτος. Είναι πολιτική επιλογή. Διαδοχικών Κυβερνήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

;