Από τις 7 Αυγούστου 2025, στη λίστα της Αστυνομίας με τα ελλείποντα πρόσωπα, βρίσκεται 13χρονος από την Συρία, ο οποίος, όπως αναφέρεται, απουσιάζει από τον χώρο διαμονής στη Λευκωσία, από την προηγούμενη ημέρα. Πρόκειται για τον Majed Alashater, ο οποίος διέμενε σε στέγη και είναι υπό την κηδεμονία του κράτους, με την Αστυνομία να δίνει τα στοιχεία του στην δημοσιότητα, σε μια προσπάθεια να ληφθούν πληροφορίες για εντοπισμό του.
Το πρώτο στοιχείο που προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, είναι πως μεσολάβησαν κάποιες ώρες μέχρι να να δοθούν στην δημοσιότητα η φωτογραφία του, αν και πρόκειται για ανήλικο παιδί μόλις 13 ετών, εξού και υπήρξε άμεση αντίδραση από πλευράς ΥΚΕ, όπως αναφέρουν, οι οποίοι τονίζουν πως αντέδρασαν άμεσα, με σχετική καταγγελία.
Ο 13χρονος, απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του για έκτη ημέρα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εντοπιστεί, ενώ η Αστυνομία έχει τοποθετήσει τα στοιχεία του στην κίτρινη ειδοποίηση (Yellow Notice) και έχει κάνει σχετικά διαβήματα μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής, ώστε να διαπιστωθεί εάν μέσω τρίτων προσώπων, έφυγε μέσω κατεχομένων. Και αυτό διότι, υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την Αστυνομία, ότι ο 13χρονος το τελευταίο χρονικό διάστημα, ζητούσε την μητέρα του, η οποία διαμένει εκτός Κύπρου, ενώ κανένας από τα μέλη της οικογένειας του δεν βρίσκονται στην Κύπρο.
Ωστόσο, για την εξαφάνιση του 13χρονου, η οποία για άλλη μια φορά βάζει στο κάδρο εύλογα ερωτήματα που αναδεικνύονται κατά καιρούς με τις δομές, έχουν διακινηθεί διάφορες πληροφορίες, που κάνουν λόγο για bullynig.
Πληροφορίες που διαψεύδουν κατηγορηματικά οι αρμόδιοι, οι οποίοι έχουν ενώπιον τους μαρτυρίες ότι το παιδί είχε εκφράσει την επιθυμία σε άλλα παιδιά της στέγης, να επανενωθεί με την οικογένεια του και ως εκ τούτου, δόθηκαν σχετικά στοιχεία στις Αρχές, μεταξύ των οποίων και οι επαφές του 13χρονου, προκειμένου να διερευνηθούν, χωρίς μέχρι στιγμής, όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή από την Αστυνομία, να έχει επιβεβαιωθεί οτιδήποτε, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται σε διάφορες κατευθύνσεις. Επίσης, οι αρμόδιοι απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αναφορές περί bullynig, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν τέτοιες αναφορές.
Σε δηλώσεις τις στον REPORTER, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Hope for Children, Άντρια Νεοκλέους, ανέφερε πως «έχω δει ότι έχουν γραφτεί διάφορα και είναι πράγματα που δεν ισχύουν», λέγοντας πως το συγκεκριμένο παιδί ήθελε αρκετή στήριξη, αφού αντιμετώπιζε διάφορες δυσκολίες, ωστόσο απέρριψε τα περί bullynig.
Ερωτηθείς εάν ο 13χρονος είχε επαφές με πρόσωπα εκτός δομής ώστε να τον βοηθήσουν για να φύγει, η κ. Νεοκλέους ανέφερε «δεν ξέρουμε εάν είχε επαφές αλλά υποψιαζόμαστε ότι συνδέθηκε με κάποια άτομα για να τον βοηθήσουν να πάει στην μητέρα του. Αυτή είναι η υποψία που υπάρχει γιατί έχουμε και μαρτυρίες από κάποια παιδιά που τον άκουσαν να κάνει τέτοιες αναφορές και πρόσφατα φαινόταν ότι είχε πεθυμήσει την μητέρα του. Μας έλεγε συγκεκριμένα ότι «μα ξέρετε τι σημαίνει να κάνεις ένα χρόνο και εννέα μήνες να δεις τη μάμα σου;».
Περαιτέρω, η κ. Νεοκλέους εξήγησε πως «το πρόβλημα που προκύπτει εδώ είναι ότι, ως αιτητής ασύλου, δεν μπορεί να φέρει την μητέρα του στην Κύπρο, δεν μπορεί να γίνει οικογενειακή επανένωση και αυτή είναι η δυσκολία που προκύπτει. Αν δεν υπάρχουν νόμιμα μέσα να γίνει αυτό που έχουν ανάγκη, προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους να το πέτυχουν, που σίγουρα δεν είναι νόμιμοι. Από την πρώτη στιγμή η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία. Δεν ξέρω πως προέκυψε ότι άργησε η Αστυνομία να ανταποκριθεί. Με το που γίνεται η καταγγελία η Αστυνομία αρχίζει τη διερεύνηση, τον εντοπισμό του τηλεφώνου».
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως υπάρχουν υποψίες πως το παιδί δεν βρίσκεται πλέον στην Κύπρο, προσθέτοντας πως «τώρα οι προσπάθειες, σε συνεργασία με την Αστυνομία, επικεντρώνονται στις πληροφορίες που μπορούμε να αποσπάσουμε από άλλα παιδιά που τον γνώριζαν, ώστε τις μεταφέρουμε. Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε που βρίσκεται το πιο σημαντικό».
Από την πλευρά της η Διευθύντρια των ΥΚΕ, Μαρία Κυρατζή, ανέφερε στον REPORTER, πως τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται, λέγοντας «δείτε τη βιβλιογραφία, δείτε τι συμβαίνει στη διεθνή πρακτική». Από εκεί και πέρα ανέφερε, «εγώ εκείνο που θα πω είναι τρία πράγματα. Από την πρώτη στιγμή που το συγκεκριμένο παιδί φάνηκε να απουσιάζει, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία για τον εντοπισμό του και είμαστε σε συστηματική συνεργασία με την Αστυνομία. Βγήκε ως ελλείπον την ίδια μέρα και ταυτόχρονα συνεχίζονταν οι ενέργειες για τον εντοπισμό του. Άρα εκείνο που λέμε είναι ότι από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε η διαδικασία η ισχύουσα για τον εντοπισμό του παιδιού και καταβάλλονται ακόμα συστηματικές προσπάθειες».
Επίσης, η κ. Κυρατζή απορρίπτει τα περί καθυστέρησης αντίδρασης από πλευράς ΥΚΕ, ενώ διαψεύδει και τα περί bullyng.
Σημειώνεται πως ο 13χρονος περιγράφεται ως λεπτής σωματικής διάπλασης, ύψους 1,55μ περίπου με κοντά σγουρά καστανόξανθα μαλλιά. Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του, να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λευκωσίας, στο τηλέφωνο 22-802222 ή με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή με τη Γραμμή του Πολίτη, στον τηλεφωνικό αριθμό 1460.
