powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Φτάνει στην Κύπρο η ομάδα των ΗΠΑ για την φονική πυρκαγιά-Αρχίζει άμεσα τη διερεύνηση

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο η δεκαμελής ομάδα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ATF των ΗΠΑ, την οποία μετακάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να συνδράμει στη διερεύνηση και αξιολόγηση της διαχείρισης των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην ορεινή Λεμεσού.

Η δεκαμελής επιτροπή αναμένεται να αρχίσει άμεσα τις ενέργειές της, αφού από την Πέμπτη θα ξεκινήσει τη διερεύνηση. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, η ομάδα της ATF θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές και θα διενεργήσει αυτοψία στο χώρο της πυρκαγιάς. Στο μικροσκόπιο θα τεθεί το σημείο για το οποίο υπάρχουν αναφορές ότι εντοπίστηκαν οι πρώτες εστίες καπνού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φιάσκο τα περί οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών-Άνθρακας οι έντεκα από τις δώδεκα πληροφορίες που διερευνήθηκαν

Η ομάδα των ερευνητών από τις ΗΠΑ αναμένεται να μείνει στην Κύπρο για διάστημα δέκα ημερών και μετά τη διενέργεια των ερευνών θα προβεί σε ένα πρώτο απολογισμό, καταγράφοντας τα ευρήματά της σε γραπτή έκθεση, που θα υποβληθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφού μελετήσει την εν λόγω έκθεση, θα καθορίσει τα επόμενά του βήματα.

Σημειώνεται πως η μονάδα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ATF των ΗΠΑ θεωρείται μια από τις πλέον εξειδικευμένες και έμπειρες ομάδες διερεύνησης πυρκαγιών/ εμπρησμών στον κόσμο.

Πρόκειται για ομοσπονδιακή υπηρεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών που ιδρύθηκε το 1972 και είναι υπεύθυνη για την επιβολή νόμων που σχετίζονται με το αλκοόλ, τον καπνό, τα πυροβόλα όπλα, τα εκρηκτικά και τους εμπρησμούς, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση και τη διερεύνηση δραστηριοτήτων που αφορούν αυτά τα προϊόντα για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, την καταπολέμηση του βίαιου εγκλήματος και την επιβολή ομοσπονδιακών νόμων που διέπουν την κατασκευή, τη διανομή και την κατοχή τους.

Η δεκαμελής ομάδα που θα έρθει στην Κύπρο ασχολείται αποκλειστικά με τη διερεύνηση εμπρησμών. Το ATF διερευνά περιστατικά εμπρησμού, εκρηκτικών μηχανισμών και εγκλημάτων που σχετίζονται με πυρκαγιά για να προσδιορίσει τις αιτίες, την προέλευση και τις περιστάσεις τους. Οι ειδικοί πράκτορες της ATF και οι ιατροδικαστές αναλύουν σκηνές πυρκαγιάς, συλλέγουν στοιχεία και βοηθούν τις αρχές επιβολής του νόμου στον εντοπισμό υπόπτων για εμπρησμό, τη δίωξη των υποθέσεων εμπρησμών και την πρόληψη περιστατικών που σχετίζονται με εμπρησμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το προεκλογικό show, η μάχη συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και οι... αγορεύσεις αντί των απαντήσεων

;