powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

«Έγινε η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνάμεων» καταγράφει στην έκθεση του ο Λογγίνος, «έφερε εις πέρας την αποστολή του το ΤΔ» λέει ο Ιεζεκιήλ

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα προκύπτει από τις τέσσερις εκθέσεις που δημοσιοποίηθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σχέση με την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό, αφού όλες οι υπηρεσίες κρίνουν ότι έπραξαν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, παρότι καταγράφηκαν δύο θάνατοι, καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια και κάηκαν πέραν των εκατό τετραγωνικών χιλιομέτρων γης. 

Από τις εκθέσεις επιβεβαιώνεται ότι την εποπτεία της πυρκαγιάς είχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως ειπώθηκε πολλάκις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τόσο από τον ίδιο τον Αρχιπύραρχο, Νίκο Λογγίνο, όσο και από την Κυβέρνηση, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συνέδραμε το Τμήμα Δασών. 

Επίσης, η Αστυνομία είχε την εποπτεία για αποκοπές δρόμων και υποστήριξη των προσπαθειών απεγκλωβισμών ή κατάσβεσης με τα πτητικά της μέσα. Παράλληλα, η Πολιτική Άμυνα είχε την ευθύνη για τις εκκενώσεις χωριών, από τα οποία περνούσε η πύρινη λαίλαπα, θερίζοντας τα πάντα στο πέρασμά της.  

Πυροσβεστική Υπηρεσία 

Στα συμπεράσματα της η Πυροσβεστική Υπηρεσία, θέλησε να σημειώσει πως πέραν της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Λεμεσού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε να αντιμετωπίσει παράλληλα και μεγάλες πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου, σε συνδυασμό με άλλα περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα στις αστικές περιοχές και ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, αποσπάστηκαν δυνάμεις και πτητικά μέσα τα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν στην τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Λεμεσού.

Καταληκτικά, στην έκθεση του ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος, αναφέρει ότι:«Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, πάρα τις αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, έγινε η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τόσο των πτητικών μέσων, όσο και των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, για αντιμετώπιση όλων των πυρκαγιών και άλλων περιστατικών που έλαβαν χώρα στις 23 και 24 Ιουλίου 2025 με πρώτιστο μέλημα την διάσωση ζωής και περιουσίας».

Στο κεφάλαιο μέτρα και εισηγήσεις, ο Αρχιπύραρχος αναφέρει πως λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, «φαίνεται ξεκάθαρα να υπήρχε εξαιρετικά μεγάλο θερμικό φορτίο λόγω της παρουσίας σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς ξηρής βλάστησης, θάμνων, δέντρων κλπ».

Όπως καταγράφει, η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρευρέθηκε σε συσκέψεις που έγιναν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις Επαρχιακές Διοικήσεις, κλπ. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του, «ξεκάθαρα φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει ενέργειες ή δεν έχουν γίνει όσες ενέργειες θα έπρεπε να γίνουν, για να καθαριστούν τα οικόπεδα, τα χωράφια, τα πρανά των δρόμων κλπ. Είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος λόγος έναρξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την παρουσία υψηλής έντασης ανέμων, ψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής υγρασίας ιδιαίτερα στην περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά».

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έγινε στην Λευκωσία στο χωριό Ανάγυια, ενώ ακολούθησε η πυρκαγιά στην κοινότητα Μαλιά στην Λεμεσό. Στην εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Λεμεσό ακολούθησε πυρκαγιά στην Πάφο, η οποία ήταν επίσης ανεξέλεγκτη μέχρι αργά το βράδυ όπου και σε αυτή επιχειρούσαν εναέρια πτητικά μέσα που είχαν σταλεί από την πυρκαγιά της Μαλιάς στη Λεμεσό.

Από εκεί και πέρα, ο Αρχιπύραρχος εισηγείται πως θα πρέπει, μεταξύ άλλων, την άμεση αφαίρεση των ξηρών χόρτων πέριξ των δρόμων από όλες τις κοινότητες που δεν το έχουν πράξει, αρμοδιότητα των επαρχιακών και τοπικών διοικήσεων, σχεδιασμός των Τοπικών Αρχών για τοποθέτηση «Πυροσβεστικών Φωλιών» σε συγκεκριμένα σημεία εντός του ιστού των κοινοτήτων, επέκταση του ωραρίου των Πυροσβεστικών Σταθμών Υπαίθρου σε 24ώρη βάση, ενίσχυση του υφιστάμενου στόλου πυροσβεστικών οχημάτων, πέραν των 17 που περιλαμβάνονται στο Ολιστικό Σχέδιο, με στόλο πυροσβεστικών οχημάτων με τέτοιες διαστάσεις που να μπορούν να ελίσσονται και να διακινούνται εύκολα και σε οικισμούς με στενούς δρόμους και αναβάθμιση τόσο κτηριακή όσο και τεχνολογική των Πυροσβεστικών Σταθμών Υπαίθρου. 

Τμήμα Δασών 

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιζεκιήλ, θέλησε καταρχάς στην έκθεση του να καταστήσει σαφές πως η υπηρεσία του συνέδραμε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία ήταν υπό την εποπτεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα την σχετική αναφορά, ωστόσο ανέφερε πως βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Αρχιπύραρχο. 

Από εκεί και πέρα, στα συμπεράσματα του, αναφέρει στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς υπήρχαν εξαιρετικά αντίξοες πυρομετεωρολογικές συνθήκες που ευνόησαν την έκρηξη και επέκταση της πυρκαγιάς, η οποία εκτιμάται ότι έκαιγε περίπου 8 — 10 km 2 ανά ώρα, κατά τις πρώτες δέκα ώρες μετά από την εκδήλωσή της.

Αξιολογώντας τις ενέργειες της υπηρεσίας του, της οποίας παρίσταται, ανέφερε πως «υπό τις περιστάσεις, αξιολογείται ότι το Τμήμα Δασών έφερε την αποστολή που του ανατέθηκε, εις πέρας», λέγοντας περαιτέρω πως «το σύστημα διαχείρισης των πυρκαγιών υπαίθρου (εκτός της ζώνης ευθύνης του Τμήματος Δασών) παρουσιάζει αδυναμίες. Αυτό είχε διαπιστωθεί και μετά την αξιολόγηση της πυρκαγιάς του Αρακαπά το 2021, με αποτέλεσμα να ανατεθεί σε ειδικό εμπειρογνώμονα η ετοιμασία μελέτης για τη Διαχείριση των Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο». 

Περαιτέρω, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών αναφέρει πως «υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στην υλοποίηση μέτρων πρόληψης σε περιοχές της υπαίθρου, κυρίως σε ότι αφορά τη διαχείριση της βλάστησης με στόχο την πυροπροστασία των κοινοτήτων», ενώ σημειώνει πως «η αξιοποίηση των εθελοντών των κοινοτήτων, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν και ως πρώτοι ανταποκριτές σε περίπτωση πυρκαγιάς στα όρια της κοινότητάς τους, παρουσιάζει περιθώρια βελτίωσης. Η διαχείριση των αυτόκλητων, μη εκπαιδευμένων εθελοντών σε επεισόδια που εξελίσσονται σε κρίση παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες, σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσουν σε ολέθριες συνέπειες και χρήζει βελτίωσης».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιζεκιήλ εισηγείται την βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των πυρκαγιών υπαίθρου (εκτός της ζώνης ευθύνης του Τμήματος Δασών), λέγοντας πως: «Με στόχο τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των πυρκαγιών υπαίθρου (εκτός της ζώνης ευθύνης του ΤΔ), με το τέλος της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου πρέπει να δρομολογηθούν οι ενέργειες αξιοποίησης των εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη για τη «Διαχείριση των Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο», η οποία έχει ετοιμαστεί από εμπειρογνώμονα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προηγήθηκε άλλη τραυματίας στο σημείο που καταγράφηκε η τραγωδία-Είχε κλείσει ο δρόμος για 2,5 ώρες υποστηρίζει η Αστυνομία

;