Ο Ράμος με χατ τρικ έστειλε την Πορτογαλία στους 8

Ο Γκονσάλο Ράμος αντικατέστησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο αρχικό σχήμα του Φερνάντο Σάντος και σημείωσε χατ τρικ στο θριαμβευτικό 6-1 επί της Ελβετίας για τη φάση των 16 του Μουντιάλ 2022. Το Μαρόκο επόμενος αντίπαλος στα προημιτελικά το Σάββατο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έμεινε στον πάγκο με απόφαση του Φερνάντο Σάντος και η Πορτογαλία ήταν εντυπωσιακή απέναντι στην Ελβετία φτάνοντας σε σπουδαία νίκη με 6-1 για τη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Τρία γκολ για τους Ίβηρες σημείωσε ο αντικαταστάτης του 37χρονου σούπερ σταρ στην ενδεκάδα, Γκονσάλο Ράμος, με τον 39χρονο Πέπε, τον Ραφαέλ Γκερέιρο και τον Ραφαέλ Λεάο να συνεπικουρούν σε μία ονειρική βραδιά και την πρώτη νίκη Πορτογάλου προπονητή σε νοκ άουτ Μουντιάλ.

Επόμενος αντίπαλος των Πορτογάλων το Μαρόκο στον προημιτελικό του Σαββάτου (17:00).

Ο... ελέφαντας στο στάδιο που ονομαζόταν Ρονάλντο επισημάνθηκε από δεκάδες φωτογραφικούς φακούς πριν από τη σέντρα του αγώνα και στη συνέχεια ανέλαβαν δράση όσοι... έπαιζαν και δη ο αντικαταστάτης του Γκονσάλο Ράμος. Με τον Ζοάο Φέλιξ σε μεγάλα κέφια και με αρκετές ντρίμπλες στη φαρέτρα του, οι Πορτογάλοι άφησαν ένα αναγνωριστικό τέταρτο προτού πάρουν μπροστά.

Στο 17' ο Ράμος με υπέροχο σουτ εντός περιοχής έκανε το 1-0 και οι Ίβηρες συνέχισαν να απειλούν την εστία του Γιαν Ζόμερ. Το 2-0 σημειώθηκε στο 33' με τον γηραιότερο σκόρερ σε νοκ άουτ του Μουντιάλ, τον 39χρονο Πέπε.

Η Ελβετία είχε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Ρέμο Φρόιλερ να μειώσει και ταυτόχρονα να ανακόψει την ορμή των Πορτογάλων και εφόσον δεν το πέτυχε με τον μέσο της Νότιγχαμ, το πλήρωσε.

Οι Πoτογάλοι μπήκαν με την ίδια δυναμική στο 2ο ημίχρονο, την ώρα που οι Ελβετοί μπήκαν χωρίς τη "μαύρη τρύπα" της αμυντικής λειτουργίας στο 1ο μέρος, τον Φαμπιάν Σαρ. Κανένα πρόβλημα για την Πορτογαλία, που με τον Ράμος έφτασε στο 3-0 στο 51' και με υπέροχο συνδυασμό έκανε το 4-0 με τον Ραφαέλ Γκερέιρο στο 55'. Ο Μανουέλ Ακάντζι μείωσε αμέσως μετά, όμως τα δεδομένα της πρόκρισης είχαν ήδη διαμορφωθεί.

Οι Ελβετοί δεν πήραν θάρρος έπειτα από το πρώτο τέρμα τους και αυτό βοήθησε την Πορτογαλία να αισθανθεί ασφάλεια και να ψάξει κι άλλα γκολ χωρίς άγχος. Το αποτέλεσμα ήταν το χατ τρικ του Ράμος, το πρώτο που σημειώνεται στο φετινό Μουντιάλ.

Με το 5-1 να μην αφήνει αμφιβολία για τον τελικό νικητή, το γήπεδο ζήτησε μετ' επιτάσεως τον Ρονάλντο. Ο Σάντος δεν χάλασε το χατίρι κι έβαλε στο γήπεδο τον ηγέτη αυτής της ομάδας, ο οποίος ήταν ευδιάθετος και έψαχνε το "παρθενικό" γκολ του σε νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μπορεί να μην το βρήκε (είχε ένα φάουλ στο τείχος κι ένα γκολ στο οποίο ήταν οφσάιντ και δεν μέτρησε), αλλά η Πορτογαλία αποδείχθηκε πως δεν τον χρειάστηκε σε αυτό το παιχνίδι. Η αλλαγή που σκόραρε ήταν τελικά ο Ραφαέλ Λεάο με υπέροχη λόμπα από αριστερά και με το θριαμβευτικό 6-1 η Πορτογαλία προχώρησε στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο με βλέμμα στην τετράδα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Κόστα, Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο, Οτάβιο (73' Βιτίνια), Καρβάλιο, Μπ. Σίλβα (81' Νέβες), Φερνάντες (87' Λεάο), Ράμος (73' Όρτα), Φέλιξ (73' Ρονάλντο)

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Φερνάντες, Σαρ (46' Τσεμέρτ), Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Φρόιλερ (54' Ζακάρια), Τζάκα, Σακίρι, Σο (54' Σεφέροβιτς), Βάργκας (66' Οκαφόρ), Εμπολό (89' Τζασαρί)