Τιμώρησε τη... δειλία και πέταξε για τους «16» η Σενεγάλη

«Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς» υποστηρίζει ο θυμόσοφος λαός, ρητό το οποίο αποφάσισε να ακολουθήσει και η Σενεγάλη! Με τη νίκη άλλωστε να στέκεται σαν μονόδρομος πρόκρισης, οι παίκτες του Αλιού Σισέ βγήκαν με το μαχαίρι στα δόντια απέναντι σε ένα φοβικό Εκουαδόρ που στο φινάλε του αγώνα πλήρωσε την παθητική του στάση! Σαρ και Κουλιμπαλί υπέγραψαν το τρίποντο πρόκρισης για τους Αφρικανούς που επιβλήθηκαν 2-1 του Ισημερινού για να του... κλέψουν το εισιτήριο και να καταλάβουν μια θέση στις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δεδομένης της θέσης της στον βαθμολογικό πίνακα, η Σενεγάλη αναζητούσε εξ αρχής μόνο νίκη απέναντι στο Εκουαδόρ που από την πλευρά βολευόταν και με δυο αποτελέσματα. Σαν ένα άγριο ζώο ωστόσο που έχει εγκλωβιστεί με την πλάτη στον τοίχο, οι Αφρικανοί φρόντισαν να δείξουν από το πρώτο λεπτό τα δόντια τους και να πάρουν άμεσα τα ηνία.

Πριν καν προλάβει να συμπληρωθεί μάλιστα το πρώτο δεκάλεπτο, οι τυπικά φιλοξενούμενοι είχαν αγγίξει το προβάδισμα σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις! Αρχικά στο 3΄ο Γκέιγ σπατάλησε μοναδική ευκαιρία σουτάροντας άστοχα από πλεονεκτική θέση, ενώ την ίδια κατάληξη είχε και το τελείωμα του Ντιά έπειτα από πανέμορφη κάθετη του Σαμπαλί (9΄).

Ο ρυθμός και ο έλεγχος του αγώνα παρέμεναν εξ ολοκλήρου σε Αφρικανικά πόδια, με το Εκουαδόρ να περιορίζεται σε έναν παθητικό ρόλο με μοναδικό του μέλημα να μην δεχθεί γκολ. Μια στιγμή αδράνειας ωστόσο αρκούσε για να αλλάξει τις ισορροπίες... Την ώρα που ο Ισημερινός έδειχνε πως θα άντεχε μέχρι το ημίχρονο στον μονόλογο της Σενεγάλης, ο Χινκάπιε γκρέμισε τον Σαρ μέσα στην περιοχή και του έδωσε την ευκαιρία να βάλει τους Αφρικανούς μπροστά στο σκορ. Έτσι κι έγινε, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την εκτέλεση του πέναλτι και να ευστοχεί για το 1-0 στο 44΄.

Ισοφάρισε το Εκουαδόρ, άμεση απάντηση με Κουλιμπαλί

Το προβάδισμα της Σενεγάλης άλλαξε άρδην τις ισορροπίες στον πρώτο όμιλο, αφού το Εκουαδόρ πλέον έπρεπε να εγκαταλείψει την φοβική στάση του α΄μέρους και να ψάξει το γκολ της ισοφάρισης. Κάπως έτσι οι παίκτες του Γκουστάβο άρχισαν να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο και να απομακρύνουν τους Αφρικανούς από τα καρέ τους, δίχως πάντως να μπορούν να φανούν απειλητικοί για την εστία του Μεντί. Μια φάση ωστόσο αρκούσε για να κάνει τη διαφορά.

Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά του Ινκάπιε, ο Καϊσέδο μπήκε στην πορεία της μπάλας και εκτέλεσε για το 1-1 (67΄). Ο Ισημερινός είχε καταφέρει να φτάσει στην ισοφάριση, όμως η ισορροπία δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ! Μόλις τρία λεπτά αργότερα ο αψεγάδιαστος Καλιντού Κουλιμπαλί εκμεταλλεύτηκε το αδύναμο διώξιμο του Βαλένσια στην περιοχή και με υπέροχο τελείωμα στην κίνηση ανάκτησε το προβάδισμα των Σενεγαλέζων (70΄).

Το δεύτερο γκολ έκοψε απότομα τη φόρα του Εκουαδόρ, το οποίο θα μπορούσε να δεχτεί και τρίτο αν ο Ντιά ήταν λίγο πιο ψύχραιμος απέναντι από την εστία. Οι παίκτες του Αλφάρο αποφάσισαν να πάρουν ρίσκα μονάχα στις καθυστερήσεις, ο Αλιού Σισέ έριξε στη μάχη τον... συνονόματο Σισέ για να κλειδώσει το αποτέλεσμα και το τελικό σφύριγμα σήμανε ένα απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων, με τη Σενεγάλη να πανηγυρίζει μια ιστορική πρόκριση, ακόμα και χωρίς τη βοήθεια του απόλυτου ηγέτη της, Σαντίο Μανέ...

MVP: Ο Καλιντού Κουλιμπαλί στάθηκε σαν απόλυτος βράχος στην άμυνα, καθαρίζοντας όποια επικίνδυνη μπαλία κατέφθανε προς την περιοχή της Σενεγάλης. Και σαν σφραγίδα της άριστης απόδοσής του ήρθε το καθοριστικό γκολ που έστειλε τους Αφρικανούς στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Εκουαδόρ (Γκουστάβο Αλφάρο): Γκαλίντες; Εστουπινιάν, Ινκαπιέ, Τόρες, Πρεσιάδο (85΄Πορόσο); Γκρουέσο (46΄Σιφουέντες), Καϊσέδο, Φράνκο (46΄Σαρμιέντο); Βαλένσια, Πλάτα, Εστράδα (65΄Ρεάσκο)

Σενεγάλη (Αλιού Σισέ): Μεντί; Ντιαλό, Τζέικομπς, Κουλιμπαλί, Σαμπαλί; Π. Γκέιγ, Σις (74΄Μεντί); Σαρ, Ι. Γκέιγ, Εντιαγιέ (75΄Ντιένγκ); Ντία (90+5΄Σισέ)

Πηγή: gazzetta