Τρία χρυσά στο Τζούντο για την Κύπρο στο Asia Open 2022

Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που κάνει το κυπριακό τζούντο να επιστρέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά από το 2004, έγινε το Σάββατο, με τρεις Κύπριους τζουντόκα να κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο «Asian Open 2022» που διεξάγεται στον Λίβανο.

Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησαν ο Πέτρος Χριστοδουλίδης στα -60 κιλά, ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι στα -66 κιλά και η Σοφία Ασβεστά στα -52 κιλά.

Σύμφωνα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Τζούντο, στη διοργάνωση, η οποία αποτελεί προ-Ολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο οι νικητές λαμβάνουν αρκετούς βαθμούς για την Ολυμπιακή κατάταξη, συμμετείχαν 106 αθλητές από 15 χώρες και η Κύπρος αξιοποίησε το γεγονός ότι διεξήχθη σε γειτονική χώρα, και έστειλε πλήρης ομάδα, διεκδικώντας τους βαθμούς της παγκόσμιας κατάταξης.

Στο «Asian Open 2022», που έγινε στο Λίβανο, συμμετείχαν και αρκετοί άλλοι Κύπριοι διεθνείς, με την Κύπρο να παίρνει και πέντε χάλκινα μετάλλια. Συγκεκριμένα, στο πόντιουμ ανέβηκαν οι Γιώργος Καλαϊτσίδης (-66κ.), Μαρίνα Αζίνου (-57κ.), Μαρίνα Κυπριανού (-52κ.), Κύπρος Ανδρέου (-73κ.), Νταϊάνα Δημητρίου (-63κ.).

Το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση αυτή, δίνει 100 βαθμούς για την Παγκόσμια κατάταξη, με τους τρεις Κύπριους αθλητές να τα προσθέτουν στη συγκομιδή τους, στην προσπάθεια τους να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Αυτή τη στιγμή, εντός Ολυμπιακής πρόκρισης βρίσκεται η Ζάνετ Μιχαηλίδου, η οποία είναι Νούμερο 57 στον κόσμο, στα 78 κιλά, με 425 βαθμούς.

Σύμφωνα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Τζούντο, σε κάθε κατηγορία βάρους στους Ολυμπιακούς Αγώνες (7 άνδρες, 7 γυναίκες), συμμετέχουν γύρω στους 25-30 αθλητές, με περιορισμό, όμως, ενός αθλητή από κάθε χώρα, κάτι που ευνοεί την Κύπρο, αφού ένα πλασάρισμα στην πρώτη 50άδα του κόσμου, ουσιαστικά εξασφαλίζει την Ολυμπιακή πρόκριση.

Όπως αναφέρει, η άνοδος του κυπριακού τζούντο τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Προσθέτει ότι «η σκληρή δουλειά που γίνεται στα σωματεία στην Κύπρο, έφερε αρχικά πολλές και αξιοσημείωτες επιτυχίες σε κατηγορίες μικρών ηλικιών, ενώ το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε τζουντόκα μας να καταγράφουν επιτυχίες σε αγώνες ανδρών/γυναικών, με αποκορύφωμα φέτος το χρυσό μετάλλιο του Γιώργου Μπαλαρτζισβίλι στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ».

Πηγή: ΚΥΠΕ