Καλεί την ΚΟΠ να συμμορφωθεί με το νομικό πλαίσιο για λειτουργία της ΕΕΔ ο ΠΑΣΠ

Νομική γνωμάτευση με την οποία καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ότι η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών λειτουργεί με έγκριση της FIFA, ζήτησε και έλαβε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών.  

Σε ανακοίνωση του ο ΠΑΣΠ αναφέρει πως «πρόσφατα η ΚΟΠ με ανακοίνωσή της επιχείρησε να διαψεύσει τις κατηγορίες που της προσάπτονται από πλευράς του ΠΑΣΠ ότι η ΕΕΔ, η οποία λειτουργεί υπό τη σκέπη της ομοσπονδίας, δεν έτυχε αναγνώρισης από τη FIFA. Στην ανακοίνωσή της ομοσπονδίας αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η FIFA ενέκρινε τους κανονισμούς λειτουργίας της Επιτροπής και κάλεσε μάλιστα όσους έχουν αντίθετη άποψη να αποφεύγουν δηλώσεις και υπονοούμενα που αφορούν στη λειτουργία της Επιτροπής, αφού «πρόκειται για ένα θεσμό, που πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποδείξει πως λειτουργεί δίκαια και αμερόληπτα και μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες».

Προσθέτοντας ότι «οι ισχυρισμοί, ωστόσο, της ΚΟΠ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έπειτα από τις τοποθετήσεις της ομοσπονδίας, ο ΠΑΣΠ, ως όφειλε, φρόντισε να επιβεβαιώσει εκ νέου τη θέση του ότι η ΕΕΔ δεν είναι αναγνωρισμένη από τη FIFA. Aυτό αναφέρει ρητά με επιστολή του προς τον ΠΑΣΠ ο διευθυντής νομικών της FIFPRO Ρόι Βέρμιρ, από τον οποίο ο Σύνδεσμος μας ζήτησε γνωμάτευση επί του συγκεκριμένου σοβαρού ζητήματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τη FIFPRO, το κατά πόσο μια ΕΕΔ κάποιας ομοσπονδίας, μέλους της FIFA, θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη και αμερόληπτη είναι απόφαση που λαμβάνεται από το FIFA DRC και όχι από την ίδια τη FIFA. Στην επιστολή τονίζεται ότι το FIFA DRC είναι το δικαστικό σώμα της FIFA το οποίο αποφασίζει επί εργατικών διαφορών μεταξύ ποδοσφαιριστών και σωματείων και δεν ελέγχεται από την παγκόσμια συνομοσπονδία».

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο υπό αναφορά θεσμός είναι ανεξάρτητος και απαρτίζεται από 15 αντιπροσώπους ποδοσφαιριστών, 15 αντιπροσώπους σωματείων που διορίζονται από τις ομοσπονδίες μέλη της FIFA, την ECA και το WLF. «Συνεπώς, όπως επιβεβαιώνει η ίδια η FIFPRO, η οποία διορίζει τα μισά μέλη του FIFA DRC, αυτή καθ’ αυτή η FIFA δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να αποφασίσει κατά πόσο η ΕΕΔ θα αναγνωριστεί ή όχι από το FIFA DRC καθώς και το ότι η ΕΕΔ ουδέποτε έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο δικαστικό όργανο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα μπορούν να συνεχίσουν να προσφεύγουν στο FIFA DRC. Η νομική γνωμάτευση της FIFPRO είναι, λοιπόν, ξεκάθαρη και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο ΠΑΣΠ».

Ως εκ τούτου, ο ΠΑΣΠ «καλεί για πολλοστή φορά την ΚΟΠ να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο όσον αφορά τη λειτουργία της ΕΕΔ και να προσέλθει με καλή θέληση και βούληση σε διάλογο με τον ΠΑΣΠ ώστε να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα. Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της λειτουργίας σημαντικών θεσμών που λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Οι εγωισμοί και οι ετσιθελισμοί μόνο ζημιά προκαλούν. Αντίθετα, ο διάλογος μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, ειδικά όταν επιδίωξη είναι η πρόοδος του κυπριακού ποδοσφαίρου και η εξασφάλιση δίκαιης αντιμετώπισης σωματείων και ποδοσφαιριστών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ