Συνέχεια στην προετοιμασία για τη Μεταρρύθμιση Διαχείρισης Δημόσιων Πόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης της μεταρρύθμισης διαχείρισης δημοσίων πόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο με τίτλο «Μεταρρύθμιση Διαχείρισης Δημόσιων Πόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία – Ανάπτυξη πλάνου ανά Υπουργείο και προετοιμασία για υλοποίηση της»

Το Εργαστήριο χαιρέτησε η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας  κ. Ρέα Γεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο της Μεταρρύθμισης, στο οποίο έχει δεσμευτεί το Γενικό Λογιστήριο. Η χρηματοοικονομική διαχείριση στο δημόσιο τομέα ανέφερε η κ. Γεωργίου είναι η προσπάθεια διαχείρισης των περιορισμένων πόρων με στόχο τη διασφάλιση της επίτευξης των απαιτούμενων αποτελεσμάτων οικονομικά και αποδοτικά και κατά τρόπο που να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών. Συνέχισε λέγοντας ότι η Δημόσια Χρηματοοικονομική Διαχείριση θα δίνει πάντοτε απεριόριστη τροφή για σκέψη πάνω στο κεντρικό πρόβλημα της στενότητας των πόρων και τις συνυφασμένες έννοιες της ανάπτυξης και της κατανομής.

Περαιτέρω η κ. Γεωργίου ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης για ένα κράτος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία. Αντίθετα, προκύπτει όπως είπε, ως μέρος ενός συνόλου ευρύτερων μεταρρυθμίσεων και συμπεριφορών που ενισχύουν τη δημόσια λογοδοσία για τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με τη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Αυτό το ταξίδι μετάβασης συνέχισε, δημιουργεί απαιτήσεις για οργανωτικές αλλαγές, στρατηγικό προγραμματισμό εισαγωγή νέων ρόλων και κανόνων και κυρίως την αλλαγή κουλτούρας προς τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Αυτό που αναμένεται από την παρούσα μεταρρύθμιση, τόνισε η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας είναι η παροχή των εργαλείων, των μεθοδολογιών και της υποστήριξης που χρειαζόμαστε ως άτομα που λαμβάνουν αποφάσεις για να μπορέσουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες, να σχεδιάζουμε και να ενεργούμε ως Μάνατζερς για όσα αφορούν το έργο της υπηρεσίας μας ο καθένας, αλλά και όλοι μαζί προς όφελος του Κύπριου Πολίτη.

Στη συνέχεια ο κ. Φίλιππος Κατράνης Υπεύθυνος του Έργου Διαχείρισης της Αλλαγής και Εκπαίδευσης, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης και τα επόμενα βήματα στη διαδρομή όλων των έργων που αποτελούν τη Χρηματοοικονομική Μεταρρύθμιση. Έκανε μια συνοπτική αναδρομή στους 3 πυλώνες στους οποίους εδράζεται η μεταρρύθμιση λέγοντας ότι στην ουσία με την υιοθέτηση της βάσης των δεδουλευμένων που είναι ο πρώτος πυλώνας, μπαίνουν κανόνες και τάξη στον τρόπο που παρουσιάζονται τα οικονομικά δεδομένα του κράτους, πράγμα που αναδεικνύει και θα αναδείξει θέματα που δεν είχαμε διαχειριστεί στο παρελθόν όπως τα περιουσιακά στοιχεία, οι χρεώστες, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις, κλπ. Με την διαφάνεια που δίνεται στα δημόσια οικονομικά, συνέχισε,  η πληροφόρηση πλέον θα είναι ορατή προς τον πολίτη και φυσικά προς τη βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα να διακρίνεται εύκολα ένα τμήμα που δημιούργησε νέα ροή εσόδων από αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων από ένα τμήμα που, για παράδειγμα, δεν είσπραξε €5εκ και δημιούργησε ζημιά για το δημόσιο.

Το σύστημα, ανέφερε,  συνέχισε είναι απαραίτητο ως ο δεύτερος πυλώνας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την πληροφόρηση που δημιουργείται και αποτελεί εργαλείο για να μειωθεί η σπατάλη χρόνου σε θέματα που δεν προσθέτουν αξία δίνοντας νέες δυνατότητες μέσω αυτοματοποίησης

Αυτά θα πρέπει όλοι μαζί να τα παρακολουθούμε, και κυρίως εσείς, τόνισε στους παρευρισκόμενους, ως τα άτομα που λαμβάνουν αποφάσεις οφείλετε να τα διαχειρίζεστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές των τμημάτων / υπηρεσιών ανέφερε ότι οι ομάδες του Γενικού Λογιστηρίου σε επίπεδο Υπουργείων έχουν συσταθεί ως ο τρίτος πυλώνας για να είναι δίπλα τους με στόχο να τους υποστηρίζουν πιο αποτελεσματικά σε αυτή την διαδρομή και να έχουν όλα τα εφόδια ώστε να μπορέσουν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό για την υπηρεσία του ο κάθε ένας και κατ’ επέκταση συνολικά για τον Κύπριο Πολίτη. Διαβεβαίωσε περαιτέρω για την προθυμία και την ετοιμότητα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας να στηρίξει τους οργανισμούς σε αυτή τη διαδρομή. Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, το εργαστήριο δίνει την ευκαιρία και την ευχέρεια σε όλους τους παρευρισκόμενους να αναφέρουν,  κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης στις ομάδες, τις ανάγκες τους ώστε να μπορέσει η υποστήριξη να είναι πιο αποτελεσματική.

Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η παρουσίαση του Μοντέλου Αλλαγής της FranklinCovey από τον κ. Άνθο Χατζηπαναγιώτου, Principal, Franklin Covey Cyprus. Αναδείχθηκαν οι φάσεις αποδοχής μιας αλλαγής, ξεκινώντας την πορεία από την υφιστάμενη κατάσταση ενός οργανισμού προς την υιοθέτηση της αλλαγής και την επακόλουθη αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στην νέα κατάσταση. Περαιτέρω η κ.Αντιγόνη Μακρυγιάννη, Γενική Διευθύντρια Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας,  σε παρέμβαση της επεσήμανε τη σημαντικότητα του ρόλου των Πυρήνων Αλλαγής και τα κριτήρια επιλογής τους. Αναλύθηκε δηλαδή το προφίλ και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι πυρήνες αλλαγής που θα ορισθούν σε επίπεδο κάθε Υπουργείου/Τμήματος/Υπηρεσίας για να είναι σε θέση να διευκολύνουν την προετοιμασία του Υπουργείου/Τμήματος/Υπηρεσίας τους.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι εμπειρογνώμονες Gillian Russell και Rob Allen,  οι οποίοι βασισμένοι στην εμπειρία της συνεργασίας τους με διευθυντικές ομάδες και χρηματοοικονομικούς διευθυντές σε κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες  το ταξίδι στη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση για ενδυνάμωση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και  βέλτιστες πρακτικές ώστε η υποστήριξη προς αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις να μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τον πολίτη. 

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τον καταρτισμό προκαταρκτικού Σχεδίου Δράσης για το κάθε Υπουργείο ξεχωριστά για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και την αποτελεσματική χρήση του συστήματος Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων.

Το εργαστήριο διοργανώθηκε μέσα στο πλαίσιο της σύμβασης « Μαθησιακή Υποστήριξη σε Οργανισμούς της Δημόσιας Διοίκησης για τη Διαχείριση της Αλλαγής» και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης με τίτλο «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η σύμβαση έχει διάρκεια 27 μηνών και υλοποιείται από την FranklinCovey, ως Ανάδοχο εταιρεία. 

Δειτε Επισης

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο & Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος: Συνέδριο Νομικού Δικαίου»
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Derby della Madonnina με σούπερ προσφορά από την In2Bet!
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
Εγκαίνια Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο