Ανοιξιάτικες Αλλεργίες Ματιών, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, τώρα που αλλάζει η εποχή και μπαίνουμε στην άνοιξη να αντιμετωπίζουμε διάφορες παθήσεις στα μάτια μας. Μια αρκετά μεγάλη μερίδα ενηλίκων αλλά και παιδιών, κάθε άνοιξη αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με τα μάτια τους, όπως ερεθισμούς, κοκκινίλες, δάκρυ, κνησμό ή αίσθημα καύσου, προκαλώντας τους έντονη ενόχληση για μέρες. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 30% των ενηλίκων και έως το 40% των παιδιών πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες

Αλλεργία, όπως ορίζεται από το Janeway’s Immunobiology είναι η παθολογική κατάσταση κατά τη οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Εμείς, καθώς μπήκαμε ήδη στην άνοιξη, σας παραθέτουμε τις πιο συχνές ανοιξιάτικες αλλεργίες καθώς και μερικούς τρόπους αντιμετώπισής τους, για να απολαύσετε όσο το δυνατόν πιο όμορφα την ανοιξιάτικη περίοδο.

Εποχική Αλλεργική επιπεφυκίτιδα:

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι από τις πιο συχνές εποχιακές αλλεργίες που αντιμετωπίζουμε την άνοιξη. Η αλλεργία αυτή προκαλείται λόγω της γύρης που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα και είναι αρκετά συχνή στην αρχή της άνοιξης.

Από τα πιο κοινά συμπτώματα αυτής της εποχιακής αλλεργίας είναι κνησμός (φαγούρα), ερυθρότητα στα μάτια, κάψιμο καθώς και παραγωγή ενός διαυγούς υγρού από τα μάτια μας. Αρκετές φορές, το κάψιμο και το αίσθημα του κνησμού είναι τόσο έντονο και ενοχλητικό, έτσι ώστε πολλά άτομα τρίβουν συχνά τα μάτια τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Παράλληλα, κάποιος που πάσχει από αυτή την αλλεργία μπορεί να παρουσιάσει έντονους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια καθώς και έντονη ευαισθησία στο έντονο φως αλλά και πρησμένα βλέφαρα. Ακόμη, κάποιος ο οποίος πάσχει από αυτή την αλλεργία μπορεί να εμφανίσει εκτός από τα πιο πάνω συμπτώματα, συνάχι και φτάρνισμα. 

Εαρινή κερατο-επιπεφυκίτιδα

Αυτή η αλλεργία είναι μια παρόμοιας φύσης αλλεργία με την επιπεφυκίτιδα, που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά, συνήθως αγόρια στην ηλικία των 3-4 ετών και υποχωρεί στην εφηβεία. Αρχίζει την άνοιξη, με την πρώτη γύρη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και αρκετές φορές, ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο!

Τα συμπτώματα της είναι παρόμοια με την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, καθώς περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, δακρύρροια και έντονα πρησμένα βλέφαρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να έχει και επιπλοκές στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, με αποτέλεσμα μερικές φορές ένα μόνιμο – πιο σοβαρό - πρόβλημα όρασης.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση των πιο πάνω αλλεργιών. Στις απλές – πιο καθημερινές - λύσεις είναι η χρήση κρύων κομπρέσων, το τακτικό εξωτερικό πλύσιμο των ματιών με άφθονο νερό καθώς και εσωτερική ύγρανση των ματιών με λιπαντικά δάκρυα.

Βέβαια, σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα ή δεν υποχωρούν, συστήνεται η επίσκεψη σε κάποιο οφθαλμίατρο, ο οποίος ενδεχομένως μπορεί να χορηγήσει διάφορα άλλα φάρμακα, όπως αντισταμινικά για αντιμετώπιση της αλλεργίας, καθώς και φάρμακα που σταθεροποιούν τα μαστικά κύτταρα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή και ήπια κορτοκοστεροειδή, τη γνωστή κορτιζόνη.

Εμείς, παραθέτουμε τα πιο κάτω που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τέτοιες παθήσεις ή και να περιορίσουμε τα συμπτώματά τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

  • Να αποφεύγουμε, όσο είναι δυνατόν βέβαια, την έκθεση μας σε αιτίες ή παράγοντες που μας προκαλούν αλλεργία, πχ γύρη.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών μας, καθώς με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τη μεταφορά αλλεργιογόνων ουσιών αλλά και μικροβίων στα μάτια μας καθώς και αποφυγή τριψίματός των ματιών μας.
  • Τακτικός καθαρισμός των κλιματιστικών μας συσκευών και των φίλτρων τους.
  • Κατά την διάρκεια των έντονων συμπτωμάτων , καλό είναι να αποφεύγουμε την χρήση φακών επαφής και να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά οράσεως μας. 

Παράλληλα, συστήνουμε στα άτομα που είναι επιρρεπείς στις πιο πάνω αλλεργίες, να επισκέπτονται προληπτικά τον γιατρό τους για ανανέωση της αγωγής τους και επανεξέταση της κατάστασής τους.

Τμήμα Οπτικών OJO sun&glasses

  

Δειτε Επισης

Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Derby della Madonnina με σούπερ προσφορά από την In2Bet!
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
Εγκαίνια Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας