«Closing the gap between fork and farm for circular nutrient lows -P2GreeN»-Κοινοπραξία 32 εταίρων από 12 χώρες

Μια κοινοπραξία 32 εταίρων από 12 χώρες της ΕΕ και την Ελβετία ξεκινάει αυτόν τον Δεκέμβριο το τετραετές ευρωπαϊκό έργο με τίτλο «Closing the gap between fork and farm for circular nutrient lows - P2GreeN». Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 8,4 εκατ. ευρώ (με συμμετοχή ευρωπαϊκών πόρων 7,25 εκατ. ευρώ), φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα υγρά αστικά απόβλητα για να παράγει ασφαλή λιπάσματα βιολογικής προέλευσης. 

Η κοινοπραξία αποτελείται από ερευνητικούς οργανισμούς, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, δήμους (μεταξύ αυτών και των Παρισίων), μία ΜΚΟ και έναν αγροτικό συνεταιρισμό. O MKO CIP Citizens in Power συμμετέχει στο έργο με κύριο ρόλο την διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.

Σταδιακή απεξάρτηση από τα αζωτούχα λιπάσματα

Ως γνωστόν, το σύστημα των θρεπτικών στοιχείων στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων σήμερα είναι γραμμικό. Τα τρόφιμα παράγονται με τη βοήθεια χημικών λιπασμάτων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να παραχθούν, ενώ η αλυσίδα ολοκληρώνεται εκεί. Η βασική ιδέα πίσω από το έργο είναι η ανάπτυξη ενός κυκλικού συστήματος, που θα μειώσει τις δαπάνες για την παραγωγή λιπασμάτων και τις επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, περιορίζοντας παράλληλα και τη σπατάλη των πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία υγρών αστικών αποβλήτων.

Με την κατάλληλη επεξεργασία των λυμάτων, τα θρεπτικά στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτά θα ανακτηθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων. Το έργο θα εστιάσει στο άζωτο (N) και στον φώσφορο (P), στοιχεία τα οποία ενώ είναι πολύ σημαντικά για τη γεωργική παραγωγή, είναι ταυτόχρονα και ρυπογόνα για τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα. Στόχος είναι να αναπτυχθούν και να παρουσιαστούν βιώσιμες, αειφόρες προσεγγίσεις για την ανάκτηση των στοιχείων αυτών από υγρά αστικά απόβλητα σύμφωνα με την αρχή “μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε πρώτη φάση σε τρεις πιλοτικές περιοχές στη Σουηδία, στη Γερμανία και στην Ισπανία. Στη συνέχεια, τα εξαγόμενα συμπεράσματα θα εξεταστούν ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής τους σε τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό C.I.P. Citizens in Power στο info@citizensinpower.org ή να επισκεφθείτε τις σελίδες: https://www.citizensinpower.org/https://www.facebook.com/citizensinpower

Δειτε Επισης

Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Derby della Madonnina με σούπερ προσφορά από την In2Bet!
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
Εγκαίνια Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας