Κορωνοϊός και τσιγάρο-Η εξήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Ειδική αναφορά στους καπνιστές έκανε χθες ο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας , σημειώνοντας ότι έχει γίνει γνωστό από ερευνητικές εργασίες ότι οι καπνιστές «υπερεκφράζουν αυτό τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο κορονοϊός».

Με απλά λόγια όσοι καπνίζουν έχουν δημιουργήσει στον οργανισμό τους μεγαλύτερη ευαισθησία στο να προσβληθούν από τον ιό. Τα γεγονός αυτό αναγάγει την ομάδα των ασθενών μεταξύ εκείνων που μπορούν πιο εύκολα να να νοσήσουν χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι ο οργανισμός τους δεν θα «παλέψει» τον εισβολέα όπως οι υπόλοιποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ

Όπως ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας «Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα, δηλαδή έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα». Συμπληρώνει ακόμη ότι αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά ότι μπορεί να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα.

«Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός στον οργανισμό», αναφέρει.

Ο καθηγητής τονίζει παράλληλα ότι η διαπίστωση για τους καπνιστές αποδεικνύεται πειραματικά ενώ δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα από κάποια μεγάλη μελέτη. Το ζήτημα τον καπνιστών είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς πέρα από τον κίνδυνο για την υγεία τους, τους μετατρέπει επίσης «εύκολους» φορείς του ιού.

Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε το ρυθμό διασποράς, το ότι καπνίζουν ακόμη πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν είναι και ότι καλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1
To TikTok περνάει στην αντεπίθεση-Επικαλείται την πρώτη τροπολογία και ετοιμάζεται για μάχη
Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok-Το παρασκήνιο του «Ψυχρού Πολέμου» με Κίνα
Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ
Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας