Κυριακή 12 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κορωνοϊός και τσιγάρο-Η εξήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα

  15/03/2020 10:28
Κορωνοϊός και τσιγάρο-Η εξήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Κορωνοϊός και τσιγάρο-Η εξήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα

  15/03/2020 10:28

Ειδική αναφορά στους καπνιστές έκανε χθες ο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας , σημειώνοντας ότι έχει γίνει γνωστό από ερευνητικές εργασίες ότι οι καπνιστές «υπερεκφράζουν αυτό τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο κορονοϊός».

Με απλά λόγια όσοι καπνίζουν έχουν δημιουργήσει στον οργανισμό τους μεγαλύτερη ευαισθησία στο να προσβληθούν από τον ιό. Τα γεγονός αυτό αναγάγει την ομάδα των ασθενών μεταξύ εκείνων που μπορούν πιο εύκολα να να νοσήσουν χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι ο οργανισμός τους δεν θα «παλέψει» τον εισβολέα όπως οι υπόλοιποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ

Όπως ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας «Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα, δηλαδή έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα». Συμπληρώνει ακόμη ότι αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά ότι μπορεί να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα.

«Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός στον οργανισμό», αναφέρει.

Ο καθηγητής τονίζει παράλληλα ότι η διαπίστωση για τους καπνιστές αποδεικνύεται πειραματικά ενώ δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα από κάποια μεγάλη μελέτη. Το ζήτημα τον καπνιστών είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς πέρα από τον κίνδυνο για την υγεία τους, τους μετατρέπει επίσης «εύκολους» φορείς του ιού.

Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε το ρυθμό διασποράς, το ότι καπνίζουν ακόμη πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν είναι και ότι καλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας