Η στρατηγική των κλιμακωτών μέτρων και το ευκταίο σενάριο για την Κύπρο

Με έντονο απόηχο ήταν το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, με κόμματα αλλά και πολίτες, μεμονωμένα στα κοινωνικά δίκτυα, να δηλώνουν την απογοήτευση τους, επισημαίνοντας πως περίμεναν πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις, όμοιες με αυτές που λήφθηκαν στην Ελλάδα ή ενδεχομένως και στην Ιταλία.
 
Πώς αποφασίζει όμως τα μέτρα η Κυβέρνηση, ποια δεδομένα λαμβάνει υπόψη και πότε προβλέπεται να επανεξετάσει τις οδηγίες της;
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν σε εκείνο το γκρουπ των χωρών που έλαβε αποφάσεις πολύ πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο. Μάλιστα και τότε έγινε δέκτης αρνητικών σχολίων από μερίδα πολιτών, κοινωνικών συνόλων αλλά και κομμάτων για υπερβολικά μέτρα που λήφθηκαν με μη επιστημονικά κριτήρια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Ακόμα και στο οδόφραγμα βρέθηκε μια ομάδα πολιτών, απαιτώντας το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, την ώρα που στα κατεχόμενα έκαναν παντιέρα και έφτασαν μέχρι και τον ΟΗΕ για να καταγγείλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος, υπήρχαν φωνές ακόμα και από βουλευτές αλλά και πολιτευτές. Βουλευτές και πολιτευτές, πάντως, που σήμερα ανήκουν στην ομάδα που απαιτεί να μπει η Κύπρος σε καραντίνα «για να γλιτώσουμε».
 
Βέβαια, κανένας από τους πιο πάνω δεν σχολίασε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ψευδοκράτος, για κλείσιμο άλλων δύο οδοφραγμάτων, καθώς και την απαγόρευση σε Ελληνοκύπριους να εισέρχονται στα ελεγχόμενα από τον τουρκικό στρατό κατεχόμενα εδάφη μας.
 
Πώς λαμβάνονται τα μέτρα  
Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Κύπρο τα μέτρα για τον κορωνοϊό, λαμβάνονται σταδιακά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι ειδικοί επιδημιολόγοι παρακολουθούν την κατάσταση και αναλόγως, προχωρούν με εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση για κλιμάκωση ή μη κλιμάκωση.
 
Η Κύπρος, αυτή τη στιγμή, μετρά 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία είναι εισαγόμενα, ή επαφές ανθρώπων οι οποίοι ήταν σε περιορισμό ή επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 
Από νωρίς προχώρησε στην κατηγοριοποίηση των χωρών, τοποθέτησε θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια, περιόρισε για να μπορεί να ελέγχει τις διελεύσεις από τα αεροδρόμια και τα οδοφράγματα και το σύστημα αποδεικνύεται ότι αποδίδει.
 
Κι αυτό, διότι, κάποια από τα εισαγόμενα κρούσματα εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια, ενώ η ιχνηλάτηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα απέδωσε καρπούς, αφού έγιναν πάνω από 800 έλεγχοι και επιβεβαιώθηκαν όσοι ήταν φορείς του ιού. Την ίδια ώρα πονοκέφαλο για τους αρμοδίους εξακολουθεί να αποτελεί το ορφανό κρούσμα του οδηγού ταξί στην Πάφο, για το οποίο ενδεχομένως να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις εντός των ημερών.
 
Πότε τα μέτρα θα γίνουν πιο αυστηρά
Κοιτάζοντας την κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα διαπιστώσει κανείς πως όπως και στην περίπτωση της Κύπρου τα μέτρα λήφθηκαν σταδιακά. Αρχικά ορίζονται τα Νοσοκομεία αναφοράς, οι χώροι καραντίνας, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα σε σημεία εισόδου στη χώρα και αναλόγως της κατάστασης η λίστα των μέτρων επικαιροποιείται.
 
Αν εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα κάποια εκ των οποίων ορφανά, λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα και προχωρά σε κλείσιμο σχολείων, περιορισμούς στις συναθροίσεις, αυστηρότερα μέτρα σε Νοσοκομεία κτλ.
 
Αν η κατάσταση με τα ορφανά κυρίως κρούσματα ξεφύγει, τότε η κυβέρνηση κάθε χώρας προχωρεί στο επόμενο στάδιο και λαμβάνει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, με αυστηρούς περιορισμούς σε αεροδρόμια, κλείσιμο χώρων συνάθροισης, θέτοντας ουσιαστικά τη χώρα σε καραντίνα.
 
Αυτό είναι δηλαδή το επόμενο στάδιο των μέτρων, που ενδεχομένως, να τεθεί σε εφαρμογή αν υπάρξει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων με πολλά εκ των οποίων είναι ορφανά. Εκεί είναι που δημιουργούνται και τα προβλήματα στα Νοσοκομεία και το σύστημα υγείας της κάθε χώρας δοκιμάζεται. Στην Ελλάδα, αν και υπήρξε μεγάλη αύξηση το σύστημα υγείας αντέχει, ενώ σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ιταλίας, τη Λομβαρδία, η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη, το σύστημα υγείας κατέρρευσε και οι γιατροί πλέον βρίσκονται μπροστά από τεράστια διλήμματα για το ποιον θα πρωτοβάλουν στην Εντατική.
 
H Βρετανική λογική
Την ώρα που σχεδόν όλη η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα που κοστίζουν οικονομικά αλλά έχουν και συνέπειες στην κοινωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει απλώς θεατής, ακροβατώντας σε ένα λεπτό σχοινί. Δηλαδή αφήνει ένα μέρος του πληθυσμού να ανοσοποιηθεί και ταυτόχρονα παρακολουθεί την ροή των σοβαρών κρουσμάτων στα Νοσοκομεία. Βέβαια όταν δει πως η κατάσταση πάει να ξεφύγει, τότε θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα.
 
Η αλήθεια βέβαια είναι κάπου στη μέση. Το ιδανικό για μια χώρα θα ήταν να λάβει μεν μια σειρά μέτρων που δεν θα διαλύει την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό, χωρίς όμως να βάλει λουκέτο στη χώρα και παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αλλάζει την στρατηγική της.
 
Διότι, ακόμα και σε κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων να μπει η χώρα και δη η Κύπρος, αυτό δεν θα αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αφού ο ιός πάλι θα κυκλοφορεί και όταν μπει στην χώρα μετά από ένα ή δύο μήνες, πάλι θα εξαπλωθεί, αφού οι πολίτες δεν θα έχουν τα αντισώματα για να τον αντιμετωπίσουν.
 
Ποιο ποσοστό του πληθυσμού θα νοσήσει
Εξάλλου, καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ η οποία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτίμησε πως από τον κορωνοϊό ενδέχεται να νοσήσουν πάνω από 58 εκατομμύρια Γερμανοί, ποσοστό δηλαδή κοντά στο 70%.
 
Για την Κύπρο, δεν υπάρχουν ανάλογες εκτιμήσεις. Πάντως το ενδεχόμενο να νοσήσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν παύει να είναι ορατό. Από αυτό, το σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιδημιολόγοι το 80% περνά τον κορωνοϊό ως μια απλή γρίπη, ένα μικρότερο ποσοστό θα νοσήσει πιο σοβαρά ενώ ακόμη μικρότερο ποσοστό θα νοσήσει πολύ σοβαρά.
 
Βέβαια, η κρίσιμη ώρα είναι η ώρα της εξάπλωσης του ιού που θα πρέπει να βρει το σύστημα υγείας έτοιμο για να αντεπεξέλθει στα ιδιαίτερα δύσκολα περιστατικά που θα κληθεί να διαχειριστεί.
 
Όσο πιο αραιή και αργή θα είναι η εξάπλωση του ιού τόσο ποιο εύκολα και η Κύπρος θα ξεπεράσει τον ιό. Εδώ είναι που έρχεται και η προσωπική ευθύνη του καθενός, να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να εφαρμόζει κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη