ΑΠΟΕΛ: Πριν «σκαρτάρουμε» τον Ζαχίντ, ας τον δούμε στη θέση του

Τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών που στα πρώτα στάδια της παρουσίας τους στην Κύπρο κρίθηκαν από τους… ειδικούς της κερκίδας και των Μέσων Ενημέρωσης ως ανεπαρκείς είναι πολλά.
 
Πιο τρανό παράδειγμα ο Νούνο Μοράις, ο οποίος ήρθε ως όνομα από την Τσέλσι στον ΑΠΟΕΛ ταλαιπωρήθηκε και κατακρίθηκε για τις εμφανίσεις του στις θέσεις του κεντρικού αμυντικού και του δεξιού μπακ, βρέθηκε κοντά στην πόρτα εξόδου από τον «Αρχάγγελο» για να έρθει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να τον χρησιμοποιήσει στη θέση του επιτελικού μέσου.
 
Η συνέχεια της πορείας του Πορτογάλου στον ΑΠΟΕΛ είναι γνωστή και δίκαια κρίνεται από την πλειοψηφία των φίλων της ομάδας ως ο πολυτιμότερος σε απόδοση και διάρκεια ξένος που φόρεσε τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ.
 
Είναι, άλλωστε, ο μοναδικός που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις ιστορικές επιτυχίες της ομάδας σε Κύπρο και Ευρώπη από το 2009 μέχρι σήμερα. Τα ίδια, πάνω κάτω, ισχύουν και για τους Καρλάο και Βάτερμαν.
 
 
Ήδη, οι… προπονητές της κερκίδας χαρακτήρισαν αποτυχημένη τη μεταγραφή του Γκαγιάς Ζαχίντ. Ο Πακιστανός έπαιξε δύο παιχνίδια βασικός (με Σαλαμίνα και Ανόρθωση) και ως αλλαγή με τη Ρεάλ στο «Μπερναμπέου».
 
Ο ΑΠΟΕΛ πλήρωσε μισό εκατομμύριο για να τον πάρει από τη Βαλερένγκα και οι απαιτήσεις προς το πρόσωπο του είναι αρκετές. Η αλήθεια είναι πως, μέχρι στιγμής, κινήθηκε σε ρηχά νερά. Αν ο Σάλαϊ, με εξαίρεση τον αγώνα στη Μαδρίτη όπου ήταν κακός, έδειξε δείγματα γραφής, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον 22χρονο μεσοεπιθετικό που μεγάλωσε στη Νορβηγία.
 
Όμως, κανείς ποδοσφαιριστής δεν «τελειώνει» μετά από τρία παιχνίδια. Πολύ περισσότερο ένας παίκτης που χρησιμοποιήθηκε στα άκρα της επίθεσης και δείχνει να είναι έξω από τα νερά του.
 
Ο Ζαχίντ θα φανερώσει τα χαρίσματα του αγωνιζόμενος είτε ως επιτελικός μέσος, είτε ως δεύτερος επιθετικός σε σχηματισμό 4-4-2 ή 3-5-2. Ο Δώνης δεν είναι τυχαίος προπονητής και σαφέστατα έχει βγάλει τα συμπεράσματα του. Με τους Εφραίμ και Όαρ παροπλισμένους και τον Αλωνεύτη να χρειάζεται ανάσες ο Ελλαδίτης πορεύτηκε με τον Πακιστανό στα φτερά για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα πρωταθλήματος.
 
Δεν θα αργήσει η ώρα που θα δώσει στον Ζαχίντ την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις αρετές του ως επιτελικός μέσος και να αποδείξει αν όντως αξίζει μια θέση στην ενδεκάδα του ΑΠΟΕΛ.
 
Είναι ικανή η μετατόπιση ενός ποδοσφαιριστή λίγα μέτρα στο γήπεδο να φέρει ποδοσφαιρική ανάσταση; Την απάντηση την έδωσε ο Εμπεσίλιο που παράπαιε στο δεξί φτερό επί Μπέιν και εξελίχθηκε σε κορυφαίο του ΑΠΟΕΛ σε ρόλο επιτελικού.
 
Μουρμούρα για δύο
Ο ΑΠΟΕΛ θα δυσκολευτεί πολύ, πάρα πολύ ν’ αντικαταστήσει το Νούνο Μοράις όταν έρθει η ώρα της αποχώρησης του και αυτό φαίνεται κάθε φορά που μένει στον πάγκο ο Πορτογάλος.
 
Ο Φαρίας αποκτήθηκε για να δώσει ανάσες στον αρχηγό του ΑΠΟΕΛ με τον Δώνη να του δίνει λεπτά συμμετοχής πότε αφήνοντας στον πάγκο τον Μοράις και πότε τον Βινίσιους. Ο Αργεντινός βγήκε εκτός της πατρίδας του για πρώτη φορά και με το «καλημέρα» βρέθηκε να παίζει σε μια ομάδα που η ήττα είναι απαγορευμένη λέξη.
 
 
Είναι κλασσικός Λατινοαμερικάνος «κόφτης» που τρέχει ασταμάτητα, παίζει δυνατά και πολλές φορές πέραν του κανονικού, αλλά δεν έχει την ηρεμία και την ικανότητα να προωθήσει το παιχνίδι της ομάδας του.
 
Ο χρόνος θα κυλήσει υπέρ του και εφόσον δεν βελτιωθεί όταν εγκλιματιστεί πλήρως στις συνθήκες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα δυσκολευτεί να στεριώσει στον «Αρχάγγελο».
 
Σε αντίθεση με τον Αργεντινό, ο Μίκαελ Ποτέ ξέρει που ήρθε εντούτοις δεν θυμίζει σε τίποτα τον επιθετικό που έκανε «παπάδες» προ τριετίας στην Ομόνοια. Ο ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί να βγάλει ολόκληρη σεζόν βασιζόμενος στον Ιγκόρ ντε Καμάργκο και εφόσον δεν βρει επαφή με τα δίκτυα ο Αφρικανός φορ θα έχει πρόβλημα στη συνέχεια.
 
Οι «ξεχασμένοι»
Μπόλικη μουρμούρα από τους φίλους του ΑΠΟΕΛ γίνεται για τους Λούκας Σόουζα και Ανδρέα Μακρή. Ο Βραζιλιάνος μέσος προέρχεται από μεγάλη αποχή και χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης.
 
Οι «γαλαζοκίτρινοι» χειρίζονται προσεκτικά την περίπτωση του, ούτως ώστε όταν επιστρέψει να είναι σε θέση ν’ ανεβάσει την ποιότητα της ομάδας. Άλλωστε, δεν υπάρχει λογική χρησιμοποίησης του ενωρίτερα από την στιγμή που δεν είναι, ακόμα, σε θέση να προσφέρει.
 
Όσον αφορά τον Ανδρέα Μακρή πολύ πιθανόν να δικαιούταν περισσότερα λεπτά συμμετοχής από τα εφτά του Σούπερ Καπ. Είναι μόλις 21 ετών και έχει ν’ ανταγωνιστεί σπουδαίους επιθετικούς. Τα παραδείγματα των Πιέρου Σωτηρίου και Νικόλα Ιωάννου οι οποίοι δούλεψαν σκληρά και από τον πάγκο έγιναν πρωταγωνιστές του ΑΠΟΕΛ αποτελούν φάρο για τον Κύπριο επιθετικό.