Ο Πιέρος αποσόβησε την Εθνική ξεφτίλα από τους ερασιτέχνες του Γιβραλτάρ

Μια από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου παραλίγο να γραφτεί στο Στάδιο Algarve στην ομώνυμη Πορτογαλική πόλη που αποτελεί έδρα του Γιβραλτάρ στους επίσημους αγώνες του.
 

Η Εθνική Κύπρου με γκολ του Πιέρου Σωτηρίου στο 87’ κέρδισε 2-1 με την ψυχή στο στόμα μια ομάδα που αποτελείτε κυρίως από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και πριν τον αγώνα με την Κύπρο είχε απολογισμό γκολ 2-22. 
 
Η Κύπρος παρέμεινε στην τέταρτη θέση του ομίλου και έφτασε τους 7 βαθμούς. 
 
Προβάδισμα με αυτογκόλ του τελωνειακού υπάλληλου 
Η Κύπρος μπήκε ορεξάτα στην αναμέτρηση και με εμπνευστή τον Χαραλαμπίδη επέβαλε τον ρυθμό της. Στο 10’ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ευτύχησε ν’ ανοίξει το σκορ με δόση τύχης, όταν η σέντρα του αρχηγού κατέληξε στα δίκτυα μετά από πισινή κεφαλιά του Τσιπολίνα.
 
Στο 15’ ακυρώθηκε ως οφσάιντ γκολ του Πιέρου Σωτηρίου με κεφαλιά μετά από σέντρα του Νικόλα Ιωάννου από αριστερά, με τον φορ της Εθνικής να είναι ελάχιστα εκτεθειμένος.
 
Η Κύπρος συνέχισε να πιέζει για δεύτερο γκολ και έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Χαραλαμπίδη να σκοράρει, όταν ο ακραίος επιθετικός της ΑΕΚ έκανε υπέροχη ατομική προσπάθεια και με δυνατό σουτ εκτός περιοχής σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι.
 
Κόντρα στη ροή του αγώνα το Γιβραλτάρ ισοφάρισε 1-1 με τον… φοιτητή Ερνάντες να πλασάρει υπέροχα τον Παναγή μετά από εξαιρετική κάθετη πάσα του Γουόλκερ.
 
Η ισοφάριση έδωσε «φτερά» στα πόδια των γηπεδούχων που ανέλαβαν την κυριαρχία και πίεσαν για δεύτερο τέρμα, όμως βρήκαν σε ετοιμότητα τον Παναγή σε δύο περιπτώσεις. Ιδιαίτερα στο 39’ ο πορτιέρε της Ομόνοιας «απογειώθηκε» για να διώξει σε κόρνερ το σουτ του Γουόλκερ.
 
Κάκιστη και απογοητευτική
Τραγική ήταν η Εθνική Κύπρου στο δεύτερο ημίχρονο. Από ταο 46’ μέχρι το 75’ η Κύπρος ήταν χαμένη στον αγωνιστικό χώρο, δεν απείλησε ούτε μια φορά και από τύχη δεν βρέθηκε πίσω στο σκορ.
 
Μάλιστα, το Γιβραλτάρ έχασε τρομερή ευκαιρία στο 56’ όταν το φάουλ του Γουόλκερ κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Παναγή, ενώ στη συνέχεια της φάσης η μπάλα βρήκε στο πόδι του Αρτυματά και κατευθύνθηκε στο αριστερό κάθετο δοκάρι της Κύπρου.
 
Στο 75’ ο Λαΐφης έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία της Εθνικής στην επανάληψη όταν γύρισε υπέροχα το σώμα, όμως το σουτ του πέρασε μόλις δίπλα από το κάθετο δοκάρι. Στο 83’  Μακρής έκανε κοντινό πλασέ, όμως βρήκε σε ετοιμότητα τον Ιμπραχίμ, ενώ στο 84΄ η κεφαλιά του Σωτηρίου πέρασε ελάχιστα έξω.
 
Λύτρωση με Πιέρο
Στο 87' ο Πιέρος Σωτηρίου με καρφωτή κεφαλιά μετά από σέντρα του Τζέισον Δημητρίου έστειλε την μπάλα στα δίκτυα και έσωσε την Κύπρο από ένα ντροπιαστικό αποτέλεσμα.  
 
ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ:  Ιμπραΐμ, Γκαρσία, Τ.Τσιπολίνα, Μπάρτον, Ρ. Κασιάρο (81' Κούμπς), Ρ.Τσιπολίνα, Λ. Κασιάρο, Γουόλκερ, Ολιβέρο, Μπάρνετ, Ερνάντες.
 
ΚΥΠΡΟΣ: Παναγή, Δημητρίου, Λάιφης, Μερκής,  Ιωάννου, Αρτυματάς (82' Μυτίδης), Μαρκάσα (61' Αλεξάνδρου), Χ.Κυριάκου, Χαραλαμπίδης, Χριστοφή (73' Μακρής), Σωτηρίου.