Ο υπάλληλος τελωνείου που σκόραρε για την Εθνική Κύπρου

Με αυτογκόλ του τελωνειακού υπάλληλου, Ρόι Τσιπολίνα, η Εθνική Κύπρου προηγήθηκε στο 10' του Γιβραλτάρ στον αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Το 1-1 στο 30' πέτυχε ο Άντονι Ερνάντες, ο οποίος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Γιβραλτάρ και είναι φοιτητής. 
 
 
 
Οι αντίπαλοι της Κύπρου είναι… ερασιτέχνες. Ίσως η πιο αδύναμη ομάδα της Ευρώπης. Αλλά, την μπάλα τη γνώρισαν πολύ πριν από εμάς. Αγαπούσαν και απολάμβαναν το σπορ εν ειρήνη. Ώσπου φάνηκαν τα λεφτά της UEFA. Ποιο είναι το Γιβραλτάρ; 
 
Εκεί που η Ευρώπη ακουμπά την Αφρική και η Μεσόγειος χωρίζεται από τον Ατλαντικό, εκεί όπου παντρεύτηκαν ο Τζον Λένον με την Γιόκο Ονο το ’69, εκεί που οι αρχαίοι πίστευαν οτι τελειώνει ο κόσμος, παίζουν ποδόσφαιρο από το 1892. Τους το έμαθαν οι Αγγλοι, πολύ πριν το γνωρίσουμε εμείς. Αν είχαμε την εντύπωση οτι το Γιβραλτάρ είναι «άμπαλο», αυτή οφείλεται στην άρνηση -μέχρι προσφάτως- της UEFA και της FIFA να του ανοίξουν τις αγκαλιές τους.
 
Τι γίνεται όταν παίζουν στην Πορτογαλία; Στο εναρκτήριο ματς των προκριματικών κόντρα στην Ελλάδα, είχαν ταξιδέψει περίπου 5.000 οπαδοί των (τυπικά) γηπεδούχων. Σχεδόν το 1/6 του συνολικού πληθυσμού αυτού του μικροσκοπικού κρατιδίου.
 
Είναι η παρθενική του εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η FIFA δέχθηκε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Γιβραλτάρ ως μέλος της μόλις εφέτος, ενώ η UEFA της άνοιξε τις πόρτες της το 2013. Δεκαπέντε χρόνια πάλευε να βγει από τη διεθνή απομόνωση, αν και είναι από τις πιο παλιές της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1895, δεκατέσσερα χρόνια πριν από την αντίστοιχη ισπανική και 31 νωρίτερα από τη δική μας, την ΕΠΟ.
 
Το Euro 2016 ήταν η πρώτη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε η εθνική ομάδα του Γιβραλτάρ. Τρόπον τινά, αυτή η εμπειρία ήταν τραυματική: Στην προκριματική φάση έχασε και στα δέκα ματς που έδωσε, σκόραρε μόλις δύο γκολ και δέχθηκε… 56. Σε αυτό το Μουντιάλ, το Γιβραλτάρ έχει έναν… εθνικό στόχο: να κατακτήσει -έστω- μια ισοπαλία, να πανηγυρίσει τον πρώτο του βαθμό. 
 
Ερασιτέχνες
Από τους 23 παίκτες που έχουν κληθεί, οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες ή ημιεπαγγελματίες. Ελάχιστοι αγωνίζονται εκτός Γιβραλτάρ, όπως ο 24χρονος τερματοφύλακας Τζέιμι Ρόμπα, ο οποίος υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στην αγγλική Τορκί (Conference), ο 25χρονος αμυντικός Τζέιμι Μπόζιο, που βγάζει το ψωμί του στην… ένατη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, και ο μέσος Τζέικ Γκόσλινγκ στη Δ’ Κατηγορία της Αγγλίας. Οι υπόλοιποι κάνουν κι άλλες δουλειές για να ζήσουν. Ο επιθετικός Λι Κασκιάρο (ο πιο χαρισματικός του Γιβραλτάρ), είναι συνοριοφύλακας.
 
Για να παίξει κάποιος στην εθνική Γιβραλτάρ, θα πρέπει να είναι κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου, να έχει γεννηθεί στο κρατίδιο ή να έχει γονείς ή παππούδες από εκεί. Αλλιώς, να έχει φοιτήσει για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών σε σχολείο του Γιβραλτάρ.
 
Οι 25 από τους 32 ποδοσφαιριστές που έχουν κληθεί στην εθνική ομάδα του Γιβραλτάρ την τελευταία τριετία, ανήκουν στην πρωταθλήτρια της χώρας. Η Λίνκολν Ρεντ Ιμπς έχει κατακτήσει τα 13 πιο πρόσφατα πρωταθλήματα -20 στο σύνολο- ενώ η δεύτερη δύναμη είναι η Γιουρόπα, η οποία δεν πήγε καθόλου άσχημα στα προκριματικά του Europa League, και λίγο έλειψε να βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού.
 
H Λίνκολν, η οποία… λαχτάρησε τη Σέλτικ στον έναν από τους δυο αγώνες τους, είναι και το πιο πλούσιο κλαμπ του Γιβραλτάρ. Πέρυσι κατέγραψε ρεκόρ εσόδων, ύψους 550.000 ευρώ. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της κάνει sold out, με τα εισιτήρια να κοστίζουν 15 και 5 λίρες. Τα έσοδα όλων των υπόλοιπων ομάδων δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.
 
Πρωτεύουσα του στοιχήματος 
Αν και στο ποδόσφαιρο είναι ακόμα… χωριό, το Γιβραλτάρ έχει γίνει -εδώ και πολλά χρόνια- πρωτεύουσα του στοιχήματος.
H πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου του Γιβραλτάρ είναι ερασιτεχνική, και σε αυτή αγωνίζονται άλλοτε οκτώ κι άλλοτε δώδεκα ομάδες. Έχει και χορηγό, παρακαλώ: μια ασφαλιστική εταιρεία, από τη φίρμα της οποίας ονομάστηκε Argus Insurance Premier Division. Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1907, με νικήτρια την Πρινς οφ Γουέιλς. Ταυτοχρόνως θεσμοθετήθηκε και η διοργάνωση του Κυπέλλου, που είναι γνωστή ως Ροκ Καπ.
 
Το γήπεδο του κρατιδίου που φιλοξένησε τις δυο αυτές διοργανώσεις επί δεκαετίες, προήλθε από τη διαμόρφωση του ιπποδρομίου, στη σκιά του Βράχου του Γιβραλτάρ. Θυμίζει λίγο το… Ελ Πάσο της Καλλιθέας. Προσφάτως κατασκευάστηκε ένα δεύτερο -πολύ μικρής χωρητικότητας κι αυτό, αλλά πιο σύγχρονο- ακριβώς στο Europa Point, το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Το ένα τέρμα του «βλέπει» στη Μεσόγειο και το άλλο στον Ατλαντικό.
 
Η ποδοσφαιρική ζωή κυλούσε ήρεμα. Στις δυο τρεις μεγαλύτερες ομάδες, οι ποδοσφαιριστές ήταν ημιεπαγγελματίες. Στις υπόλοιπες, κανένας δεν πληρωνόταν σε χρήμα. Μόνο σε είδος. Για τις υπηρεσίες τους, οι παίκτες έπαιρναν παπούτσια, αθλητικά είδη ή φαγητό. Μέχρι που το Γιβραλτάρ έγινε δεκτό από την UEFA, οπότε η πρώτη -στη βαθμολογία- ομάδα θα έβγαινε στο Champions League, και η δεύτερη στο Europa.
 
Από την ώρα που άνοιξαν οι κάνουλες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, το πρωτάθλημα του Γιβραλτάρ έχασε την αθωότητά του και γέμισε εντάσεις. Ιδίως μετά την απόφαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να ξαναμοιράσει τη -σημαντική, πλέον- πίτα των εσόδων. Η μόνιμη πρωταθλήτρια, η Λίνκολν, ήταν η πρώτη που αντέδρασε. Με το επιχείρημα ότι τόσα χρόνια δαπανούσε τα περισσότερα χρήματα, για να κατακτά τίτλους χωρίς οικονομικό αντίκρισμα. Και τώρα, που η UEFA έβγαλε το πορτοφόλι της, πάνε να της αρπάξουν τα κέρδη που δικαιούται.
 
Η UEFA έχει δεσμευθεί πως θα συνδράμει στην κατασκευή γηπέδου διεθνών προδιαγραφών, ενώ ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, υποσχέθηκε πάγια βοήθεια ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.
 
Αν και στο ποδόσφαιρο είναι ακόμα… χωριό, το Γιβραλτάρ έχει γίνει -εδώ και πολλά χρόνια- πρωτεύουσα του στοιχήματος. Ακόμη και πριν από το ευρώ, το κρατίδιο στήριζε τη βιωσιμότητά του στις φοροελαφρύνσεις που παρέχει σε κάθε είδους μπίζνες. Μετά το 2000, απέκτησε και… εξειδίκευση ως φορολογικός παράδεισος για εταιρείες online gaming και στοιχηματισμού.
 
Η άλλη μεγάλη πηγή εσόδων, είναι ο τουρισμός. Χάρη στην… ιντριγκαδόρικη θέση του και στον επιβλητικό μονολιθικό βράχο των 500 μέτρων που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πολιτεία του, το Γιβραλτάρ υποδέχεται περί 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, έστω και για μονοήμερη εκδρομή.
 
Δεν είναι ψαράδες!
Ιστορική έχει μείνει η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Γιβραλτάρ. Ήταν για τα προκριματικά του Euro και ο αγώνας κόντρα στην Πολωνία ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας για την εθνική ομάδα.
Viral είχε γίνει η φωτογραφία που δείχνει ότι από τους 11 παίκτες που είχαν ξεκινήσει στο ιστορικό εκείνο παιχνίδι μόνο δύο ήταν ποδοσφαιριστές. Οι άλλοι 9 είχαν άλλο ως κύριο επάγγελμα.
 
Παράλληλα κατέρρευσε ο μύθος ότι είναι ψαράδες… Δεν είναι ψαράδες! Δείτε το story εκείνου του παιχνιδιού… 
 
Για τον Σκοτ Γουάισμαν, όπως και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, το Γιβραλτάρ δεν αποτελούσε και τον πιο εξωτικό προορισμό του κόσμου για διακοπές. Και όμως εκείνος ο διάσημος Βράχος, εκεί όπου ο Ατλαντας σήκωνε στους όμως του τον ουράνιο θόλο, από την εποχή της μυθολογίας όριζε το τέλος του κόσμου. Ως πιτσιρικάς όμως ο Γουάισμαν δεν μπορούσε να μην πηγαίνει. Η μητέρα του ήταν γεννημένη εκεί, καθώς μία φορά και έναν καιρό ο παππούς του υπηρέτησε στο μέρος με το βρετανικό ναυτικό. Οπότε μετά από πέντε - έξι καλοκαίρια εκεί και καθώς ο Γουάισμαν μεγάλωσε, δέχτηκε ένα απίστευτο τηλεφώνημα. Ηταν από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Γιβραλτάρ και τον καλούσε να φορέσει το εθνόσημο της.
 
Ο 28χρονος πλάγιος μπακ της Πρέστον Νορθ Εντ (League 1) αφού αρχικά έβαλε τα γέλια, το ξανασκέφτηκε και είδε ότι με αυτό τον τρόπο να είχε τη μοναδική ευκαιρία του να αγωνιστεί σε διεθνείς αγώνες: και δέχτηκε. Εκτοτε έχει αγωνιστεί σε τρία από τα έξι ματς (τα πέντε φιλικά) της νεοσύστατης και επίσημα Εθνικής Γιβραλτάρ και είναι ο ένας εκ των δύο μοναδικών επαγγελματιών που διαθέτει το εν λόγω αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο άλλος είναι το 10άρι της ομάδας, Λίαμ Γουόκερ που αγωνίζεται στην Μπνέι Γιεχούντα του Ισραήλ.
 
Ολοι οι υπόλοιποι που φόρεσαν το εθνόσημο στο πρώτο επίσημο ματς στην ιστορία του Βράχου, έχουν τη μπάλα για χόμπι και διαφορετικά επαγγέλματα για τα προς το ζην. Το αστείο είναι πως ορισμένοι εξ αυτών κάνουν και τη δουλειά που ταιριάζει με την θέση τους στο γήπεδο. Ο αρχηγός Ρέι Τσιπολίνα είναι υπάλληλος τελωνείου και ως σέντερ μπακ οφείλει να μην περνάει ο οποιοσδήποτε χωρίς έλεγχο ή τουλάχιστον το προσπαθεί. Είναι και τα αδέρφια Κασκάρο που είναι αστυνομικοί.
 
Τα επαγγέλματα των παικτών του Γιβραλτάρ
Τζόρνταν Πέρες… τερματοφύλακας (πυροσβέστης)
Ντέιβιντ Αρτέλ… σέντερ μπακ (διευθυντής μαρίνας σκαφών)
Ρόι Τσιπολίνα… σέντερ μπακ (υπάλληλος τελωνείου)
Τζόζεφ Τσιπολίνα… αριστερός μπακ (ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου)
Σκοτ Γουάισμαν… δεξιός μπακ (επαγγελματίας ποδοσφαιριστής)
Ράιαν Κασκιάρο… αμυντικός μέσος (αστυνομικός)
Ράφαελ Μπάντο… μέσος box to box (αποθηκάριος)
Λίαμ Γουόκερ… επιτελικός (επαγγελματίας ποδοσφαιριστής)
Μπράιαν Πέρες… αριστερός μεσοεπιθετικός (ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος)
Λι Κασκιάρο… δεξιός μεσοεπιθετικός (αστυνομικός)
Κάιλ Κασκιάρο… σέντερ φορ (ναυτιλιακός πράκτορας)
 
Ειδικά ο Ράιαν ως αμυντικός μέσος πρέπει να συλλαμβάνει αυτούς που πάνε να εισβάλουν στη δική του περιοχή. Για να μην πούμε για τον πυροσβέστη Τζόρνταν Πέρες που ως τερματοφύλακας παλεύει να σβήσει τις φωτιές στην εστία του. Όπως αυτή δηλαδή που άναψε το βράδυ της Κυριακής ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και η πολωνική παρέα. Επτά γκολ συνολικά με καρέ του επιθετικού της Μπάγερν, νούμερα που δείχνουν πως είτε επαγγελματικά είτε ποδοσφαιρικά στο Γιβραλτάρ δεν έγινε καλή δουλειά.
 
Η λογική λέει πως έτσι θα πάει το πράγμα. Στο Βράχο άλλωστε κατοικούν μόλις 30.000 ψυχές και έτσι το κρατίδιο (σ.σ.: διοικητικά ουσιαστικά υπάγεται στην Αγγλία) είναι το μικρότερο σε πληθυσμό από κάθε άλλο (σ.σ.: ακολουθούν Σαν Μαρίνο, Λίχτενσταϊν, Ανδόρα) που λαμβάνει μέρος σε διοργανώσεις της UEFA. Οπότε η διαδικασία θα είναι η ίδια: από διασυρμό σε διασυρμό.
 
Τούτο όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου εκεί στις άλλοτε «Ηράκλειες Στήλες» των δικών μας Αρχαίων. Τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία τόσο της Εθνικής όσο και των συλλόγων από τις συμμετοχές στα προκριματικά των Champions League, Europa League θα είναι πολλά για τα δεδομένα της χώρας. Κατά συνέπεια θα υπάρξει άνθηση απ’ όλες τις απόψεις και για τους συλλόγους. Γιατί ναι, αυτοί οι 30.000 νοματαίοι έχουν όχι μόνο 8 ομάδες στην 1η Κατηγορία, αλλά και 14 στη 2η. Φοβερό νούμερο αναλογικά με τον πληθυσμό (σ.σ.: αγωνίζονται πολλοί Ισπανοί από τα πέριξ.