Το μάθημα ζωής του μαχητή Πιέρου

Το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της κοινωνίας και πολλές φορές ο βασιλιάς των σπορ προσφέρει μαθήματα ζωής. Ένα τέτοιο (μάθημα) επιμονής και υπομονής αποτελεί η ιστορία του Πιέρου Σωτηρίου. Ενός παιδιού που πριν από δύο χρόνια οι περισσότεροι στις εξέδρες του ΓΣΠ έκραζαν και χαρακτήριζαν άμπαλο.
 
Η στιγμή με τον 24χρονο διεθνή επιθετικό να βάζει υπογραφή στο πολυετές «χρυσοφόρο» συμβόλαιο με την Κοπεγχάγη είναι η απόλυτη δικαίωση ενός ανθρώπου που μόχθησε, ξεπέρασε τον εαυτό του και τα έβαλε με Θεούς και δαίμονες όταν (σχεδόν) κανείς δεν πίστευε σε αυτόν.
 
 
Από τη μέρα που πήγε στον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2013, όποτε του δινόταν η ευκαιρία ν’ αγωνιστεί, τον έβλεπες να τρέχει σαν τρελός τους αντίπαλους αμυντικούς ξωπίσω -πολλές φορές ανούσια. Όταν δε βρισκόταν φάτσα με το τέρμα σούταρε, πλάσαρε, ορμούσε και ας αποτύγχανε τις πλείστες φορές. Και ας μουρμουρούσε η εξέδρα. Και ας τον βάφτιζαν άμπαλο.

Ο Πιέρος Σωτηρίου δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που προίκισε ο Θεός με ταλέντο. Ο Πιέρος Σωτηρίου πουλήθηκε 2,5 εκατ. ευρώ χωρίς καλά-καλά να μπορεί να ντριμπλάρει ποδοσφαιριστή στο ένας εναντίον ενός. Ποτέ δεν ήταν το φόρτε του και ποτέ δεν θα γίνει, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει.  Ο Πιέρος δούλεψε σαν σκυλί για να βελτιώσει τα χαρίσματα και τις αδυναμίες του.
 
 
Έγινε δύο και τρεις φορές πιο αλτικός, πιο δυνατός (μυϊκά), από άτσαλος στο κοντρόλ μετατράπηκε σε μετρ του είδους με κατεβάσματα της μπάλας από πάσες 30 μέτρων και πανίσχυρους αμυντικούς «κρεμασμένους» στην πλάτη του. Το παιδί που «έτρεμε» από ανασφάλεια κάθε φορά που έβγαινε τετ-α-τετ με τερματοφύλακες άρχισε να πυροβολεί από παντού με σουτ, με κεφαλιές, με τακουνάκια. Κόντρα στην Αναγέννηση Δερύνειας, κόντρα στην Ομόνοια, κόντρα στον Ολυμπιακό Πειραιώς, κόντρα στην Μπιλμπάο.

Η εξέλιξη αυτού του παιδιού που αγοράστηκε από τον ΑΠΟΕΛ έναντι 70 χιλιάδων ευρώ και πουλήθηκε για (σχεδόν) 36 φορές περισσότερα είναι ραγδαία από τον Ιανουάριο του 2016 και έπαιτα. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι ο ίδιος εκτός γηπέδου δεν άλλαξε καθόλου και ότι δουλεύει με τον ίδιο ζήλο παρά την καταξίωση. Ναι, την καταξίωση. Απόδειξη αυτού η... παράνοια των Βάσκων στο Μπιλμπάο να τον διακρίνουν στο πλήθος και να τον αποθανατίσουν στην προπόνηση του ΑΠΟΕΛ στο «Σαν Μαμές».
 
 
 
 
Η Κοπεγχάγη δεν είναι το ταβάνι του Πιέρου, γιατί απλά θα συνεχίσει να παλεύει. Θα συνεχίσει να δουλεύει σκληρά. Θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Γι’ αυτό έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή κυπριακής ομάδας στην ιστορία. Γι’ αυτό ξόδεψε 2,5 εκατ. ευρώ η Κοπεγχάγη. Και γι’ αυτό οι Δανοί θα τον πουλήσουν περισσότερα.