Όσοι έφυγαν από τον ΑΠΟΕΛ κέρδισαν μόνο χρήμα

Οι έξι συμμετοχές του ΑΠΟΕΛ σε ευρωπαϊκό όμιλο την τελευταία οκταετία ανέβασαν επίπεδο την ομάδα και έφεραν ζεστό χρήμα τόσο από τα μπόνους της ΟΥΕΦΑ όσο και από την πώληση ποδοσφαιριστών.
 
Οι παραστάσεις των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις «ανάγκασαν» ομάδες του εξωτερικού να ρίξουν δίκτυα στον «Αρχάγγελο» και ν’ αγοράσουν παίκτες, οι οποίοι την έκαναν για άλλες πολιτείες είτε με στόχο να κάνουν το άλμα στην ποδοσφαιρική τους καριέρα είτε για να εξασφαλίσουν καλύτερα συμβόλαια.
 

 
Το θετικό για τον ΑΠΟΕΛ είναι ότι παρά τις αποχωρήσεις πετυχημένων προπονητών (Γιοβάνοβιτς, Δώνης) και σημαντικών ποδοσφαιριστών (Αΐλτον, Τριτσκόφσκι, Ντε Βινσέντι, Καρλάο) συνεχίζει ανεπηρέαστος να κατακτά τίτλους στην Κύπρο και να γράφει χρυσές σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία του.
 
Από τον Γιάχιτς στον Καρλάο  
Η ιστορία άρχισε τον Ιανουάριο του 2011 με τον Σανέλ Γιάχιτς να φεύγει από τον ΑΠΟΕΛ για την τουρκική Καραμπουκσπόρ. Ο ΑΠΟΕΛ έβαλε στο ταμείο του 300 χιλιάδες ευρώ και ο Βόσνιος μέσος διπλασίασε τις αποδοχές του. Ένα χρόνο μετά ο ΑΠΟΕΛ ήταν στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ και η νέα ομάδα του Γιάχιτς πάλευε για τη διαβάθμιση.

 
Αΐλτον Αλμέιδα και Ιβάν Τριτσκόφσκι πουλήθηκαν από τον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2012 εξαργυρώνοντας τις σπουδαίες εμφανίσεις τους με την ομάδα που έγραψε ιστορία τη σεζόν 2011-12.
Η μεταγραφή του Βραζιλιάνου στην Τέρεκ Γκρόζνι έναντι 2,2 εκατ. ευρώ είναι ως σήμερα η πιο κερδοφόρα στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο Αΐλτον έκατσε δύο χρόνια στην παγωμένη Ρωσία (14 γκολ σε 46 συμμετοχές) και από το 2015 και έπειτα μετακόμισε στη Σαουδική Αραβία όπου περισσότερο «φουσκώνει» τον τραπεζικό του λογαριασμό παρά παίζει ποδόσφαιρο.
 

Σε ρηχά νερά κινήθηκε και η πορεία του Ιβάν Τριτσκόφσκι σε Κλαμπ Μπριζ, Μπέβερεν και Λέγκια Βαρσοβίας, ενώ το πέρασμα από την Αλ Νασρ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, προτού επιστρέψει στην Κύπρο, ήταν εφιαλτικό.

Η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας είχε ως γνώμονα το οικονομικό και στις επιλογή των Αμορίν και Τόμας ντε Βινσέντι.
 

 
 
Εξαίρεση αποτελεί ο Καρλάο, ο οποίος την… έκανε για ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, έστω και αν ακόμα δεν πήρε λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα της Τορίνο.
 
Τις επιτυχίες τους με τον ΑΠΟΕΛ εξαργύρωσαν (σε χρήμα) και προπονητές των «γαλαζοκιτρίνων» με τους Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Γιώργο Δώνη να μετακομίζουν σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία.
Η πρόκληση του Κριστιανσεν
Εξελίξεις θα δρομολογηθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα στη συνεργασία ΑΠΟΕΛ-Τόμας Κρίστιανσεν. Οι «γαλαζοκίτρινοι» κατέθεσαν προσφορά με αυξημένες (σε λογικά πλαίσια) απολαβές στο Δανό προπονητή.
 
Τα δημοσιεύματα στην Ισπανία για ενδιαφέρον της Λας Πάλμας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ευσταθούν ή πρόκειται για τα γνωστά κόλπα των μάνατζερ σε περιόδους που οι πελάτες τους διαπραγματεύονται νέα συμβόλαια.
 
Σαφώς και η φετινή πορεία του ΑΠΟΕΛ μέχρι τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ είχε την σφραγίδα του Κρίστιανσεν και ιδίως η πρόκριση επί της Μπιλμπάο έφτιαξε για τα καλά τ’ όνομα του στην Ισπανία.
Ενδεχομένως η προοπτική να δουλέψει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν να εξιτάρει τον Κρίστιανσεν, όπως και κάθε προπονητή που εργάζεται στην Κύπρο, όμως ο Δανός ξέρει ότι στον ΑΠΟΕΛ έχει την ευκαιρία να πετύχει κάτι πρωτόγνωρο για την καριέρα του. Να δει υπό την ιδιότητα του προπονητή το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ να κυματίζει. 
 
Αν τα καταφέρει πολύ πιθανόν τα δημοσιεύματα στην Ισπανία για πάρτι του να είναι πολύ περισσότερα και να αφορούν ομάδες ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς από την Λας Πάλμας.
 
Ο Κρίστιανσεν το γνωρίζει και γι’ αυτό θα βάλει υπογραφή σε νέο συμβόλαιο με τον ΑΠΟΕΛ.