Οι μισθοί των προπονητών

Σε καμία από τις έξι πρώτες ομάδες του κυπριακού πρωταθλήματος ο προπονητής δεν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος στο ποδοσφαιρικό τμήμα.
 
Η αλήθεια είναι πως αυτό (δηλαδή ο προπονητής να αμείβεται με περισσότερα από τον πιο ψηλόμισθο ποδοσφαιριστή μιας ομάδας) στο ποδόσφαιρο συμβαίνει σε ελάχιστα κλαμπ ανά το παγκόσμιο.
 
Στην Κύπρο μόνο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο τελευταίο συμβόλαιο που υπέγραψε με τον ΑΠΟΕΛ πήρε μισθό ψηλότερο από τον πιο καλά αμειβόμενο παίκτη του ρόστερ του, όμως για να το καταφέρει αυτό είχε οδηγήσει τους «γαλαζοκίτρινους» σε τεράστιες επιτυχίες.
 
 
 
Πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής κυπριακής ομάδας είναι ο Τόμας Κρίστιανσεν του ΑΠΟΕΛ. Μη φανταστείτε ότι ο Δανός τεχνικός παίρνει … τον ουρανό με τ’ άστρα. Αντιθέτως, κοστίζει στον ΑΠΟΕΛ λιγότερα απ’ όσα όλοι οι προκάτοχοι του στη μετά Ιβάν Γιοβάνοβιτς εποχή.
 
Ο Κρίστιανσεν είχε απολαβές 140 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο στην ΑΕΚ και τις αύξησε το περασμένο καλοκαίρι κατά 100 χιλιάδες ευρώ. Η απόλυτα πετυχημένη πορεία του ΑΠΟΕΛ στο Γιουρόπα Λιγκ και η πορεία στις εγχώριες διοργανώσεις σαφώς και θα παίξουν ρόλο στο υπό συζήτηση νέο συμβόλαιο του.
 
Οι «γαλαζοκίτρινοι» είναι πρόθυμοι να δώσουν, μια λογική,  αύξηση στον προπονητή που κατά τα φαινόμενα θα είναι ο πρώτος μετά τον Γιοβάνοβιτς που αρχίζει και ολοκληρώνει μια σεζόν στον πάγκο της ομάδας.  
 
 
 
Ο Κάρβερ και η προσφορά στον Πάμπο
20 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, δηλαδή 200 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο προνοούσε η συνεργασία της Ομόνοιας με τον Τζον Κάρβερ και το επιτελείο του. Στα ίδια επίπεδα (λίγο πιο πάνω) κυμαίνεται και το συμβόλαιο του Πάμπου Χριστοδούλου, ο οποίος είναι ο νέος προπονητής του «τριφυλλιού».
 
Με αύξηση ο Λέβι
Συμβόλαιο 10 χιλιάδων ευρώ το μήνα υπέγραψε ο Ρόνι Λέβι που επέστρεψε στην ομάδα της Αμμοχώστου με σχεδόν τις μισές απολαβές της πρώτης θητείας του στην ομάδα της Αμμοχώστου.
 
Στο συμβόλαιο του Ισραηλινού προπονητή υπάρχει όρος, ο οποίος προνοεί αύξηση κατά πέντε χιλιάδες ευρώ το μήνα (δηλαδή ετήσιες απολαβές 150 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο) την επόμενη σεζόν.
 
 
 
Ιδιάκεθ όπως Κρίστιανσεν
Πιστή στη λογική του «ουδείς αναντικατάστατος» η ΑΕΚ προσπάθησε το περασμένο καλοκαίρι ν’ αντικαταστήσει τον Τόμας Κρίστιανσεν με προπονητή που θα έχει το ίδιο κασέ. Ο Ιμανόλ Ιδιάκεθ και το επιτελείο του στοιχίζουν στη διοίκηση του Άντρου Καραπατάκη περίπου 14 χιλιάδες το μήνα.
 
Κερδίζει συμβόλαιο ο Σωφρόνης
Μπορεί ο Σωφρόνης Αυγουστή να μεταμόρφωσε τον Απόλλωνα και να είναι αήττητος στον πάγκο των «γαλάζιων», όμως ο τραπεζικός του λογαριασμός φουσκώνει κάθε μήνα λιγότερο απ’ ότι των συναδέλφων του.
 
Όπως είναι λογικό, ο Κύπριος τεχνικός στα πρώτα προπονητικά του βήματα δεν έχει ψηλό κασέ (έξι χιλιάδες ευρώ μηνιαίως), εντούτοις το νέο συμβόλαιο που θα υπογράψει με την ομάδα της Λεμεσού (έγιναν δημόσιες τοποθετήσεις για πρόθεση ανανέωσης) θα προνοεί αρκετά ψηλότερες αμοιβές.
 
Ο Σωφρόνης Αυγουστή και το υπόλοιπο τεχνικό τιμ του Απόλλωνα κοστίζουν στη διοίκηση Νίκου Κίρζη περίπου 12 χιλιάδες το μήνα, 20 (!) λιγότερες απ’ όσα ο προκάτοχος του, Πέδρο Εμάνουελ και οι συνεργάτες του.
 
Κοντά στις 10 χιλιάδες το μήνα μέχρι το τέλος της σεζόν είναι η συμφωνία της ΑΕΛ με τον Μπρούνο Μπαλταζάρ, με τη διοίκηση των «γαλαζοκιτρίνων» να έχει δικαίωμα ανανέωσης της συνεργασίας γι’ άλλο ένα χρόνο κάτι που αν πράξει οι απολαβές του Πορτογάλου θ’ αυξηθούν ελαφρώς.