Θυμούνται Ανόρθωση, τρέμουν ΑΠΟΕΛ!

Η νοκ άουτ φάση του Γιουρόπα Λιγκ φέρνει την Αθλέτικ για δεύτερη φορά στην ιστορία της αντιμέτωπη με κυπριακή ομάδα. Σε αντίθεση με την πρώτη φορά την περίοδο 1994/95 στο Κύπελλο UEFA, αντίπαλος της Μπιλμπάο θα είναι τώρα ο ΑΠΟΕΛ. Τότε, 23 χρόνια πριν, ήταν η Ανόρθωση, ακόμη ένας σύλλογος χωρίς ιδιαίτερο ευρωπαϊκό εκτόπισμα, ο εκπρόσωπος της Κύπρου που υποχρεώθηκε να αναμετρηθεί με τους «λέοντες», οι οποίοι καίτοι το φαβορί χρειάστηκε να ιδρώσουν και να υποφέρουν για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Αυτή ήλθε με το 3-0 στο παλιό «Σαν Μαμές» που «ακύρωσε» την ήττα με 2-0 επί κυπριακού εδάφους.

Η αποστολή είναι χορηγημένη από τα ελαστικά «Hankook» επίσημο χορηγό του Γιουρόπα Λιγκ της εταιρείας «Καποδίστριας» που σας μεταφέρουν την ποιοτικότερη και ασφαλέστερη ενημέρωση από το Μπιλμπάο.

Όταν η Ευρώπη «βάφτηκε» πορτοκαλί (video)
Το Μπιλμπάο κοιμήθηκε στις 11 και «θρήνησε» για την Μπαρσελόνα (pics)
«Θέλω θετικό αποτέλεσμα μέσα στο Σαν Μαμές!»
Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ στον «Λάκκο των Λεόντων»

Ο τότε προπονητής Χαβιέρ Ιρουρέτα και οι Αΐτορ Λαραθάμπαλ και Χουάνχο Βαλένθια, οι οποίοι αγωνίστηκαν και στα δύο παιχνίδια, παραδέχτηκαν σε εφημερίδα της χώρας των Βάσκων το πόσο υπέφεραν σ’ εκείνη τη διπλή αναμέτρηση, για την οποία η Αθλέτικ ήταν -όπως και τώρα- το μεγάλο φαβορί. «Ήμασταν το φαβορί, αλλά δεινοπαθήσαμε απίστευτα, διότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μικρές ομάδες και φέραμε ένα πολύ άσχημο αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι στην Κύπρο», θυμάται ο Ιρουρέτα, ο οποίος από τον πάγκο παρακολούθησε πώς οι παίκτες του απέτυχαν παταγωδώς στην πρώτη από τις δύο αναμετρήσεις με την Ανόρθωση.

«Δεν αξίζαμε τίποτε περισσότερο»
«Ήταν ένα πολύ σπάνιο παιχνίδι, σ’ ένα περίεργο αγωνιστικό χώρο για τα δικά μας δεδομένα, αλλά το γεγονός είναι ότι αιφνιδιαστήκαμε από το ξεκίνημα και μέχρι την ανάπαυλα είχαμε δεχτεί ήδη δύο γκολ. Θυμάμαι ότι συζητούσαμε προσπαθώντας να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν ήταν αληθινό», προσθέτει ο πρώην προπονητής των «λιονταριών», ο οποίος υποχρεώθηκε να προετοιμάσει εντατικά τον επαναληπτικό στο «Σαν Μαμές», προκειμένου η ομάδα του να μην αποκλειστεί από μία κατώτερη.
Ούτε ο Λαραθάμπελ έχει λησμονήσει εκείνη την απροσδόκητη γκέλα. «Προ ολίγων ημερών συζητούσα με τον Γκόντσαλ Σουάνσες, ο οποίος επίσης είχε παίξει σ’ εκείνον τον αγώνα. Με τον τρόπο που αγωνιστήκαμε στο πρώτο παιχνίδι δεν αξίζαμε τίποτε περισσότερο. Δεν ήμασταν καλοί. Είναι αλήθεια ότι ο αγωνιστικός χώρος ήταν σε κακή κατάσταση, το χορτάρι πολύ ψηλό και η θερμοκρασία στα ύψη, αλλά έπρεπε να ξέρουμε πώς να παίζουμε και σε τέτοια γήπεδα. Ίσως πιστέψαμε ότι με μικρή προσπάθεια θα αποκομίζαμε μεγάλο κέρδος, αλλά δεν ήταν έτσι», σημειώνει ο Λαραθάμπαλ, ο οποίος μετρούσε τότε τον πέμπτο χρόνο του στην Μπιλμπάο.

«Εκπλαγήκαμε από το επίπεδο της Ανόρθωσης»
Ο Βαλένθια ήταν αυτόπτης μάρτυρας από την εστία του. «Δεν είχαμε πληροφορίες για ομάδες από αυτά τα πρωταθλήματα και εκπλαγήκαμε από το επίπεδο της Ανόρθωσης, η οποία δεν ήταν τόσο εύκολος αντίπαλος όσο φαινόταν», υπογραμμίζει ο πρώην άσος της Μπιλμπάο, ο οποίος προειδοποιεί εν όψει ΑΠΟΕΛ: «Σε αυτές τις διοργανώσεις δεν υπάρχει κατώτερος αντίπαλος. Πρέπει να δίνεις το μέγιστο για να μην αποκλειστείς. Εμάς παρ’ ολίγον να μας κοστίσει άσχημα ό,τι συνέβη στο πρώτο παιχνίδι στην Κύπρο».

«Δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος»
Στον επαναληπτικό με επιστράτευση όλων των δυνάμεων και την απαραίτητη συνδρομή του κοινού η Αθλέτικ κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ του πρώτου αγώνα απέναντι σ’ έναν αντίπαλο που προέβαλε μεγαλύτερη αντίσταση από την αναμενόμενη. «Ξέραμε ότι έπρεπε να γυρίσουμε το 2-0 και πως το Σαν Μαμές θα μας βοηθούσε, όπως και συνέβη, αν και το τρίτο τέρμα, από τον Γκέναρ Αντρίνουα, δεν ήλθε παρά μόνο στο 88ο λεπτό», σημειώνει ο Λαραθάμπαλ και συμπληρώνει: «Ήταν ακόμη ένα σπάνιο παιχνίδι, διότι στο πρώτο ημίχρονο τραυματίστηκαν οι Χούλεν Γκερέρο και Λάκαμπεγκ, ενώ μετά ο αντίπαλός μας έμεινε με εννέα παίκτες. Σε κανένα σημείο δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να γυρίσουμε το παιχνίδι χωρίς να φτάσουμε στην παράταση και το γκολ του Γκέναρ μας έδωσε στο τέλος την πρόκριση. Ακόμη κι έτσι, ό,τι συνέβη σε μας είναι μια ένδειξη ότι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτε και κανέναν».

«Ευτυχώς είναι δύο παιχνίδια»
«Η Αθλέτικ ξέρει ότι πρέπει να πάρει αύριο ένα καλό αποτέλεσμα στην έδρα της, πριν πάει στην Κύπρο. Διαβάζω επίσης ότι ο αγωνιστικός χώρος στο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όπως συνέβη και στο δικό μας παιχνίδι με την Ανόρθωση. Ένα καλό αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι θα δώσει ένα ποσοστό επιτυχίας πολύ σημαντικό για την ομάδα».
Από την πλευρά του, ο Ιρουρέτα, τονίζει πως «κατά βάση η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα είναι πολύ μεγάλη, αλλά το θέμα είναι πως υπάρχουν γήπεδα, στα οποία είναι δύσκολο να νικήσεις. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι καλό πως αυτά τα νοκ άουτ είναι διπλές αναμετρήσεις, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν περισσότερες οι εκπλήξεις».
«Η ανάμνησή μας από το σταύρωμα με την Ανόρθωση ήταν πως δυσκολευτήκαμε απίστευτα», προειδοποιεί και ο Βαλένθια.

«Βελτιωμένο το επίπεδο στην Κύπρο»
Συνεπώς οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι επαρκώς προειδοποιημένοι για τον κίνδυνο που ενέχει ενδεχόμενη αλαζονεία. Ο ΑΠΟΕΛ, όχι άδικα, ηγείται με διαφορά πέντε βαθμών έναντι της ΑΕΛ στο εγχώριο πρωτάθλημα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο κυπριακός σύλλογος έχει 17 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μια ήττα στα 23 παιχνίδια που έχει δώσει αυτήν την περίοδο, δίχως να έχει χάσει στην έδρα του.
«Χωρίς να έχε διατρίψει στο θέμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει παίκτες από άλλες χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια κι έχει βελτιώσει το επίπεδό του», τονίζει ο Ιρουρέτα, ο οποίος όπως οι Βαλένθια και Λαρανθάμπαλ θυμίζουν στην Αθλέτικ τα προβλήματα που προ δύο δεκαετιών προκάλεσε η Ανόρθωση ως μια σοβαρή προειδοποίηση εν όψει ΑΠΟΕΛ.