«Πριν ο Θεός γίνει Θεός, οι Βάσκοι ήταν Βάσκοι»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ BILBAO / ΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ
 
«Πριν ο Θεός γίνει Θεός και οι πέτρες γίνουν πέτρες, οι Βάσκοι ήταν Βάσκοι». Το ρητό που λέει πολλά για τους ανθρώπους της πανέμορφης χώρας που κατοικούν στον Βορρά της Ιβηρικής χερσονήσου.
 
Η Χώρα των Βάσκων, που οι κάτοικοι της για χιλιάδες χρόνια κατάφεραν να διατηρήσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες την ταυτότητά τους, την αρχαία γλώσσα και τις παραδόσεις.
 
-Την αποστολή του «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» χορηγούν τα ελαστικά Hankook, Επίσημος Χορηγός του Europa League και η εταιρεία «Καποδίστριας», Επίσημος Διανομέας των Hankook στην Κύπρο,  που σας μεταφέρουν την ποιοτικότερη και ασφαλέστερη ενημέρωση από το Μπιλμπάο.
 
Βρίσκεσαι ήδη στην Ισπανία και η πινακίδα γράφει Bilbao (Μπιλμπάο),η μεγαλύτερη πόλη στη Χώρα των Βάσκων και η πρωτεύουσα της επαρχίας της Βισκαϊκής, όπου κατοικούν 353 χιλιάδες άνθρωποι.  Περιστοιχισμένη από καταπράσινους λόφους γι’ αυτό και οι Bilbaínos  τη λένε χαϊδευτικά «botxo», δηλαδή «η τρύπα». Βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. από τον Ατλαντικό ωκεανό, με τον οποίο συνδέεται μέσω του πλωτού ποταμού Nervion.
 
 
Το ποτάμι που ουσιαστικά είναι ο «νονός» της πόλης καθώς χάρη σε αυτό «βαφτίστηκε» Bilbao, από το bi albo που στα βασκικά σημαίνει «δύο όχθες».
 
Από νωρίς έδειχνε ότι θα συσχετιστεί με την ανάπτυξη
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Bilbao θεωρείται μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες πόλεις της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ισπανίας.
 
Από τις αρχές του 16ου αιώνα ήταν ένα από τα κύρια λιμάνια που ένωναν την Ισπανία με την Ευρώπη και αργότερα με την Αμερική, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο.
 


Το φαινόμενο «Guggenheim»
Αν και η πόλη γνώρισε τα «κάτω» της, το 1997 έγινε το… «θαύμα». Η πόλη ξύπνησε από το πολιτισμικό λήθαργο με την κατασκευή του μουσείου Guggenheim, που έχει πλέον γίνει το σύμβολο της πόλης. Η κτιριακή εγκατάσταση που ένωσε την παλιά βιομηχανική εικόνα της πόλης με το αύριο.


Όσοι το επισκέφτηκαν δεν έχουν μείνει ασυγκίνητοι! Στους χώρους του βρίσκει στέγη μια εντυπωσιακού μεγέθους γκαλερί, με 426 μέτρα μήκος και 98 μέτρα πλάτος. Έχει χαρακτηριστεί ως το κτίριο της 30ετίας μεταξύ των πιο σημαντικών έργων από το 1980 σε έρευνα του αμερικανικού περιοδικού "Vanity Fair" του 2010.


Ήταν να μη γίνει η αρχή
Η αρχιτεκτονική των κτιρίων κάνει την πόλη αλλιώτικη… Μετά το μουσείο ακολουθούν: το εντυπωσιακό συνεδριακό κέντρο και μέγαρο μουσικής και ο φουτουριστικός πύργος της Iberdrola.


Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει βόλτες στα πάρκα όπως το Parque de Dona Casilda, θαυμάστε το γοτθικό ναό του San Anton ( 1433 ) και τον καθεδρικό του Santiago στην Παλιά Πόλη αλλά και την μπαρόκ εκκλησία των Los Santos δίπλα στο Αρχαιολογικό, Εθνογραφικό και Ιστορικό Βασκικό Μουσείο, έναν πραγματικό θησαυρό.

Τι να φάτε και που θα πιείτε
Κι όταν θα φτάσει η ώρα να χαλαρώσετε για ποτάκι, μη σας ανησυχεί, το «γλέντι» ξεκινάει από το απόγευμα. Για να το συγκεκριμενοποιήσουμε μάλιστα, μια βόλτα στη «Bitoque Albia» στους κήπους της Albia θα σας κρατήσει ευχαριστημένους και στον ουρανίσκο και στην τσέπη. Στο ίδιο τετράγωνο θα βρείτε το πιο παλιό pintxos bar της πόλης­ το «Café Iruna» ( 1903 ), που συγκεντρώνει­ το κουλτουριάρικο κοινό. Από τα πιο δημοφιλή μπαρ στην Plaza Nueva είναι το «Victor Montes».