«Τανκς ο Πιέρος και ο ντε Καμάργκο!»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ BILBAO / ΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ

Δύο μέρες πριν την πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Μπιλμπάο για τη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ, εφημερίδα της χώρας των Βάσκων φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στη βασκική αποικία του κυπριακού πρωταθλήματος, η οποία απαρτίζεται από έξι ποδοσφαιριστές και έναν προπονητή και δίνει τις δικές της εκτιμήσεις για τα παιχνίδια των «γαλαζοκιτρίνων» με την Αθλέτικ.

-Την αποστολή του «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» χορηγούν τα ελαστικά Hankook, Επίσημος Χορηγός του Europa League και η εταιρεία «Καποδίστριας», Επίσημος Διανομέας των Hankook στην Κύπρο,  που σας μεταφέρουν την ποιοτικότερη και ασφαλέστερη ενημέρωση από το Μπιλμπάο.

Αναλυτικά το αφιέρωμα:
Ο Άντερ Μουρίγιο είναι συνήθως ο οικοδεσπότης. Όχι αδίκως, ο πρώην άσος της Αθλέτικ συμπληρώνει έξι χρόνια στην ΑΕΚ Λάρνακας, εξ ου -όπως λέει και ο ίδιος- είναι μισός Βάσκος, μισός Κύπριος. Στο σπίτι του μαζεύονται συνήθως για φαγητό. Ανεξαρτήτως αν είναι αντίπαλοι στο γήπεδο ή ζουν 50 χιλιόμετρα μακριά. Τους ενώνουν οι ρίζες τους. Απαρτίζουν τη βασκική αποικία στην Κύπρο, της οποίας το πρωτάθλημα μιλά επίσης βασκικά, αφού σε τέσσερις ομάδες της αγωνίζονται έξι ποδοσφαιριστές από τη χώρα των Βάσκων και σε αυτούς προστίθεται ένας προπονητής, ο Ιμανόλ Ιδιακέθ.
Μια εμφατική παρουσία, αδιανόητη μέχρι πριν λίγους μήνες, αλλά το νησί της Μεσογείου, 3.200 χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα των Βάσκων, έχει μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό για τη δοκιμή «ενός άλλου ποδοσφαίρου, μιας άλλης κουλτούρας, μιας άλλης περιπέτειας», όπως παραδέχεται ο Χάβι Γαρίδο, ο οποίος εντάχθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο δυναμικό της ΑΕΚ και είναι συμπαίκτης με τον Μουρίγιο.
Στο επόμενο δείπνο στο σπίτι του πρώην ροχιμπλάνκο ή σε ένα εστιατόριο, σίγουρα θα γίνει λόγος για το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής ανάμεσα στην ΑΕΛ και στην ΑΕΚ στο «Τσίρειο». Μια αναμέτρηση ανάμεσα στη δεύτερη και στην τέταρτη της βαθμολογίας που έληξε ισόπαλη χάρη στο τέρμα του Μίκελ Αρουαμπαρένα στο 89ο λεπτό κι ενώ οι Μουρίγιο, Γαρίδο και ο προπονητής τους Ιδιακέθ ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν έναν θρίαμβο ζωτικής σημασίας. Ο Άρου, όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά, αξιοποίησε με κεφαλιά μια σέντρα συμπαίκτη του, σε μια ενέργεια, για την οποία απάλλαξε το φίλο του Μουρίγιο: «Ήταν ο άλλος κεντρικός αμυντικός, από τον οποίο κέρδισα τη μονομαχία». Ο Γαρίδο, από την άλλη, ήταν λυπημένος γι’ αυτή τη μοιραία στιγμή: «Παίζαμε τα ρέστα μας, διότι ήταν ένα παιχνίδι άκρως σημαντικό, αλλά δεν καταφέραμε να αποφύγουμε την κεφαλιά του Άρου».
Στην εν λόγω αναμέτρηση βρέθηκαν ταυτόχρονα στον αγωνιστικό χώρο οι Αρουαμπαρένα και Αλέν Εϊθμέντι, πρώην της Μπιλμπάο, με τη φανέλα της ΑΕΛ και οι Μουρίγιο και Γαρίδο με την αντίστοιχη της ΑΕΚ. Χθες αγωνιζόταν ο Ίνιγο Καλδερόν με την Ανόρθωση, την οποία η Αθλέτικ είχε αντιμετωπίσει στο πάλαι ποτέ Κύπελλο UEFA την περίοδο 1994/95. Και την Πέμπτη ο Ινιάκι Αστίθ θα εμφανιστεί με τον ΑΠΟΕΛ στο «Σαν Μαμές», στο πρώτο παιχνίδι για τη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε πολλές απ’ ευθείας αναμετρήσεις», σημειώνει ο Αρουαμπαρένα, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα, τρεις μέρες πριν τον επαναληπτικό της Μπιλμπάο στη Λευκωσία, θα τεθεί αντιμέτωπος του ΑΠΟΕΛ.
Κάθε ένας από αυτούς τους επτά Βάσκους έχει τη δική του ιστορία για να εξηγήσει την παρουσία του σ’ ένα ποδόσφαιρο πρακτικά άγνωστο στους συμπατριώτες του. Ο Χάβι Γαρίδο είναι κοσμογυρισμένος. Ο αριστερός μπακ, ο οποίος προ δεκαετίας είχε ακουστεί ως πιθανή μεταγραφή της Αθλέτικ, ξεχώρισε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, για να παίξει αργότερα στις Μάντσεστερ Σίτι, Λάτσιο, Νόριτς και Λας Πάλμας: «Τον Ιούνιο τερμάτισα το συμβόλαιο με τη Λας Πάλμας, είχαν προκύψει επιλογές, αλλά το καλοκαίρι τελείωνε… Η υπόθεση τραβούσε περισσότερο απ’ όσο εκτιμούσα και είχα την τύχη να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την ΑΕΚ για κλειστό διετές συμβόλαιο. Αποφάσισα να δοκιμάσει την τύχη μου, διότι το πρότζεκτ ήταν ενδιαφέρον, επίσης είχαν πολύ καλές συστάσεις για τον προπονητή, ενώ φυσικά έπαιξε ρόλο και η παρουσία του Μουρίγιο στην ομάδα». Στον Μίκελ Αρουαμπαρένα συνέβη κάτι παρόμοιο. Είχε ολοκληρωθεί η θητεία του στην Ουέσκα για λογαριασμό της Εϊμπάρ και αποφάσισε να αποχωρήσει αναζητώντας μια καινούργια εμπειρία. «Είχα διαπραγματευτεί με σύλλογο του Χονγκ Κονγκ και μάλιστα είχα ταξιδέψει εκεί. Τέσσερις μέρες μετά, ωστόσο, μου είπαν ότι είχαν χάσει ένα χορηγό και δεν μπορούσαν να καταβάλουν το συμβόλαιό μου. Ευρισκόμασταν στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Μου έμενε η επιλογή να πάω στην Αυστραλία, στην Αδελαΐδα με προπονητή τον Γκιλιέρμο Αμόρ, και η αντίστοιχη της ΑΕΛ, την οποία και διάλεξα. Με ώθησαν σ’ αυτήν την απόφαση ο φίλος μου Μίκελ Σάιθαρ (παίκτης της Νουμάνθια και πρώην της ΑΕΚ) και συνάμα μίλησα με τον Μουρίγιο», θυμάται ο επιθετικός, ο οποίος προχθές σημείωσε το ένατο τέρμα του στο πρωτάθλημα, ενώ έχει σημειώσει άλλα δύο στο κύπελλο.

 
Ήσυχος προορισμός
Οι Γαρίδο και Αρουαμπαρένα, οι οποίοι ζουν στην Κύπρο με τις συντρόφους τους, υποστηρίζουν ότι έχουν προσαρμοστεί ομαλά στη χώρα και στο πρωτάθλημα. Ο πρώτος είχε το πλεονέκτημα της γνώσης αγγλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τους κατοίκους του νησιού, πρώην αποικίας της Βρετανίας, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1959. Και ο δεύτερος συνάντησε πολλούς συμμάχους στα αποδυτήρια με την άφιξη στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο των Αλέν Εϊθμέντι και Πίτι (πρώην άσος της Ράγιο Βαγεκάνο και της Γρανάδα). «Το ποδόσφαιρο κάνει καπρίτσια και δεν ξέρεις πού θα καταλήξεις. Το γεγονός της συνύπαρξης αυτών των Βάσκων ποδοσφαιριστών είναι βοηθητικό, διότι αν έχεις οποιαδήποτε απορία, ξέρεις πού να αποταθείς», σημειώνει ο Γαρίδο, ενώ ο Αρουαμπαρένα υπογραμμίζει ότι οι αποστάσεις στην Κύπρο «είναι μικρές, για την πιο μεγάλη χρειάζεσαι 45-50 λεπτά με το αυτοκίνητο».
«Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στον Βάσκο ποδοσφαιριστή και μας συμπεριφέρονται άψογα», παραδέχεται ο επιθετικός, όγδοος στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ του πρωταθλήματος, το οποίο και οι δύο αξιολογούν ως «δεύτερης ταχύτητας, πολύ κατώτερο από το ισπανικό, το αγγλικό ή το ιταλικό».
Οι δύο ποδοσφαιριστές δεν διστάζουν να χρίσουν την Αθλέτικ ως μεγάλο φαβορί για την πρόκριση εις βάρος του ΑΠΟΕΛ, τον πιο ισχυρό σύλλογο στην Κύπρο «από πλευράς ομάδας, προϋπολογισμού και κόσμου». Ο Αρουαμπαρένα μάλιστα εκτιμά ότι η ομάδα του μπορεί να συνεισφέρει ως ένα βαθμό στην αντίστοιχη του Ερνέστο Βαλβέρδε, καθώς η ΑΕΛ θα αντιμετωπίσει τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ την ερχόμενη Δευτέρα, 72 ώρες πριν τον επαναληπτικό στη Λευκωσία. «Ο ΑΠΟΕΛ ίσως ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στη μεταξύ μας αναμέτρηση. Πρέπει να θυμάστε ότι είμαστε δεύτεροι και, αν νικήσουμε, θα πλησιάσουμε στους δύο βαθμούς και θέλουν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς είναι συνηθισμένοι να κατακτούν το πρωτάθλημα. Είναι άλλη ομάδα, όταν παίζουν στην Κύπρο, και διαφορετική, όταν παίζουν στην Ευρώπη. Εντός συνόρων είναι συνηθισμένοι να έχουν ανταγωνισμό μόνο απέναντι σε μια από τις πρώτες τέσσερις ομάδες και αυτό τους κάνει να μην έχουν τη συνήθεια της Αθλέτικ στο ισπανικό πρωτάθλημα, όπου παίζει όλα τα παιχνίδια στο μάξιμουμ».
Ο Γαρίδο μετέχει στη συζήτηση και αναφέρει για τον αντίπαλο της Μπιλμπάο: «Είναι μια πολύ αθλητική ομάδα, η οποία διαθέτει πολύ αξιόλογους παίκτες που μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά. Η Αθλέτικ γνωρίζει ότι πρέπει να πάρει καλό αποτέλεσμα στην έδρα της, διότι ο ΑΠΟΕΛ, καίτοι κατώτερος, είναι πανίσχυρος στο γήπεδό του. Μεταξύ των παικτών του ξεχωρίζουν ο αρχηγός Νούνο Μοράις που παίζει στο κέντρο και οι δύο επιθετικοί, Πιέρος Σωτηρίου και Ίγκορ ντε Καμάργκο, οι οποίοι είναι… τανκς, αλλά ταυτόχρονα πολύ καλοί με την μπάλα στα πόδια τους. Από τα πλάγια οι Εφραίμ και Βάντερ είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Η επιθετική γραμμή του ΑΠΟΕΛ είναι η πιο δυνατή του».
Ο Αρουαμπαρένα προσθέτει: «Η αχίλλειος πτέρνα του είναι η ανασταλτική λειτουργία, εξαιρουμένου του Αστίθ. Εμείς τον κερδίσαμε στο πρωτάθλημα και αν η Αθλέτικ δημιουργήσει ευκαιρίες, θα έχει κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς».
Η βασκική αποικία θα παρευρεθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στο ΓΣΠ. Ο Αρουαμπαρένα και ο συμπαίκτης του Αλέν Εϊθμέντι περιμένουν να παραλάβουν τα εισιτήρια που έχουν ζητήσει από την Μπιλμπάο, όπως άλλωστε έχει πράξει και ο Μουρίγιο, ο οποίος δεν θα χάσει την ευκαιρία να ανταμώσει ξανά με την πρώην ομάδα του.